Politica

Liderul PNL Vâlcea face bilanţul guvernării Tăriceanu

„Politica justă a guvernului PNL din ultimii 4 ani a făcut ca Produsul Intern Brut al României să crească într-un ritm fără precedent. În 2004, anul de vârf al mult-lăudatei guvernări Adrian Năstase, PIB-ul României era de 60,8 miliarde de euro. Anul acesta, în 2008, PIB-ul se ridică la 140 miliarde de euro, adică de 2,4 ori mai mult decât în 2004”, se arată într-o declaraţie politică a deputatului Emilian Frâncu, candidatul PNL pentru Senat pe colegiul Horezu-Brezoi.

Pensii mai mari şi o protecţie socială reală

În opinia sa, aceste rezultate se bazează pe filozofia fiscală şi bugetară de la care Guvernul Tăriceanu a pornit în decembrie 2004. Cea mai importantă măsură pe care guvernul PNL a luat-o, chiar de la 1 ianuarie 2005, a fost – potrivit liderului PNL – introducerea cotei unice de impozitare de 16%. „Rezultatele acestei măsuri se văd acum în creşterea economică extrem de ridicată, transpusă pe de o parte în venituri bugetare consistente, iar pe de altă parte în crearea de 600 de mii de noi locuri de muncă. În 2007, veniturile bugetare s-au ridicat la un nivel dublu faţă de cel din 2004, iar la finele acestui an comparaţia va fi, cu siguranţă, cu mult mai consistentă îm favoarea menţinerii cotei unice de impozitare, în pofida atacurilor demagogice ale stângii politice. Şi încă ceva, legat de relaxarea şi stabilizarea fiscalităţii în România, realizate pentru prima oară în ultimii 18 ani tot de guvernul PNL – investiţiile străine realizate în România în perioada 2005 – 2006 se ridică la 35 de miliarde de euro, dublu faţă de realizările din întreaga perioadă 1991-2004. Cu alte cuvinte, în patru ani de zile, sub guvernarea PNL, am reuşit să avem investiţii de două ori mai mari decât tot ceea ce s-a făcut în perioada 1991- 2004. Asta înseamnă, în mod implicit, crearea de noi locuri de muncă şi creşterea nivelului de trai”, explică Emilian Frâncu.

Fonduri fără precedent pentru învăţământ şi sănătate

El mai spune că, datorită creşterii economice şi al relaxării fiscalităţii, a fost posibilă acumularea unor venituri bugetare care au permis Executivului să asigure cetăţenilor o protecţie socială reală. De aceea, pensiile au crescut cu 94% în termeni reali, respectiv cu 143% în termeni nominali. În decembrie 2004, valoarea punctului de pensie era de 286 de lei. Crescând progresiv, aceasta a atins 581 de lei în ianuarie 2008, iar de la 1 octombrie va creşte din nou, ajungând la 697 de lei. Rezultatele obţinute în plan economic în anii 2005-2008, au creat şi premisele alocării unor fonduri fără precedent pentru dezvoltarea educaţiei şi învăţământului. Emilian Frâncu a reamintit că Guvernul Tăriceanu a investit în acest domeniu mai mult decât au făcut-o, la un loc, toate guvernele care s-au succedat la conducerea ţării în perioada anterioară. De asemenea, salariile profesorilor, mai ales cele din învăţământul preuniversitar, au crescut în mod consistent, iar mii şi mii de unităţi de învăţământ (circa 8.000 doar în mediul rural) au beneficiat şi continuă să beneficieze de fonduri pentru dezvoltare.

Sănătatea populaţiei – o prioritate pentru Executiv

Nu în ultimul rând, parlamentarul a subliniat că reforma sistemului de sănătate promovată de actualul guvern este menită să facă mai eficientă utilizarea fondurilor în spitale şi să amelioreze calitatea actului medical: „Ea se bazează pe o finanţare consistentă, fondurile alocate şi cheltuite crescând constant, de la 8,5 miliarde de lei în 2004, la 20 de miliarde de lei în acest an. Ajungând în 2008 la peste 4,5% din PIB (faţă de 3,7% în 2004), sumele acordate medicinei primare şi celei ambulatorii de specialitate au fost majorate cu 88% în 2007 faţă de nivelul existent la începutul mandatului, iar cheltuielile efectuate de către minister anul acesta sunt de 4,4 milioane de lei, în creştere cu peste 50% faţă de anul trecut. A avut loc cel mai amplu program de dotare cu aparatură medicală în România, fără precedent în ultimii 30 de ani, iar fondurile pentru medicamente au crescut cu 130%. Peste 2.000 de medicamente se eliberează acum în regim de compensare, actuala listă de medicamente compensate şi gratuite fiind cu 25% mai amplă decât cea de la finele anului 2004. În plus, trebuie amintit şi faptul că acum se acordă o compensare de 90% la mai multe medicamente decât în urmă cu patru ani. Totodată, Guvernul a finanţat Programul Naţional de Evaluarea Stării de Sănătate a Populaţiei, prin care aproape 60% dintre cetăţenii de toate vârstele au fost deja evaluaţi. Pentru prima dată în România, derularea unui asemenea program de evaluare concretă a stării generale de sănătate a populaţiei, a oferit posibilitatea realizării unor politici de sănătate bazate pe realităţi, nu pe presupuneri. Nu în ultimul rând, trebuie amintit că, în ultimii trei ani, veniturile medii salariale în domeniul sănătăţii s-au dublat”.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button