Persu, succes detasat la sefia AJF Vâlcea
Persu, succes detaşat la şefia AJF Vâlcea
* sprijinit de liberalii lui Ungureanu, tânărul pesedist va conduce fotbalul vâlcean până după alegerile locale şi parlamentare ce vor urma
Reprezentanţii echipelor din fotbalul judeţean au luat cu asalt Sala „Traian” vineri, 24 februarie, la Adunarea Generală a AJF Vâlcea. Era şi normal să se întâmple astfel pentru că în joc era alegerea noului preşedinte al forului fotbalistic, organism condus timp de patru ani de zile de Gheorghe Constantin. După plecarea acestuia la CCA, la AJF Vâlcea a trebuit să fie găsit un înlocuitor. Din cele 80 de echipe cu drept de vot, 79 şi-au trimis oameni la scrutin, o singură grupare, Olteţul Zătreni nefiind reprezentată la această Adunare Generală. Afluenţa de delegaţi a fost apreciată şi de supervizorul FRF prezent la Vâlcea, Gheorghe Croitoru, care-a spus că judeţul nostru este pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte seriozitatea, lucru observat de acesta atât la alegerile din august 2005, cât şi la cele de acum. În cursa pentru preşedinţie s-au aflat şapte candidaţi, de diferite speţe, însă era clar că lupta decisivă se va duce doar între doi: Dumitru Lovin şi Mihai Persu. Ambii şi-au făcut o campanie asiduă, în special în teritoriu, în rândul delegaţilor, sperând că vor reuşi să acumuleze cât mai multe sufragii din partea acestora.
Zbârnea s-a retras înainte de primul tur
Înainte de primul tur de scrutin, fostul şef al AJF, Sergiu Zbârnea, i-a anunţat pe delegaţii echipelor că se retrage. Opţiunea sa i-a luat prin surprindere pe toţi, retragerea din cursă fiind total deliberată şi lăsând loc interpretărilor. Aşa cum era de aşteptat, Mihai Persu (25 voturi) şi Dumitru Lovin (20 voturi) şi-au asigurat prezenţa în turul al doilea, decisiv pentru alegerea noului preşedinte. Dintre ceilalţi candidaţi, cel mai bine s-a poziţionat Jackie Pintilie (16 voturi), dar şi Nicolae Chiriţă (11 voturi). Până la urmă, de voturile exprimate pentru aceştia doi a depins în turul decisiv şi alegerea noului şef de la AJF. Chiar s-a spus că Pintilie a fost cel ce i-a îndemnat apoi pe cei care l-au ales în primul tur să-şi îndrepte opţiunile spre Mihai Persu, cunoscută fiind rivalitatea vicelui AJF cu Dumitru Lovin. Outsiderii, Sandu Şocu (5) şi Dumitru Cumpănaşu (1 vot), deşi s-au străduit să-i convingă pe delegaţi de bunele lor intenţii au avut puţine şanse de a răzbi. În primul tur de scrutin s-au înregistrat în total 78 de voturi valabil exprimate.
Finală previzibilă Lovin – Persu
În scurtele speech-uri ce au precedat votul propriu-zis, Lovin a promis o purificare a Comisiilor judeţene de arbitri şi observatori, o analiză a diminuării taxelor, dar şi o mai mare credibilitate şi corectitudine în rândul oamenilor ce lucrează la AJF. De partea cealaltă, Persu – fost fotbalist la Chimia – a mizat pe faptul că este nevoie în fruntea forului fotbalistic judeţean de un om tânăr. La capătul unei lupte deschise, cu o numărare a voturilor pe faţă, Persu a cules 43 de „bilete câştigătoare”, în timp ce Lovin doar 34, unul dintre buletine fiind anulat, deoarece pe el erau bifaţi ambii candidaţi. În culmea fericirii, după ce a devenit preşedinte, Mihai Persu a mulţumit celor care l-au ales şi le-a promis că oricând vor avea o problemă la AJF se va implica pentru a o rezolva aşa cum se cuvine.
Iustin Croitoru, cel mai tânăr secretar general
Imediat după alegeri, Mihai Persu a purces la nominalizarea noului secretar al AJF Vâlcea, iar decizia sa a „şocat” multă lume. Deşi mulţi preconizau că în această funcţie va fi numit Marian Başno, n-a fost deloc aşa. Cel ce-l va înlocui pe Ion Boharu este Iustin Croitoru, până mai ieri fotbalist la FC Lotru Genesis Brezoi, un portar care-a mai trecut şi pe la FC Rarora, FC Lăpuşata şi chiar a fost la un moment dat aproape de a ajunge la Rapid Bucureşti.
