Liga II

Stagiul de pregatire din Grecia l-a multumit pe antrenorul Adrian Furnica

 Stagiul de pregătire din Grecia l-a mulţumit pe antrenorul Adrian Furnică

  După 20 de ani, o echipă vâlceană de fotbal a trecut din nou graniţele ţării, pentru un stagiu de pregătire peste hotare. CSM Rm. Vâlcea s-a aflat timp de 12 zile în Grecia, la Salonic, într-un cantonament desfăşurat în cele mai bune condiţii, aşa cum susţin oficialii grupării din Zăvoi. Despre mai multe amănunte referitoare la acest turneu, dar şi cât de eficient va fi pentru fotbaliştii CSM-ului în perspectiva returului Diviziei B, l-am întrebat pe antrenorul principal al grupării noastre, Adrian Furnică.

* Aţi fost recent cu echipa într-un cantonament în Grecia. Spuneţi-ne câteva cuvinte despre acest stagiu de pregătire şi cum s-au comportat băieţii?

– De la început pot spune că acest cantonament a fost deosebit de util, iar eu zic că şi-a atins din plin scopul. Am avut parte de condiţii foarte bune la Salonic, în special de o pregătire pe terenuri foarte bune, cu gazon sintetic. Ne-am simţit ca vara, iar jucătorii s-au angrenat într-o pregătire foarte bună. Am simţit la ei o plăcere deosebită de a se antrena, de a răspunde solicitărilor din toate punctele de vedere. Băieţii au răspuns foarte bine la efort, la pregătirea fizică, dar şi la cea tehnico-tactică, în meciurile pe care le-am jucat. Am disputat şi trei meciuri amicale, în care am putut să probez o formulă de joc cât mai aproape de cea cu care vom aborda startul returului.

* Din câte se ştie aţi obţinut trei victorii destul de clare în acele amicale…

– Într-adevăr şi referindu-mă la aceste partide, pot spune că am întâlnit două adversare pe măsură, Kalamaria (care joacă în prima ligă greacă şi se află la jumătatea clasamentului) şi o echipă din Macedonia (n.r.: Shkendija Tetove) – care, din câte am înţeles a fost câştigătoarea cupei în anii trecuţi, iar acum e pe 5 în campionat. La aceste jocuri echipa s-a angajat foarte bine la efort şi a făcut până la urmă meciuri excelente, iar pe lângă asta au venit şi victoriile. Dacă tragem linie după acest turneu, pot spune că la ora actuală echipa este aproape definitivată. S-a format un nucleu de jucători foarte buni, există o omogenitate între ei. Sper ca în retur să dovedim că suntem o echipă de valoare, care poate pune probleme oricărui adversar. Am arătat acest lucru şi-n tur, dar trebuie s-o facem şi-n retur.

* Faţă de celelalte cantonamente care se făceau iarna, pe zăpadă, pe frig, pe noroi, cum vedeţi această deschidere spre modul de pregătire din Occident, cu cantonamente în ţări calde?

– Mi se pare foarte benefic acest lucru, ţinând cont că la noi în ţară în această perioadă nu sunt condiţii de antrenament optime. Ori ca să te pregăteşti trei luni de zile numai pe zăpadă, după care să intri direct în meciuri, nu prea e indicat. Prin stagiile pe terenuri bune, jucătorii se adaptează mai repede atunci când încep meciurile oficiale. Consider că această deschidere spre Occident, cum aţi numit-o, spre condiţii foarte bune de antrenament (la nivelul unor echipe de Divizia A) îţi dă un alt tonus. Putem spune şi că vremea caldă de afară dă un randament sporit la jucători. În Grecia, au văzut şi ei o altă perspectivă a viitorului, iar interesul a fost mai mare. Pentru mulţi dintre ei a fost ceva nou, pentru că majoritatea nu au mai făcut asemenea cantonamente peste hotare, aşa că au luat parte cu mult aplomb la această pregătire.

* Aţi avut în Grecia şi un jucător nou, pe Bier?

– În lotul nostru a mai fost inclus cu puţin înainte de plecare un jucător nou, Bier, care-a venit cu noi în Grecia. E un fotbalist de bună factură tehnică, tactică şi fizică, joacă fundaş central de marcaj. Având în vedere că la momentul actual nu ştim care este situaţia lui Balaci şi chiar a lui Stănescu, aveam nevoie de cineva ca Bier şi cred că, încet-încet, se va impune şi el în formula mea de joc.

* Cum veţi rezolva problema atacului acum că a plecat Dicher, iar Florea a „dezertat”?

– E adevărat că atacul a devenit pentru noi «cuiul lui Pepelea». Deocamdată suntem în postura să avem doar doi atacanţi, Ciortan şi cu Pena, însă sperăm să mai aducem încă doi jucători până la începutul campionatului.

* Dacă nu veţi reuşi acest lucru, pe care dintre mijlocaşi intenţionaţi să-l urcaţi în linia de atac?

– Am jucat în Grecia cu Bolcu vârf de atac şi spre bucuria mea a dat randament. Este un jucător care a marcat goluri, şi-a făcut treaba bine acolo în faţă. Deocamdată, ca noutate, vă pot spune că, treptat, o să trec de la sistemul 5-3-2 la 4-1-3-2, cu Georgescu în faţa fundaşilor. Sper ca acest lucru să dea o altă conotaţie jocului de la mijlocul terenului, unde noi am cam avut de suferit în toamna trecută. Sper să rezulte de aici şi o altă imagine a jocului nostru, dar dacă nu se va întâmpla acest fapt vom reveni imediat la 5-3-2.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button