Liga III

Au scăpat de griji!?

FC Oltchim Rm. Vâlcea – CSM Sebeş 1-0 (1-0)
Vineri, 9 martie, gruparea lui Costel Gaiţă, Oltchim Rm. Vâlcea, a disputat primul meci pe teren propriu din acest retur de campionat. Retur pe care l-au început cu stângul, dacă ţinem cont de rezultat, însă un debut bun, dacă luăm în calcul cele spuse de vâlceni şi anume că jocul Oltchim-ului a cunoscut o creştere majoră faţă de prima parte a campionatului.
Întâlnirea cu CSM Sebeş reprezenta o nouă şansă pentru „chimişti” de a-şi „spăla păcatele” din tur când au reuşit în multe rânduri să dezamăgească, cu precădere în meciurile disputate pe teren propriu. Adversarul părea unul accesibil, însă de obicei meciurile considerate a fi la discreţia uneia dintre echipe, sunt grele pentru favoriţi. La fel s-a întâmplat şi acum. Vâlcenii au întâlnit o echipă slab clasată, care nu dădea senzaţia că ar putea să le strice planurile sau că are forţa de a scoate un rezultat favorabil la Vâlcea. Totuşi, în teren diferenţa nu a fost atât de mare. Elevii lui Gaiţă au luat însă meciul în serios. S-a văzut o altă abordare şi mai multă determinare decât de obicei. Vâlcenii n-au mai părut plictisiţi, de parcă ar juca obligaţi, cum au dat impresia în alte jocuri. Şi-au dorit victoria şi au obţinut-o. De partea cealaltă, echipa oaspete merită apreciată pentru jocul etalat. În nici un caz nu pare a fi o grupare care să retrogradeze din acest eşalon. Au jucat bine, cu ambiţie, dezinvoltură, au pus probleme, au luptat pentru şansa lor. 

Smedescu, omul potrivit la locul potrivit
Primele minute ale meciului au aparţinut de altfel oaspeţilor. În două rânduri, vâlcenii au fost surprinşi de adversari: dintr-o lovitură liberă de la vreo 20 de metri de poartă, la care Vlădoi s-a remarcat , iar apoi printr-un contraatac de trei contra doi în urma căruia CSM Sebeş ar fi putut trece în avantaj, dacă Bungeac, ajuns faţa în faţă cu goalkeeper-ul vâlcean, nu s-ar fi grăbit să şuteze. Balonul, trimis pe centrul porţii, a fost respins de Vlădoi. Începând cu minutul 13, Oltchim-ul a început să se apropie mai serios de poarta adversă. Mai întâi Şorega a avut şansa de a deschide scorul, însă, din faţa porţii, n-a reuşit să lovească prea bine mingea cu capul, iar portarul a reţinut-o. Ulterior, Creangă, de la aproximativ 20 de metri, a ţintit transversala. În minutul 32 a venit şi golul. Din afara careului Negrescu a şutat puternic, balonul a „muşcat” pământul în faţa portarului, s-a izbit de transversală după care a revenit în teren de unde juniorul Smedescu l-a trimis în plasă: 1-0. Pe final de repriză, în urma unui corner obţinut de „chimişti”, a existat o bâlbâială în careul oaspeţilor, Şorega fiind cel mai în măsură să puncteze, însă din nou s-a mişcat mai lent şi faza s-a stins.
În partea a doua a meciului s-au schimbat puţin lucrurile. Presiunea exista atât în tabăra gazdelor, care nu reuşeau să se desprindă, cât şi în cea a oaspeţilor că nu marcau pentru a relansa meciul. Astfel, nervii au început să cedeze, să iasă tot mai mult în evidenţă agresivitatea. Nici ocaziile nu au mai fost atât de clare, în afara finalului de partidă când oaspeţii ne-au dat emoţii. Era minutul 88 şi istoria primul gol al meciului părea că se repetă, Oltchim fiind foarte aproape de a pierde două puncte. Dragomir, dintr-o lovitură liberă, a trimis mingea spre poartă, balonul l-a păcălit pe Vlădoi, a prins pământul în faţa porţii, dar portarul vâlcean a reuşit totuşi să respingă mingea în transversală. Faza a continuat şi cum aproape toată echipa adversă se afla în jumătatea de teren a Oltchimului, vâlcenii au recuperat şi au plecat pe contraatac. Portarul Sebeşului a ieşit la intercepţie undeva în apropierea mijlocului terenului, n-a reuşit să intre în contact cu balonul, dar nici elevii lui Gaiţă nu au speculat ocazia creată. Mingea a ajuns într-un final la Preda, dar portarul se repliase deja, iar faza s-a răcit. A fost o victorie muncită şi meritată a „chimiştilor”, după cum a apreciat-o antrenorul Gaiţă, dar mai ales trei puncte preţioase ce au urcat Oltchim-ul vreo cinci locuri în clasament.
Au evoluat echipele:
FC Oltchim Rm. Vâlcea: Vlădoi – Stoica, Marinescu, Zgăbăruş, Nuţu (Băiţa ’87), Olaru, Negrescu (Tudorică ’90), Creangă, Pană, Şorega (Preda ’66), Smedescu (Nicorici ’85). Antrenor: Constantin Gaiţă.
CSM Sebeş: Stănilă – Sîrbu (Silcovan ’70), Cozma, Degan, Oancea, Bungeac, Dragomir, Man, Găldean (David ’70), Şuteu, Pienar (Hiduc ’64). Antrenor: Daniel Popa.

