Politica

Pedeliştii se aruncă în braţele lui Tăriceanu

• Astăzi încep negocierile pentru formarea guvernului

După numărarea a 99,62% din buletinele de vot la nivel naţional, BEC a anunţat că PSD+PC se situează pe primul loc cu 33,09% la Camera Deputaţilor şi cu 34,12% la Senat. La mică distanţă se situează PD-L, cu 32,34% la Camera Deputaţilor şi 33,57% la Senat. În ceea ce priveşte scorul PNL, acesta a obţinut 18,57% la Camera Deputaţilor şi 18,75% la Senat. Udemeriştii se clasează pe locul 4 şi totodată închid lista formaţiunilor care intră în Parlament, cu 6,18% la Camera Deputaţilor şi 6,41% la Senat. Celelalte partide intrate în competiţia pentru Parlament nu au făcut pragul electoral de 5%. PRM nu a reuşit să întrunească decât 3,17% la Camera Deputaţilor şi 3,59% la Senat, în timp ce formaţiunea condusă de Becali, PNG-CD nu a scos decât 2,29% la Camera Deputaţilor şi 2,55% la Senat. Celelalte formaţiuni au scos scoruri mai mici de 1%.

Este pentru prima oară în istoria alegerilor din ultimii 18 ani când PRM nu intră în Parlament. Preşedintele acestui partid, Corneliu Vadim Tudor a acuzat fraudarea alegerilor şi a declarat că va contesta rezultatele finale.
În ceea ce priveşte PNG-CD, Gigi Becali a recunoscut că nu înţelege fenomenul politic şi a declarat că se va dispărea din peisaj pentru câţiva ani sau chiar pentru totdeauna. Ulterior, a revenit asupra declaraţiei, anunţând că nu se va retrage din politică.
În acest moment, toate lumea este concentrată pe formarea noii alianţe de guvernare. Surse din PNL spun că este foarte probabil ca acest partid să rămână la guvernare cu PD-L, mai ales că, din punct de vedere juridic, Alianţa D.A. încă există. Semnalul refacerii alianţei l-a dat duminică seara chiar liderul PD-L, Emil Boc, acesta spunând că alegerile au fost câştigate de dreapta. La rândul său, preşedintele PSD, Mircea Geoană se arată convins că va fi premier, declarând că, fără putinţă de tăgadă, social-democraţii au câştigat aceste alegeri. De asemenea, Geoană a lansat un semnal clar: PSD va negocia cu un partid care să asigure viitoarei guvernări o majoritate de cel puţin 70%.
În acest moment, sunt posibile trei variante de formare a noului guvern: PNL-PD-L, PSD-PD-L şi PSD-PNL. Dacă liberalii vor face guvern cu oamenii lui Boc, cel mai probabil, premier va fi Vasile Blaga însă nu este exclus ca Tăriceanu să rămână pe mai departe în fruntea Executivului. Ministerul Economiei şi Finanţelor ar putea fi condus de Theodor Stolojan sau Adriean Videanu. Cea de-a doua variantă PSD-PD-L ar isca o adevărată luptă pentru funcţia de prim-ministru între Mircea Geoană, Cristian Diaconescu şi Vasile Blaga. Dacă va fi preferată cea de-a treia formulă PSD-PNL, premierul se va decide între Geoană şi Tăriceanu.
Se pare că Mircea Geoană are un mandat clar în ceea ce priveşte negocierile. În cazul în care intră la guvernare, PSD solicită postul de premier, şefia Senatului şi trei ministere importante, printre care şi cel al Economiei şi Finanţelor. În replică, liderul liberal Crin Antonescu a spus că nici nu se pune problema ca partidul pe care-l reprezintă să cedeze postul de premier. Dacă totuşi acest lucru se va întâmpla, a mai spus Antonescu, PNL ar trebui să intre în opoziţie. Conducerea PNL a mai anunţat că nu va negocia cu nimeni până astăzi. În ceea ce-l priveşte pe Emil Boc, acesta a anunţat că dacă PD-L nu intră la guvernare, îşi dă demisia din funcţia de preşedinte.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button