Constantin, preşedinte de onoare
La despărţirea de AJF, Gheorghe Constantin a afirmat că perioada petrecută în fruntea fotbalului vâlcean nu o va uita aşa curând şi că-l încearcă multe regrete: „Fiţi convinşi că nu voi uita de Vâlcea, că voi mai veni în judeţ, atâta cât îmi va mai permite timpul în care voi munci la CCA”, le-a spus Constantin delegaţilor. Pentru a-i răsplăti preocuparea, la propunerea lui Cumpănaşu şi Pintilie, noul şef al forului fotbalistic judeţean a cerut delegaţilor ca Gheorghe Constantin să fie de-acum preşedinte de onoare al AJF.
Politică şi fotbal
Deşi s-a spus că alegerile de la AJF n-au avut conotaţii politice, totuşi acest lucru reiese foarte clar din opţiunea celor care-au votat. Ca o remarcă specială, însă motivată, este de remarcat că Mihai Persu a devenit primul preşedinte al AJF Vâlcea membru al unei formaţiuni politice (PSD). Până la el, nici Sergiu Zbârnea, care-a „domnit” mult timp chiar pe timpul comuniştilor, nici Gheorghe Constantin, nu au cochetat cu politica şi n-au fost membri de partide politice. În plus, în sală, printre votanţi, n-au fost puţine vocile care-au susţinut că primarii PSD prezenţi la această Adunare Generală – şi nu erau deloc puţini – au avut un plan bine pus la punct: alegerea lui Persu.
Lovin a apreciat corectitudinea alegerilor
Învins de Persu în lupta pentru preşedinţie, Dumitru Lovin, a aşteptat degajat rezultatul votului, apoi a părăsit liniştit sala, fiind felicitat totuşi de oamenii care-au avut încredere că ar fi putut să facă o treabă bună la AJF. „Adresez felicitări delegaţilor pentru alegerea făcută, iar noului preşedinte îi doresc mult succes în noua funcţie. Mulţumesc de asemenea celor care au avut încredere în mine şi îi asigur de respectul meu. Îl felicit pe Gheorghe Constantin pentru organizarea ireproşabilă a acestei Adunări Generale şi pentru funcţia de preşedinte de onoare de la AJF!”, avea să declare la „rece” Dumitru Lovin, după încheierea alegerilor. Încă nu se ştie acum dacă acesta va mai rămâne în fruntea Comisiei de Apel din cadrul AJF.
Pintilie şi… „steagurile de la Primărie”!
Vicepreşedintele AJF Vâlcea, Jackie Pintilie, candidat şi la funcţia supremă, s-a trezit în mijlocul Adunării Generale, pe când se discutau propunerile pentru îmbunătăţirea statutelor şi regulamentelor şi a început să le ofere delegaţilor citate din platforma sa program. Haios din cale afară, Pintilie nu înţelegea că din postura pe care o avea la această adunare nu putea să-şi exprime aceste păreri decât atunci când îi venea rândul. Adică atunci când urma să i se dea cuvântul, înainte de desfăşurarea scrutinului. Costică-Vâlcea, care conducea şedinţa, l-a aşezat însă imediat pe scaun, deşi „talibanul” n-a priceput totuşi deloc de ce nu este lăsat să vorbească.
Boharu, felicitat de soţie că nu mai e secretar general
Secretar general la AJF în ultimii trei ani de zile, Ion Boharu a părăsit „corabia” odată cu Gheorghe Constantin, după alegerile de vinerea trecută. Implicat în multe activităţi, Boharu recunoaşte că nu s-a „agăţat” deloc de această funcţie, aşa cum s-a vehiculat. „Am scăpat de-o grijă. Mă voi simţi mai liber acum. Am suficiente venituri pe lângă pensie ca să-mi trăiesc viaţa tihnit. Oricum, în ultimul timp nu prea mai avea timp să mă ocup aşa cum trebuie de munca la AJF. Ca să nu mai zic că timpul alocat familiei era redus la minim. De altfel, vreau să vă spun că prima persoană care s-a bucurat că nu mai sunt secretar general la AJF a fost soţia mea, care m-a sunat să mă… felicite! Când am venit la AJF, era multă dezordine, la legitimări, la transferuri, etc, iar acum, când plec, las în urmă o documentaţie bine pusă la punct, în toate compartimentele. Sper ca Iustin Croitoru să facă o treabă bună”, a mărturisit Ion Boharu la puţin timp după ce Mihai Persu a anunţat că Iustin Croitoru îl va înlocui în postura de secretar general. Însă, pentru Ion Boharu legătura cu fotbalul poate că nu se va opri aici. Chiar dacă a refuzat deocamdată oferta de a lucra în presa sportivă, el ar prefera o funcţie în cadrul structurilor de conducere ale unei asociaţii sportive. A şi nominalizat unde: la Dinamo Rm. Vâlcea. Probabil pentru că în trecut, a lucrat în poliţie.