Oaspeţii, acuzaţi că au vrut să câştige punctele în afara terenului!
* vâlcenii au susţinut că Şorega, Marinescu şi Vlădoi au fost contactaţi pentru a „trânti” meciul
În timpul meciului au avut loc nişte reproşuri între cele două bănci tehnice, a vâlcenilor şi cea a „municipalilor” din Sebeş. Printre alte acuze ale tehnicianul Oltchim-ului s-a numărat şi una mai gravă, dacă se dovedeşte a fi adevărată şi anume că, înainte de disputarea partidei, doi jucători „chimişti”, au fost sunaţi de echipa adversă pentru a li se cere să creeze un avantaj oaspeţilor. „Doi dintre jucătorii pe care i-am folosit ca titulari au fost contactaţi de adversari înainte de meci pentru a nu-şi apăra corect şansele. Însă mă bucur că ei mi-au spus şi chiar au jucat cu mai multă ambiţie şi mai bine decât o făceau de obicei”, a afirmat Gaiţă şi la finalul jocului. Oficialii CSM-ului au negat orice implicare în această situaţie. „E adevărat că mai vorbim la telefon cu unii dintre jucătorii Oltchim-ului care ne-au fost colegi de facultate la Sibiu. Este vorba despre Şorega şi Marinescu. Însă de la acest lucru şi până la ceea ce încearcă vâlcenii să insinueze e diferenţă. Cum ne puteam gândi noi la vreun aranjament când nu ne ajung banii nici pentru cheltuielile obişnuite din campionat. În primul rând situaţia financiară nu ne-ar permite acest lucru şi prin absurd, dacă ar fi fost altfel, ştiind că Oltchim-ul are nevoie de puncte şi nu-şi permitea un eşec pe teren propriu, nu ne puteam gândi să-i contactăm tocmai pe ei pentru a ne ajuta”, a replicat un reprezentant al oaspeţilor. Dacă ardeleanul a amintit de Şorega şi Marinescu, tabăra vâlceană l-a menţionat şi pe portarul Vlădoi, care se pare că ar fi fost unul dintre jucătorii contactaţi de CSM Sebeş.

