Politica

Emilian Frâncu ajută comunităţile din Milcoiu, Nicolae Bălcescu şi Runcu

Deputatul PNL Emilian Frâncu a venit mai devreme din concediu. Liderul liberal nu a stat decât şase zile în Portugalia, întrucât joi şi vineri îşi propusese să participe la Delegaţia Permanentă a PNL, organizată la Neptun. Emilian Frâncu a preferat să-şi scurteze vacanţa pentru a participa la această reuniune mai ales că discuţiile vizau pregătirea sesiunii parlamentare din toamnă. Călin Popescu-Tăriceanu a prezentat la Constanţa liniile generale ale programului de guvernare pe care PNL îl propune pentru această toamnă, precum şi principalele proiecte legislative. Pe baza acestei prezentări, au avut loc discuţii şi analize, pe comisiile de specialitate, între miniştri şi parlamentari.

Vineri, în cadrul şedinţei DP a fost prezentată şi strategia de guvernare a PNL, ce va fi promovată în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Totodată, s-a făcut şi o evaluare a activităţii deputaţilor şi senatorilor PNL, în ultimele luni. Printre altele, s-a ajuns la concluzia că, deşi momentan PNL Vâlcea nu are decât un singur reprezentant în Parlamentul României, acesta îi „eclipsează” pe toţi ceilalţi la mai toate capitolele, dar în special în ceea ce priveşte iniţiativele legislative, numărul de interpelări şi intervenţiile pe marginea promovării unor acte normative. Emilian Frâncu este, chiar şi în opinia rivalilor săi politici, cel mai activ şi eficient parlamentar din istoria post-decembristă a judeţului nostru. În doar patru ani de mandat, în afara activităţii în Parlament, el a făcut lobby pentru aproape toate localităţile vâlcene, reuşind să participe la atragerea a peste 400 sute de miliarde de lei pentru infrastructură, şcoli şi biserici. O altă latură pozitivă a deputatului PNL Emilian Frâncu este aceea că, spre deosebire de ceilalţi parlamentari vâlceni, nu află din ziare sau de la televizor cu ce probleme se confruntă comunităţile locale şi nu are nevoie de GPS pentru a ajunge, de exemplu, la Laloşu.

Cel mai activ parlamentar din istoria post-decembristă a judeţului Vâlcea

Cu excepţia liberalului Emilian Frâncu şi a social-democraţilor Aurel Vlădoiu şi Vasile Bleotu (redevenit deputat la începutul acestui an, după plecarea Rovanei Plumb la Parlamentul European), în mandatul 2004-2008, niciun alt parlamentar vâlcean nu şi-a sacrificat weekendurile pentru a merge în teritoriu. De fapt, ceilalţi parlamentari vâlceni fie sunt iluştri anonimi, fie au devenit „celebri” datorită implicării în scandaluri de corupţie la nivel înalt. Şase dintre parlamentarii care ne reprezintă (chipurile!) în Parlament nu au organizat nici măcar o conferinţă de presă, pentru a explica în ce a constat „activitatea” lor în cei patru ani în care au primit lefuri extraordinare de la stat. Culmea, unii dintre ei revin acum în faţa electoratului, cerşind cu nesimţire voturile celor pe care i-au dezamăgit. Cum spuneam, însă, din actuala garnitură de parlamentari, doar câţiva merită să emită pretenţii în continuare pentru un fotoliu în Camera Deputaţilor sau Senat. Cel mai îndreptăţit dintre ei este, fără îndoială, Emilian Frâncu, viitor senator pe colegiul uninominal Horezu-Brezoi.

Soluţii pentru problemele comunităţii din Ciuteşti

În ultimele luni de deputăţie, el continuă să fie aproape de vâlceni. Sâmbătă, revenit de la Neptun, parlamentarul PNL a făcut o vizită la Milcoiu, unde localnicii i-au cerut sprijinul pentru reabilitarea bisericilor din centrul comunei şi satul Ciuteşti. Asfaltarea unor importante căi de acces din zonă, continuarea procesului de modernizare a şcolilor şi grădiniţelor, accesarea fondurilor necesare pentru amenajarea unei baze sportive, găsirea rapidă a unor soluţii pentru stoparea alunecărilor de teren şi forarea unor noi puţuri în locul celor aproape secate, ca măsură preventivă până la introducerea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare – au fost, de asemenea, subiecte principale în discuţiile dintre Emilian Frâncu şi locuitorii din Milcoiu. Totodată, aceştia au explicat faptul că amplasarea unui pilon de telefonie mobilă în zonă ar fi de mare folos, mai ales pentru cazurile speciale, când este nevoie de intervenţia rapidă a unei ambulanţe, a pompierilor sau poliţiei. Emilian Frâncu a răspuns solicitărilor cetăţenilor, asigurându-i că va găsi soluţii pentru fiecare dintre problemele ridicate. „Sunt încă destul de multe localităţi din judeţ, unde mi se semnalează această chestiune. Mă voi zbate să rezolvăm această situaţie şi cred că, după ce vor fi amplasaţi cei 6 piloni, nu vor mai fi nicăieri în Vâlcea probleme cu semnalul pentru telefonia mobilă. Unul dintre pilonii Orange va fi pus cel mai probabil pe dealul de la intrarea în Dănicei, astfel încât să se acopere cât mai multe sate izolate din Milcoiu, Nicolae Bălcescu, Galicea, ş.a.m.d. Cu siguranţă că un alt pilon va fi undeva pe lângă Alunu, iar altul la Ghioroiu, unde, la fel, lumea se plânge că nu este semnal. Cât priveşte celelalte probleme ridicate, ca şi până acum, împreună cu colegii mei din guvern şi ministere, voi veni cu soluţii concrete”, a anunţat liderul liberal.