Comisia de Cenzori a lucrat „la secret”
Cătălin Luţă, delegatul echipei Cerna Copăceni, a insistat încă o dată la această Adunare Generală pentru ca observatorii să nu mai fie delegaţi la meciurile din Divizia „Onoare”, după ce multe formaţii au susţinut în dese rânduri că rolul acestora este mai mult „de decor”. „Le dăm banii degeaba pentru că ei nu relatează corect faptele petrecute la meciuri. Raporturile lor sunt identice cu ale arbitrului. De fiecare dată acoperă greşelile brigăzii de arbitrii”, au tunat vehement delegaţii aflaţi de partea lui Luţă. Însă, după ce în august 2005 aprobase ca baremul pentru observatori la meciurile din Divizia „Onoare” să fie împărţit între AJF şi echipe, acum Gheorghe Constantin a refuzat să mai pună în discuţie şi să supună la vot eliminarea lor totală, spre disperarea unor grupări mai puţin potente financiar. O altă nemulţumire a delegatului de la Copăceni a privit Comisia de Cenzori, din care face parte de la alegerile din august 2005: „Nu am fost consultat deloc până acum de ceilalţi doi membri (n.r.: Bogdan Pistol şi Dumitru Dobre). Dacă nu e posibil ca acest lucru să se îndeplinească, atunci să se precizeze că nu mai sunt trei oameni în această comisie, ci doar doi!”. Până la urmă, raportul prezentat de Dobre a fost aprobat de delegaţi pentru că era semnat de cel puţin doi membri. Nemulţumit de faptul că în Comisia de Cenzori s-a lucrat „la secret” şi că propunerea sa de a se renunţa la observatori nu a fost supusă la vot, Luţă a părăsit sala ca formă de protest.
S-a amânat luarea unei decizii în privinţa juniorilor la „D”
Profesorul Nicolae Bugheanu a venit la această Adunare Generală hotărât să-i convingă pe delegaţi că este nevoie de reînfiinţarea echipelor de juniori la nivelul Diviziei D, pentru că varianta cu doi aşa-zişi „juniori” sub 20 de ani nu este optimă pentru dezvoltarea fotbalului vâlcean. A găsit însă imediat şi câţiva oponenţi, aşa cum a fost de exemplu drăgăşeneanul Dumitru Dobre, preşedintele echipei Petrolul II, care-a remarcat că nu e normal să se discute la această Adunare Generală problema juniorilor din Divizia D. Până la urmă, la propunerea lui Costică-Vâlcea, s-a decis ca o decizie în acest sens să fie luată într-o întrunire separată a reprezentanţilor echipelor din Divizia D. Total nemulţumit, Bugheanu a numit această renunţare la juniori drept „politică de distrugere a fotbalului vâlcean”.
Lazăr rămâne la Comisia de Disciplină
După ce în ultimele săptămâni îşi reafirmase intenţia de a părăsi şefia Comisiei de Disciplină din cadrul AJF Vâlcea, Constantin Lazăr spune că se mai gândeşte acum la o eventuală plecare a sa din structurile forului fotbalistic judeţean. „Sunt mulţumit că a ieşit Persu preşedinte, un candidat pe care l-am susţinut public!”, afirmă Lazăr, iar de această alegere se pare că depinde şi prezenţa sa în continuare la Comisia de Disciplină.
Şedinţă lărgită a Biroului Executiv
Pe Persu îl aşteaptă evident o muncă grea ca preşedinte al AJF. O muncă pe care trebuie să o cunoască până în cele mai mici detalii şi pe care trebuie să şi-o însuşească repede. În această săptămână, noul şef al forului fotbalistic judeţean şi-a declarat deja intenţia de a organiza o şedinţă lărgită a Biroului Executiv, atât cu membrii din organismul de conducere, cât şi cu şefii celorlalte comisii din structura AJF.
Pintilie vrea o diplomă
La puţin timp după ce a aflat că cele 16 voturi ale sale nu l-au ajutat să ajungă în turul al doilea de scrutin, Jackie Pintilie făcea haz de necaz în faţa unor delegaţi de echipe. „Am luat locul 3, dar nu se premiază. Ar trebui să-mi dea şi mie măcar o diplomă!”, glumea „şcolăreşte” vicele AJF, candidatul care spunea înaintea alegerilor că nu are nimic de pierdut. Timpul nu e pierdut, pentru că Mihai Persu i-ar putea îndeplini dorinţa lui Pintilie şi ar putea face o asemenea propunere în Biroul Executiv.
Nicolae CIUCESCU