Politica

Ion Cîlea îl reclamă pe şeful SAPARD ministrului Agriculturii

• Scandalul finanţării drumului Botorani-Măciuca ia amploare

În cadrul şedinţei operative de luni dimineaţa, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea a făcut o sinteză a celor mai importante probleme ale judeţului din această perioadă. Cu ocazia întâlnirii la care au participat toţi şefii unităţilor aflate în subordinea CJ, Cîlea a abordat şi subiectul blocării finanţării drumului Botorani-Măciuca. Preşedintele CJ nu s-a sfiit să-l acuze pe directorul Agenţiei de Plăţi SAPARD de rea voinţă şi chiar de luarea unor măsuri ilegale.

Şeful CJ se ia de guler cu conducerea SAPARD

În urmă cu circa două luni, Agenţia SAPARD a blocat finanţarea proiectului privind asfaltarea drumului Botorani-Măciuca, imputând primăriei Măciuca o sumă mare de bani care nu ar fi fost cheltuită potrivit contractului. Ion Cîlea spune că problema s-a rezolvat pe plan local şi nu înţelege de ce s-a luat această măsură drastică. „Directorul Agenţiei, necunoscând realitatea şi trăind într-un turn de fildeş, a retras banii. Este ilegal ce a făcut acest director. Acolo a fost o lucrare de prăbuşire, nu de întreţinere. Am făcut eforturi şi am rezolvat această problemă: s-a cumpărat teren în amonte şi s-a extins acolo drumul, cu ajutorul RAJDP. Mă voi duce la ministrul Agriculturii să-i spun ce a făcut un subordonat de-al său. Această retragere de bani generează consecinţe extrem de grave: înseamnă executarea silită a primăriei şi închiderea definitivă a activităţii acestei instituţii”, a spus Cîlea.

14 primării, aşteptate să semneze contractul cu Apavil

Un alt subiect abordat în operativa de luni a fost acela privind un număr de 14 primării din cele 37 câte sunt cuprinse în masterplanul pentru apă al judeţului, care nu au transmis încă la Apavil adresele privind delegarea competenţelor în acest sector şi concesionarea sistemelor. De asemenea, aceste 14 primării au fost invitate de Ion Cîlea să semneze contractul de delegare a gestiunii privind alimentarea cu apă. Până acum, Apavil a preluat sistemul de apă şi canalizare de la Vlădeşti şi se pregăteşte să o facă şi la Ocnele Mari.

RAJDP îşi recuperează banii

În ceea ce priveşte RAJDP, Ion Cîlea a informat conducerea acestei societăţi că până la sfârşitul acestei luni, va primi cele 28,5 miliarde lei datorate de Agenţia de Plăţi şi Pescuit pentru un număr de trei drumuri executate de regie. Acesta lucrări au fost realizate în cadrul programului SAPARD. Şeful CJ a cerut conducerii RAJDP să grăbească finalizarea tratamentelor bituminoase de drumurile judeţene 676 şi 678.

Primarul Neagoe, avertizat să intre în legalitate

O altă chestiune luată în discuţie a fost aceea privind intenţia primarului din comuna Ioneşti, Constantin Neagoe de a închide biblioteca publică din localitate. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla în data de 14 august, când este programată şi o şedinţă a Consiliului Local. Ion Cîlea i-a reamintit primarului Neagoe că este ilegal ceea ce doreşte să facă, dat fiind faptul că legea bibliotecilor nr.334/2002 prevede că o bibliotecă publică poate fi închisă doar dacă patrimoniul acesteia este preluat de o altă bibliotecă. „Am înţeles că primarul vrea să dea fondul de carte unei şcoli din comună. Trebuie să-i spunem să nu facă acest lucru. Ar fi un precedent nefavorabil”, a spus preşedintele CJ. Se pare că la originea intenţiei primarului stă îndepărtarea soţiei fostului edil, Ion Cătănoiu, din funcţia de bibliotecară.

„Luxaţi” la proiecte

Nu în ultimul rând, şeful CJ a transmis un semnal de alarmă asupra situaţiei în care se află multe primării din judeţ. Acestea au întocmite zeci de proiecte, pentru care au plătit miliarde bune la capitolul proiectare, fără a primi însă finanţare. „Avem şi noi o serie de proiecte de genul acesta. Suntem luxaţi mereu, ni se pun beţe-n roate, ni se fixează limite de finanţare. De aceea, pentru lămurirea situaţiei, am stabilit pentru data de 13 august o întâlnire cu primarii, pentru a vedea cum îi putem ajuta în realizarea acestor proiecte, de mare importanţă pentru judeţul nostru”, a spus Cîlea.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button