Şcolile, bisericile, utilităţile şi drumurile – în lista priorităţilor

Numeroase probleme au fost ridicate şi la Nicolae Bălcescu, unde la dialogul dintre Emilian Frâncu şi cetăţeni a participat şi primarul PNL Constantin Oprea. Parlamentarul liberal promisese comunităţii de aici că va primi al doilea microbuz şcolar pentru transportul elevilor, lucru care se va şi întâmpla în zilele următoare. În curând, aceeaşi unitate de învăţământ va primi toate cele necesare şi pentru amenajarea unui laborator de informatică. Liderul judeţean al PNL i-a mai anunţat pe localnici că şcoala de la Predeşti va primi aproximativ 1,5 miliarde lei vechi pentru modernizări, iar primarul i-a cerut deputatului sprijinul în vederea atragerii finanţării necesare amenajării unui complex sportiv pentru practicarea voleiului, baschetului şi handbalului, în satul Rotăreşti. Emilian Frâncu a fost rugat să ajute şi bisericile din Corbi şi Dosul Râului. Dacă pentru prima va încerca să obţină fonduri de la Ministerul Culturii, pentru cea de-a doua, lucrurile fiind ceva mai complicate, întrucât este prea târziu pentru a o include în lista de priorităţi din această toamnă, Emilian Frâncu s-a angajat să doneze personal cel puţin un climatizor, care pe timpul verii să asigure aerul rece în biserică, iar iarna căldura. O altă veste bună dată comunităţii din Nicolae Bălcescu de candidatul PNL pentru Senat pe colegiul Horezu-Brezoi a fost cea referitoare la aprobarea finanţării proiectului legat de amenajarea căminului de bătrâni.

Liderul PNL, apreciat pentru sprijinul oferit pe Ordonanţa 7

La rândul lor, bugetarii prezenţi la întâlnire au cerut clarificări legate de măririle salariale promise de guvern. Parlamentarul a răspuns întrebărilor explicând că bugetarii vor beneficia începând din septembrie de lefuri mai mari cu circa 8 procente. Veşti bune au primit şi agricultorii, care din această toamnă vor beneficia de pensii mărite cu 20-50 de procente. Printre altele, Emilian Frâncu a fost întrebat şi despre ajutoarele pentru încălzire, acordate în premieră de Guvernul Tăriceanu şi în mediul rural. Parlamentarul i-a asigurat pe cetăţeni că, în luna octombrie, va fi reluată această măsură a Executivului. În a doua parte a întâlnirii de la Nicolae Bălcescu, primarul Constantin Oprea a precizat că, în curând, va depune proiecte pe programele structurale pentru recondiţionarea celor două cămine culturale din localitate, asfaltarea a 9 kilometri de drumuri, precum şi pentru extinderea reţelei de aducţiune cu apă şi canalizare. Edilul liberal a afirmat, însă, că cel mai mare ajutor şi l-ar dori pentru amenajarea unui pod în punctul Comanca, acesta putând asigura o bună legătură între cinci sate din zonă. Potrivit experţilor în domeniu, valoarea investiţiei se ridică la nu mai puţin de 50 de miliarde lei vechi. Emilian Frâncu l-a asigurat pe colegul său că, pentru echilibrarea bugetului local, în următoarele săptămâni, va primi 3 miliarde de lei, însă i-a mărturisit că mai mult decât atât îi este aproape imposibil să facă.

