Politica

Tăriceanu îi arată pisica „trepăduşei” Zvetlanei Preoteasa

Demiterea ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei ar putea genera o serie de alte epurări printre secretarii de stat care au roit în ultimii doi ani în jurul acestuia. Printre aceştia se numără şi vâlceanca Zvetlana Preoteasa, o profesoară de liceu din Râmnic, promovată la începutul anului trecut, pe criterii politice, în fruntea Departamentului pentru Învăţământului Preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Numirea Zvetlanei Preoteasa în funcţia de ministru secretar de stat a generat la acea vreme reacţii dintre cele mai critice, atât în mediul politic, cât şi în cel mass-media.

Toată lumea, în frunte cu Adomniţei, şi-a exprimat la acea vreme mirarea faţă de preferinţa primului-ministru: o profesoraşă din provincie, cvasianonimă era promovată brusc într-o funcţie cheie. Mai apoi a apărut şi explicaţia: prietenia Zvetlanei cu Norica Nicolai – o apropiată a lui Dinu Patriciu a fost suficientă pentru a-l convinge pe Tăriceanu.
Ei bine, imediat după demiterea lui Adomniţei, premierul a lansat un avertisment la adresa tuturor secretarilor de stat din Ministerul Educaţiei care au gestionat defectuos relaţia cu Parlamentul, ceea ce a dus la aprobarea legii de creştere a salariilor profesorilor cu 50%. Prin vocea purtătorului de cuvânt Camelia Spătaru, Călin Popescu Tăriceanu a avertizat că secretarii de stat ar putea avea aceeaşi soartă cu Adomniţei. Premierul şi-a justificat decizia de demitere a ministrului prin aceea că Adomniţei nu a susţinut suficient de mult în Parlament refuzul Guvernului cu privire la majorarea salariilor profesorilor. De asemenea, Adomniţei nu a susţinut nici punctul de vedere al Ministerului Finanţelor cu privire la această chestiune. În ceea ce o priveşte, Zvetlana Preoteasa s-a simţit datoare să spună şi ea ceva în legătură cu demiterea lui Adomniţei. Simţind cum i se apropie securea de cap, Preoteasa a crezut de cuviinţă să spună că Adomniţei nu a făcut alte greşeli în mandatul său în afara aceleia de susţinere a majorării salariilor profesorilor. Spăşită, Zvetlana Preoteasa a apreciat avertismentul premierului, spunând că „era de aşteptat ca premierul să atragă atenţia secretarilor de stat asupra problemei create”.  O.H.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button