Politica

Candidaţii PSD, votaţi în masă în 11 localităţi cu primari PNL

Social-democraţii vâlceni se declară în general mulţumiţi de rezultatul obţinut în alegerile parlamentare, deşi consideră că „s-a făcut o mare nedreptate nerespectându-se în totalitate voinţa electoratului, care a dorit 5-6 parlamentari PSD”. Organizaţia condusă de Ion Cîlea a înregistrat scoruri de peste 40 % atât la Camera Deputaţilor cât şi la Senat, iar PD-L – 28,69 %, respectiv 27,38 %. „Marii perdanţi, după mine, sunt liberalii, care îşi fixaseră o ţintă de aproximativ 30 % şi anticipau că vor câştiga cel puţin doi deputaţi şi un senator. În final, aşa cum vă declaram înainte de alegeri, au scos puţin peste 20 la sută şi un singur deputat. Bine, nu mă aşteptam să ia şi un fotoliu de senator, dar, normal, viaţa nu e întotdeauna corectă cu noi.

Trecând, însă, peste asta, aş vrea să remarc faptul că PSD a câştigat detaşat alegerile la Vâlcea, rezultatul nostru clasându-ne în primele cinci locuri pe ţară. Încă ceva – PSD a avut trei candidaţi care au ieşit din primul foc. Nici un alt partid, în judeţul nostru, nu a reuşit această performanţă.

Social-democraţii se plâng că au fost furaţi „la greu”

De asemenea, mă simt nevoit să fac câteva referiri şi la faptul că avem informaţii şi dovezi potrivit cărora, în municipiu, dar nu numai, cei de la PD-L au cumpărat masiv voturi, au plătit pentru acestea, au dat mese pe la diverse restaurante. Ştiu două locaţii din Râmnic unde, în fiecare seară, s-au făcut mese cu câte 300 de persoane. În judeţ, s-au dat pachete cu produse alimentare, s-au instalat corturi cu mici şi bere. Am primit semnale că acest ultim caz a ajuns deja la DNA Piteşti. De aceea, o spun cu toată tăria: am fost furaţi la greu!”, a apreciat Ion Cîlea, preşedintele PSD Vâlcea. În opinia sa, social-democraţii ar fi avut un rezultat şi mai bun dacă Sorin Ghiţă, candidatul pentru Camera Deputaţilor în colegiul Râmnicu Vâlcea Nord, n-ar fi fost „nedreptăţit de softul folosit în repartizarea mandatelor şi de aranjamentele de culise”. De altfel, Ion Cîlea a anunţat că s-a depus o contestaţie în acest sens. În conţinutul documentului transmis Biroului Electoral Central se arată că „cei care au atribuit mandatele pentru judeţul Vâlcea au aplicat o dispoziţie legală contrară celor invocate până acum, respectiv cea prevăzută de alineatele 11 şi 12 din articolul 48 al Legii 35 / 2008. Mai exact, modul în care s-au atribuit mandatele de deputat în Circumscripţia Electorală nr. 40 – Vâlcea, cu excepţia celor două obţinute de Alianţa PSD+PC, prin depăşirea pragului de 50 %, este strict legat numai de dispoziţiile alineatului 12. În fapt, s-a făcut o listă descrescătoare a rezultatelor obţinute de competitorii electorali în cele patru colegii unde nu s-a câştigat din prima şi aşa s-au atribuit mandatele, respectiv un mandat Alianţei PSD+PC, două mandate PD-L şi unul PNL-ului.

Repartizarea mandatelor, contestată de pesedişti la BEC

Se naşte întrebarea de ce s-a mai făcut împărţirea voturilor valabil exprimate la coeficientul electoral, alocându-se în prima etapă un număr de patru mandate şi de ce, după aceea, în loc de alocarea restului de două mandate de către BEC, s-a realizat o alocare de patru mandate de către BEJ. Dacă luăm în considerare rezultatele oficiale comunicate de BEC pentru Camera Deputaţilor, o să observaţi că, la prima alocare făcută în conformitate cu dispoziţiile articolului 48, alineatul 4, adică prin împărţirea voturilor valabil exprimate la coeficientul electoral, obţinem o alocare de patru mandate (2 – PSD+PC, 1 – PD-L, 1 – PNL – Formularul 5 A), în timp ce în formularul 7 A găsim, la etapa a doua alocarea celor patru mandate astfel: 1 – PSD+PC, 2 – PD-L şi 1 – PNL”. În ultima parte a contestaţiei, Alianţa PSD+PC Vâlcea cere „anularea atribuirii mandatelor pentru Camera Deputaţilor, cu excepţia celor două, obţinute cu depăşirea pragului de 50 % şi efectuarea alocării conform dispoziţiilor alineatelor 4,5,6 şi 7 din Legea 35 / 2008”, menţionând că îşi rezervă dreptul de a se adresa instanţelor de judecată în caz contrar. Este puţin probabil, însă, ca social-democraţii să aibă parte de câştig de cauză. Asta ar însemna că toate aproape toate mandate de deputaţi, din întreaga ţară, să fie anulate, în ideea realizării unei noi redistribuiri. Practic, inclusiv formarea unui nou guvern ar fi astfel mult întârziată. 

PSD consideră că marii perdanţi ai uninominalului au fost liberalii

Principala mulţumire a liderului PSD legată de alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat are la bază rezultatul obţinut în 11 localităţi cu primari PNL, unde – remarca preşedintele Ion Cîlea – candidaţii social-democraţi au primit mai multe voturi decât cei liberali: „Am bătut PNL-ul şi la el acasă, ceea ce nu e puţin lucru. Vă dau doar câteva exemple: Băile Govora, Olăneşti, Berbeşti, Alunu, Drăgoeşti, Glăvile, Mihăeşti, Olanu, Orleşti, Pesceana şi Zătreni. În câteva dintre aceste localităţi primarii PNL au fost membri PSD dar, mă rog, nu ştiu câtă relevanţă are acest aspect. Niciodată nu am încercat măcar să mă răzbun pe ei pentru că au plecat de la noi. Întrebaţi-l pe Constantin Cîrstina, primarul de la Orleşti, dacă nu l-am ajutat mereu, şi pe ceilalţi la fel, deşi alţii, în locul meu, ar fi făcut numai rău. Lucrurile nu sunt deloc întâmplătoare… Rezultate bune am avut şi în 4 localităţi cu primari PD-L: Copăceni, Livezi, Lungeşti şi Ştefăneşti. Nu e vina primarilor PNL şi PD-L că PSD a primit mai multe voturi. Electoratul a avut ales în funcţie de valoarea candidaţilor. Păi, ce să le facem noi liberalilor dacă au pus-o să candideze pe Zvetlana Preoteasa? Păi, ei chiar au crezut că pot face băşcălie de electorat şi să nu fie taxaţi? Aţi văzut ce scor a obţinut: sub 15 %, oricum foarte mult faţă de cât merita. Candidaţi de paie au avut şi în alte zone, dar au mizat că dacă bagă miliarde în campanie lumea le trece cu vederea defectele. Ei bine, n-a fost aşa!”.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button