Acasă Economie Daniel Munteanu a păstrat afacerea „Euro Market” la Băbeni pentru că îşi...

Daniel Munteanu a păstrat afacerea „Euro Market” la Băbeni pentru că îşi iubeşte oraşul

4059
0

Daniel Munteanu, managerul şi proprietarul lanţului de magazine Euro Market, este unul dintre oamenii de afaceri care au decis să investească în Băbeni, în timp ce alţii se grăbeau să-şi mute businessurile în zone mai prospere. Legat sentimental de oraşul în care s-a născut, Munteanu a avut curajul de a încerca să-şi dezvolte afacerea în Băbeni, în ciuda previziunilor sumbre ale specialiştilor în domeniul economic, care sfătuiau agenţii economici să-şi îndrepte atenţia către alte pieţe. Munteanu nu a ţinut cont de aceste opinii şi a hotărât să facă ceva pentru comunitatea sa. Astfel, în anul 1994, când avea doar 22 de ani, el a contractat un împrumut de 2 milioane de lei prin BRD, pe care, împreună cu celelalte economii ale sale, l-a folosit pentru a construi un magazin în centrul localităţii.

Fidel ideii că poate mult mai mult, Daniel Munteanu a continuat să reinvestească profitul obţinut, în următorii ani reuşind să deschidă şi alte magazine. În momentul în care a decis că este pregătit pentru un nou pas, el a contractat un alt împrumut, în valoare de aproape 1,5 milioane de euro, iar în anul 2007, a deschis primul supermarket din Băbeni. Deşi unii dintre apropiaţii săi i-au spus că această afacere ar merge mai bine în altă parte, Daniel Munteanu nu regretă nici astăzi hotărârea pe care a luat-o în urmă cu aproape doi ani. „Îmi iubesc foarte mult oraşul şi mă bucur să văd că, în urma mea, va rămâne ceva. La Băbeni mi-am întemeiat şi familia şi nu am de gând să plec nicăieri. Am doi copii, un băiat în clasa a treia şi o fată în vârstă de aproape doi ani, şi sunt convins că vor avea un viitor foarte frumos şi aici, chiar dacă unii vorbesc despre Băbeni ca despre un oraş mort. Referitor la a doua întrebare, aş menţiona că avantajul clienţilor noştri îl reprezintă preţurile extrem de mici pentru toate categoriile de produse. În prezent, lanţul de magazine Euro Market, incluzând şi supermarketul aflat pe DN 64, numără şapte unităţi. Următorul pas pe care îl pregătesc este să modernizez toate aceste unităţi, care în curând vor avea o înfăţişare europeană. Pentru supermarket, am gânduri şi mai mari. Aici, am investit circa 3 milioane de euro, fără a pune la socoteală terenul, dar încă mai am de lucru. Anul viitor, pe terenul învecinat, voi amenaja un motel modern şi un restaurant ceva mai select. În spatele motelului, va exista un spaţiu destinat serviciilor de orice fel. Tot aici, vreau să mai amenajez o brutărie şi o patiserie. Despre acest proiect, am discutat cu trei arhitecţi. Evident, cel care va veni cu cea mai bună idee se va ocupa de acest proiect, care va fi ca şi o carte de vizită pentru el. După calculele mele, suma pe care trebuie să o mai pun în joc se ridică tot în jurul valorii de 3 milioane de euro. Mi-am evaluat foarte bine riscurile şi sunt convins că lucrurile vor ieşi exact cum trebuie”, ne-a precizat, optimist, Daniel Munteanu, a cărui contribuţie inclusiv în ceea ce priveşte reducerea şomajului în zonă nu poate fi decât de apreciat. În acest moment, la Euro Market, au asigurat un loc de muncă peste 150 de locuitori din Băbeni şi din vecinătăţi. Deloc de neglijat sunt şi taxele şi impozitele ce rotunjesc bugetul oraşului.  
Lanţul de magazine deţinut de Daniel Munteanu, ca de altfel şi supermarketul situat pe DN 64, pe raza oraşului Băbeni, reprezintă un concept inspirat după o „reţetă” studiată îndeaproape în Ungaria şi Austria. Euro Market funcţionează pe sistemul clasic de auto-servire şi este organizat pe diferite departamente, ce oferă o varietate largă de alimente, îmbrăcăminte, produse casnice, cosmetice şi chimice, electrice, sanitare, articole pentru pescuit, camping, amenajări interioare şi exterioare. Aici, se găsesc şi cele mai ieftine produse industriale, iar în fiecare zi au loc oferte şi promoţii irezistibile. Preţurile incredibil de mici au atras atenţia clienţilor din întregul judeţ, însă o bună parte dintre cei care intră pe uşa Euro Market provin şi din alte zone ale ţării.    E.D.