Antrenorul CSM-ului din Sebeş, fiul „secundului” de la Oltchim
* Seviştean Popa, secundul lui Tadici, a jucat cândva fotbal în Divizia C
„Secundul” lui Gheorghe Tadici de la HC Oltchim, Seviştean Popa, a înfruntat vineri, 9 martie, Oltchim-ul, însă nu la handbal, ci pe plan fotbalistic. De fapt a fost doar o situaţie de conjunctură, fiul său, Daniel Popa, pregătind echipa CSM Sebeş, adversara din această etapă a elevilor lui Gaiţă. Seviştean Popa ne-a mărturisit că handbalul şi fotbalul au făcut întotdeauna „casă bună” în familia sa: „Mie mi-au plăcut amândouă sporturile. Aşa că nu e nimic deosebit că fiul meu a ales fotbalul. După handbal, am jucat şi eu fotbal un timp la Unirea Alba Iulia, pe vremea când echipa a promovat în Divizia B. Eram şi antrenor secund pe atunci. De asemenea, am mai jucat şi în Divizia C pentru echipa din Sebeş. Apoi m-am axat pe handbal”.
De asemenea, Popa senior ne-a povestit şi cum a ajuns băiatul său să pregătească o echipă de fotbal de Liga a III-a: „E antrenor şi la liceul cu profil sportiv din Sebeş, unde are grupe de copii şi juniori. A şi jucat fotbal, însă de ceva timp e antrenor. La CSM Sebeş a fost adus acum, în iarnă. Au ca obiectiv salvarea de la retrogradare, însă cred că le va fi destul de greu să realizeze ce şi-au propus pentru că ei joacă acum cam toate meciurile cu «sabia deasupra capului»”.

Vâlcenii, „îngălbeniţi” de arbitru
Nimic nu mai e la fel la FC Oltchim faţă de sezonul trecut. Structura echipei a suferit modificări, la fel şi rezultatele. Însă, pe lângă aceste două aspecte, mai există un altul care face deosebire între campionatul trecut şi cel actual. La sfârşitul sezonului în care au devenit campioni, în ultima etapă de campionat, oficialii Federaţiei Române de Fotbal, prezenţi la acel meci, au înmânat „chimiştilor” şi trofeul „fair-play”, asta ca urmare a faptului că Oltchim-ul a avut cele mai puţine avertismente sau cartonaşe roşii dintre toate echipele participante în competiţie. Din cea mai disciplinată echipă, Oltchim-ul se apropie de cealaltă extremă, cea a echipelor indisciplinate. Şi în turul campionatului au primit destul de multe „galbene”, dar în meciul cu CSM Sebeş puteau stabili un adevărat record. Vâlcenii au fost avertizaţi cu cartonaşul galben de patru ori, arbitrul Ghinea taxându-i pe Negrescu (26’), Zgăbăruş (73’), Marinescu (77’) şi Pană (81’). Nu atât de „darnic” a fost, însă, cu echipa oaspete căreia i-a „îngălbenit” doar doi jucători, pe Bungeac (’29) şi Dragomir (’73).

„Chimiştii” merg să „ardă” Gazul!
La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis vineri, 16 martie, Oltchim-ul se deplasează pe terenul echipei Someş Gaz Beclean. Despre adversarii vâlcenilor n-ar fi foarte multe de spus. Situaţia din clasamentului Seriei a 5-a ne scuteşte de prea multe comentarii. E o echipă aflată pe ultimul loc în clasament, cu doar trei puncte acumulate în urma unor remize, o grupare ce a avut la un moment dat intenţia de a se retrage din campionat, însă a renunţat la idee. Totuşi, faptul că au reuşit să obţină un  punct, în prima etapă, pe propriul teren, în faţa echipei Soda Ocna Mureş, aflată acum pe locul 4 în clasament, ar trebui să le dea de gândit vâlcenilor pentru a nu trata meciul ca pe unul de „vacanţă”. Gazdele nu vor avea nimic de pierdut pentru că mai prost ca acum nu au cum să stea în clasament. E clar că vor retrograda, dar mai luptă acum doar în ideea că vor reuşi să-şi îndeplinească baremul de 25 de puncte pentru a nu fi penalizaţi.
Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button