Alte sporturi

Vâlceanca Adelina Bunea, vicecampioană naţională la canotaj

La finele săptămânii trecute, Mănăstirea Boia din comuna Câineni s-a însufleţit ca niciodată, după ce, la invitaţia fostului mare arbitru internaţional de fotbal, Nae Dinescu, acolo s-au reunit multe dintre personalităţile culturale şi sportive pe care le-a dat zona de nord a judeţului Vâlcea de-a lungul timpului. Printre acestea, s-a numărat şi fosta medaliată cu bronz la Olimpiada din 1980, canotoarea Rodica Frântu, dar şi o tânără speranţă a canotajului românesc, Adelina Bunea. Ambele sportive sunt născute în Ţara Loviştei şi au marele merit de a face cunoscute plaiurile natale peste tot în lume.

Rodica Frântu nu mai locuieşte de multă vreme în Vâlcea, dar nu a uitat de unde a plecat. Născută în satul Grebleşti din comuna Câineni, Rodica revine aici în fiecare an, cu mare plăcere şi se gândeşte chiar să se întoarcă definitiv într-o bună zi, poate la pensie. Până atunci însă, nu are de gând să vândă nimic din moştenirea familiei sale.
Puţină lume ştie că Rodica Frântu este una dintre gloriile sportului românesc. A participat la Olimpiada de la Moscova, care a avut loc în 1980, precum şi la trei campionate mondiale. La Moscova a reuşit să obţină medalia de bronz la proba de 8+1 iar la campionatele mondiale s-a clasat printre primele echipe intrate în concurs. Şi-a terminat cariera în anul 1983, începându-şi, în schimb, cariera de antrenorat la lotul naţional de canotaj. În prezent este maestru emerit al sportului şi antrenor la o sală din Capitală.
La festivitatea de la mănăstirea Boia a participat şi Adelina Bunea, de 17 ani, deja vicecampioană naţională în barca de simplu şi de patru rame. Adelina s-a născut în comuna Titeşti şi spune că este foarte ataşată de locurile natale, chiar dacă este nevoită să petreacă foarte mult timp la Snagov, acolo unde se antrenează cu lotul naţional. Antrenoarea sa este Mihaela Petrescu, căreia îi datorează medalia de bronz la 8+1 şi medaliile de bronz la patru vâsle şi patru rame. „Sper să particip la Mondialele de anul viitor şi, dacă mă ajută Dumnezeu, la Olimpiada din 2012”, ne-a mărturisit Adelina. (O.H.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button