Drumul ce leagă comunele Nicolae Bălcescu şi Galicea va fi asfaltat

Cu toate acestea, el a promis că va căuta soluţii de finanţare şi pentru această investiţie de anvergură, despre care va discuta cu miniştrii Ludovic Orban şi Cristian David. Cât priveşte vechea dorinţă a primarului din Nicolae Bălcescu – referitoare la terenul şi sala de sport pe care vrea să le ofere comunităţii sale cât mai curând – liderul liberal a arătat aceeaşi deschidere. Imediat l-a sunat pe Adrănel Cotescu, directorul general al Diecţiei de Dezvoltare în Construcţii din Ministerul Transporturilor, căruia i-a sugerat să fie mai sensibil la apelurile primarului Oprea. Emilian Frâncu a plecat plăcut impresionat de la Nicolae Bălcescu, după ce a constatat că lumea de aici ştie că el este demnitarul care a sprijinit cel mai mult autorităţile locale în ceea ce priveşte proiectul pe Ordonanţa 7 – legat de introducerea reţelei de apă şi canalizare în comună. În trecut, un ajutor deosebit a fost oferit de parlamentar şi pentru obţinerea fondurilor aferente modernizării şcolilor, dar şi pentru reabilitarea bisericilor. În viitor, Emilian Frâncu şi-a propus să-l ajute pe primarul din Nicolae Bălcescu să asfalteze toate drumurile importante din localitate. „În mandatul meu de senator, voi uni printr-o cale de acces modernă comunele Nicolae Bălcescu şi Galicea. Pentru mine, acest proiect este unul de grad zero şi vă garantez că va fi materializat indiferent cine va fi la putere, dar, oricum, eu sunt convins că PNL va fi la guvernare”, a dat asigurări liberalul.

Runcu va deveni, în curând, o atracţie imobiliară

A treia localitate vizitată, sâmbătă, de Emilian Frâncu a fost Runcu. Parlamentarul i-a informat pe locuitorii din Valea Babei că fondurile promise pentru şcoală şi biserică au fost deblocate, acestea urmând să ajungă la destinaţie până săptămâna viitoare. Liderul PNL a amintit apoi despre necesitatea continuării investiţiilor în infrastructură. „Vin cu plăcere la Runcu, mai ales că de fiecare dată când intru în această comună şi văd drumul principal asfaltat îmi amintesc de contribuţia pe care am avut-o pentru realizarea acestui proiect. Când alţi parlamentari şi lideri politici căutau Runcu pe hartă, pentru a vedea unde se află, eu deja participam la asfaltarea celui mai important drum de aici, care leagă comuna de civilizaţie. Îmi doresc să continuăm ceea ce am început, mai ales că zona are un potenţial turistic fantastic. Mă voi bate pentru fonduri ca să asfaltăm şi drumul spre Argeş, iar după aceea sunt convins că localitatea va deveni extrem de atractivă pentru investitori. În câţiva ani, pun rămăşag cu oricine că aici vor începe să apară primele pensiuni turistice, iar localitatea va creşte văzând cu ochii. Până atunci, însă, avem alte lucruri pe care trebuie să le rezolvăm. Din discuţiile cu doamna primar am extras câteva probleme prioritare pe care împreună vom încerca să le rezolvăm. Este vorba, în primul rând, despre reamenajarea căminului cultural. Apoi, mai avem un alt drum important de asfaltat. Vreau să vă informez că, pentru echilibrarea bugetului local, comuna dumneavoastră va primi 3 miliarde de lei, din fondul de rezervă al guvernului. Puteţi folosi aceşti bani pentru investiţiile mai mici. Ştiu că aţi depus un proiect şi pentru crearea unei baze sportive. Şi această investiţie va fi sprijinită. Cunosc faptul că localitatea Runcu este mereu depunctată la mai toate programele de finanţare din cauza numărului mic de locuitori. Asta, din păcate, e o chestiune care nu ţine de mine, dar căutăm soluţii pentru includerea comunei în lista de priorităţi a guvernului. Avem în vedere, de asemenea, realizarea staţiei de epurare şi extinderea reţelei de apă şi canalizare către comuna dumneavoastră. Căutăm soluţii şi pentru extinderea sediului primăriei. La fel şi pentru amenajarea unui mini-părculeţ, cu locuri de joacă, în centrul localităţii. Ştiu că mai aveţi nevoie de fonduri pentru şcoli, dar şi că vă trebuie mobilier ergonomic, acele băncuţe, pentru una dintre unităţile de învăţământ. Dacă pentru această ultimă problemă statul nu va avea resursele necesare să vă ajute, vă promit că voi oferi salariul meu de parlamentar pe o lună sau două, dacă e cazul, pentru achiziţia acestui mobilier. Noi fonduri pentru învăţământ vor veni abia în octombrie, dar, sigur, trebuie rezolvată această problemă până atunci”, a anunţat Emilian Frâncu. Duminică, candidatul PNL pentru Senat pe colegiul uninominal Horezu-Brezoi a continuat vizitele în teritoriu la Pietrari, Buneşti, Băbeni şi Frânceşti. Săptămâna aceasta, el şi-a programat deplasări în alte cel puţin zece localităţi vâlcene.
Eduard DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button