„Votul uninominal mută puterea de la centru către local”
• Bogdan Pistol, vicepreşedinte al PNL Vâlcea
În plină campanie electorală, l-am provocat pe tânărul liberal la o discuţie pe tema alegerilor parlamentare. Un dialog sincer, despre candidaţi, vot uninominal şi variante electorale, în rândurile de mai jos…
• Ce schimbă votul uninominal?
Din punctul meu de vedere, alegerile generale din acest an au un caracter diferit de cele din 2004. Ele vor semăna mai mult cu alegerile locale. Pentru prima oară, candidaţii sunt mai apropiaţi de electorat şi vor cere votul în primul rând pentru ei şi mai apoi pentru partid. Este un lucru bun, pentru că lasă liderii naţionali puţin în plan secund.
Vor conta mai mult valoarea candidaţilor şi capacitatea primarilor şi şefilor de organizaţii din teritoriu decât valoarea liderilor de la centru. Cred că prezenţa la vot va fi mai mare decât la alegerile pentru Parlamentul European, pentru că există o mobilizare a activiştilor locali superioară. Cred că vor fi avantajaţi candidaţii care au proiecte serioase pentru comunităţile locale şi care se vor comporta ca nişte dubluri pentru primari.
• Şi totuşi, se pare că liderii naţionali se implică şi la nivel local, deplasându-se în judeţe pentru a-şi susţine candidaţii…
Ei vin ca să dea credibilitate proiectelor propuse de candidaţi, nu ca să ceară votul pentru ei personal. Vin ca un support pentru candidat, nu ca nişte lideri care să tragă candidaţii după ei.
• Liderii centrali au însă cel mai mult de câştigat, ei urmând a ocupa posturile importante din viitorul guvern.
Pe termen scurt lucrurile par să stea aşa, însă pe termen lung liderii centrali vor pierde din putere iar centrul de greutate va cădea pe primari şi parlamentari. Asta e convingerea mea.
• Crezi că se va vota şi politic?
Există şi o componentă politică. Probabil că jumătate dintre alegători vor vota aşa, însă ceilalţi vor urmări cu siguranţă şi prestaţia candidaţilor. Popularitatea lor va conta foarte mult…
• Cât au înţeles cetăţenii din acest vot uninominal?
Sondajele făcute înainte de campania electorală arătau că 95% din populaţie nu cunoştea candidaţii. Şi atunci, răspunsul e foarte clar. La începutul campaniei, oamenii nu erau foarte familiarizaţi cu sistemul votului uninominal. Pe măsură ce timpul trece iar candidaţii îşi fac simţită prezenţa în teritoriu, ei vor reuşi să ajungă la acel procent de 50+1.
• Are mediul politic vâlcean personalităţi sau persoane în această luptă electorală?
Cred că acolo unde colegiile erau eligibile, au fost trimişi liderii importanţi ai partidului iar în alte zone îşi încercă şansa oameni mai puţin cunoscuţi, care au timp să-şi demonstreze valoarea. Totuşi, cred că în general oamenii sunt pregătiţi, nu am avut parte de figuri necunoscute. În judeţul Vâlcea este o situaţie ceva mai fericită faţă de alte părţi…
• Ce specific are judeţul Vâlcea faţă de alte zone ale ţării?
Un echilibru aproape perfect între cele trei partide importante, demonstrat şi de votul de la Consiliul Judeţean, plus faptul că aceste trei forţe, dar şi PRM, au trimis în luptă oameni născuţi în Vâlcea sau care au lucrat aici. Nu există niciun candidat numit de la centru.
• Care crezi că va fi distribuţia mandatelor de parlamentari, pe partide?
Cred că cea mai sigură variantă este că fiecare partid va avea un senator şi doi deputaţi. Este posibil să avem şi câştigători „din prima”, fără redistribuire. Sunt câţiva candidaţi în situaţia asta… Oricum, acest lucru nu afectează foarte mult repartiţia mandatelor. Chiar dacă un candidat va ieşi cu 50+1, partidul din care acesta face parte, dacă va strânge numărul necesar pentru doi deputaţi, va rămâne cu doi, numai că modalitatea alegerii celui de-al doilea va diferi faţă de situaţia în care niciunul dintre ei nu va lua din prima. Mai exact, avem posibilitatea ca niciunul dintre candidaţii din Vâlcea să nu obţină mandatul cu 50+1, iar atunci PNL, PSD şi PD-L vor avea câte doi deputaţi şi un senator. Numărul de voturi este elementul cheie în stabilirea acestor mandate. Calculatorul va pune candidaţii fiecărui partid în ordinea descrescătoare a numărului de voturi. Atunci, vom alege primul parlamentar de la PSD, dacă acest partid ia primul loc, sau de la PNL ori PD-L. Al doilea partid clasat îşi va putea alege următorul parlamentar şi aşa mai departe.
• Spuneai că sunt colegii unde am putea avea parlamentari cu 50+1. Unde anume?
Cred că în colegiul Nord sunt şanse mari… De asemenea, acolo unde lupta să dă între două persoane – Bălceşti şi Drăgăşani, am putea avea această situaţie. Cel de-al treilea partid, pe care nu vreau să-l numesc, este mult în urmă în aceste zone. Votul fiind polarizat, am putea avea această situaţie în Bălceşti şi Drăgăşani. Nu ştiu la Râmnic ce prezenţă vom avea la vot şi care este capacitatea de mobilizare a partidelor… Dacă mă uit peste rezultatele alegerilor de la Parlamentul European, nu putem vorbi de câştigători din prima, dacă mă uit la cele de la locale, acest lucru este posibil.
• Crezi în această împărţire a judeţului în zona de influenţă pentru fiecare partid important? Pot apărea şi surprize?
Da, este destul de clară această delimitare. Nu pot apărea surprize, în principiu. Primarii şi organizaţiile locale au atâta putere, încât este greu ca un candidat de la un alt partid să poată pătrunde. La redistribuire se pot schimba lucrurile şi cred că în funcţie de rezultatele candidaţilor de la acelaşi partid se pot întâmpla lucruri pozitive sau negative pentru aceştia.
• Este foarte interesant ce spui. Putem vorbi despre un sabotaj între candidaţii aceluiaşi partid?
Sabotaj nu, dar competiţie internă există la toate partidele, iar acest lucru este vizibil. Citim presa în fiecare zi şi vedem că în acelaşi ziar sunt lăudaţi sau criticaţi candidaţi de la acelaşi partid pe colegii diferite. Acest lucru poate dăuna partidului, însă fiecare îşi vede mai întâi de pielea proprie şi mai apoi de haina celuilalt candidat.
Octavian HERŢA