Transferul de popularitate primar-candidaţi a eşuat
este de părere Sorin Zamfirescu, deputatul PD-L pe colegiul Rm. Vâlcea-Nord
• Domnule Sorin Zamfirescu, s-au încheiat alegerile, sunteţi deputat pe colegiul Râmnicu Vâlcea-Nord. Ce ne puteţi spune acum, când apele s-au liniştit?
Sunt foarte bucuros că m-am calificat. Această bucurie este însă uşor umbrită de scorul obţinut, mai mic decât cel la care ne aşteptam şi în special în Rm. Vâlcea. Una din cauze este absenteismul. De ce? Pentru că Parlamentul are o reputaţie foarte proastă, care s-a accentuat în ultimii ani. Din păcate, oamenii nu mai au încredere în Parlament. Nu au ieşit la vot decât cei care sunt angajaţi politic.
• Sunt şi păreri că Mircia Gutău nu mai are aceeaşi influenţă în municipiu. Cum comentaţi?
Eu nu cred acest lucru. Este o mare diferenţă între alegerile pentru funcţia de primar şi cele pentru Parlament. Nu numai că în acest al doilea caz este vorba despre un vot excesiv politic, dar mai este vorba şi de imaginea proastă a Parlamentului. Deşi primarul spune că oamenii ăştia sunt în echipă cu mine, electoratul tot nu are încredere în Parlament.
• Vreţi să spuneţi că nu s-a făcut transferul de popularitate, de încredere de la primar la candidaţi?
Este clar că nu s-a putut face transferul de încredere dintr-o parte în alta, şi pe undeva, pe bună dreptate, pentru că nu trebuie confundată administraţia locală cu cea centrală. La fel de adevărat – am încercat să explicăm acest lucru dar nu am reuşit, că asta reprezintă uninominalitatea votului. Singurul lucru bun, pentru că altfel are o grămadă de hibe, este că parlamentarul ales în acest mod devine responsabil faţă de alegătorii din colegiul respectiv şi reprezintă o punte de legătură între administraţia locală şi cea centrală. Dacă parlamentarul este responsabil, poate să ajute zona care l-a ales. Revenind, oamenii nu s-au dus la vot pentru că nu au dorit să aleagă nici măcar un om pe care-l cunosc. Şi pe mine aici m-a lovit! Am crezut că pe mine mă cunosc mulţi râmniceni, că au încredere totuşi în mine, dar neîncrederea în Parlament se pare că a fost mai puternică (…). Pe de altă parte, ceilalţi doi candidaţi pe colegiul meu au făcut o campanie negativă, mergând din apartament în apartament şi încercând să acrediteze ideea că aş fi foarte grav bolnav, că nu-mi voi putea duce până la capăt. Zvonistica circulă şi unii nu au mai ieşit la vot. Cert e că sistemul de vot a fost unul greşit; cred că am ales cel mai prost sistem mixt din Europa. În mod normal, trebuia ca alegerile să fie în două tururi, ca la primar, aşa cum a dorit preşedintele Băsescu. (…) Mulţi ar putea spune: lasă domnule, că ai avut noroc, ai ieşit la coşul naţional. Adevărat, dar la fel de adevărat este că nu m-aş fi temut de o confruntare în turul II. (…) Cred că în 2012 se va schimba acest sistem. Important este că ne-am atins ţinta la Rm. Vâlcea. Ne pare rău că nu am reuşit să schimbăm culoarea roşie a judeţului, să facem o trecere spre portocaliu.
• Aţi avut un coeficient electoral mai bun decât politicieni cunoscuţi. Vă flatează lucrul acesta?
Am comparat şi eu rezultatele şi mi-am văzut coeficientul electoral. M-am gândit cât de tare trebuie să mă jenez faţă de mărimea lui, însă am văzut oameni politici cu nume sonore care se află în urma mea – Mădălin Voicu, Ludovic Orban sau Bogdan Olteanu.
• Sunteţi pentru o alianţă cu PNL?
Da, mi se pare mai normală, mai logică…
• Veţi fi din nou alături de noii colegi…
Da, eu nu m-am războit cu niciunul… Eu am plecat în pace de la PNL.
• Şi cu domnul Ioniţă…
Da, nu există pădure fără uscături… Eu cunosc destul de mulţi oameni la PNL, foarte stimabili. Din acest punct de vedere, nu cred că voi avea probleme, şi nici ceilalţi. Există acel nucleu dur al PNL, condus din umbră de Patriciu şi dacă acum ar face un pas înapoi, colaborarea cu PNL ar putea fi foarte bun şi s-ar putea pune în practică programul Alianţei D.A. şi s-ar putea face faţă crizei.
Octavian HERŢA