Liga IV

ALX Port Vale Mateeşti spune adio elitei judeţene de fotbal

• revelaţia Ligii a V-a se consideră victima AJF-ului

Deşi iniţial niciuna dintre cele patru echipe nou-promovate nu concepeau să nu activeze în Liga a IV-a, se pare că, până la urmă, a apărut şi prima grupare care şi-a anunţat intenţiile de a renunţa la elită. Oficialii echipei ALX Port Vale Mateeşti s-au declarat dezgustaţi de noile reglementări ale AJF-ului care afectează financiar echipele din mediul rural. Pentru că nu îşi pot permite să susţină o echipă de juniori care să activeze în paralel cu seniorii, echipele din mediul rural şi nu numai vor fi afectate de noile decizii ale AJF Vâlcea. Şi-atunci ce rost are să porneşti la drum în contextul în care dacă echipa de juniori nu va disputa trei meciuri în campionat, gruparea mare va fi exclusă din competiţie?

„Pintilie ne duce cu «zăhărelul» şi compromite fotbalul vâlcean”

Preşedintele clubului ALX Port Vale Mateeşti, Valerian Alexie, a acuzat dur deciziile Asociaţiei Judeţene de Fotbal, prin care toate grupările din Liga a IV-a sunt obligate să înscrie în campionat o echipă de juniori care să joace într-un cadru organizat. „Este o decizie absurdă, pentru că afectează foarte mult echipele de la ţară, care nu îşi pot permite cheltuieli în plus. De unde să-şi procure fondurile necesare pentru a susţine încă o echipă în campionat, când de abia echipa mare poate fi întreţinută. Pintilie ne duce cu zăhărelul că legitimările sunt gratis la copii. Dar acest lucru este doar un fleac, pentru că vom înregistra o dublare a cheltuielilor. Cred că Pintilie încearcă crearea unui monopol prin care campionatul să includă doar echipe din oraş şi din zonele imediat apropiate. Astfel nu îmi pot explica aceste decizii aberante. Observ din ce în ce mai mult că fotbalul de la ţară este lăsat în voia sorţii şi este tot mai des împovărat de cheltuieli suplimentare”, ne-a precizat în acest sens preşedintele Valerian Alexie.

„Fotbalul judeţean nu înseamnă doar zona Râmnicului”

Totodată, preşedintele promovatei ALX Port Vale Mateeşti a acuzat forul judeţean de lipsă de fairplay pentru faptul că deciziile pe care le iau membrii din conducerea AJF afectează enorm fotbalul din comune, iar campionatul Ligii a IV-a devine unul elitist, care pune accent doar pe echipele din Râmnic şi din zonele apropiate acestuia. „Cei de la centru – şi aici mă refer din nou la AJF – nu se gândesc deloc la echipele din mediul rural care sunt afectate profund de orice schimbare ce implică alte cheltuieli. Banii proveniţi de la autorităţile locale sunt puţini. A avea o echipă de copii care să joace pe lângă gruparea de seniori înseamnă a dubla costurile foarte mari pe care le implică deja acest fenomen sportiv. Ştim cu toţii că echipele de la ţară de abia au bani să îşi plătească baremele de arbitraj şi să efectueze deplasări cu autocarul. Multe dintre ele au dovedit că merită totuşi să joace în Liga a IV-a, pentru că practică un fotbal frumos, dar sunt afectate de aceste hotărâri jenante. Anul trecut am cheltuit în jur de 600 de milioane cu echipa. Trupa de copii consumă la fel ca şi cea de seniori. Mă refer la mesele pe care trebuie să le acorzi jucătorilor în deplasare, prime, etc.”, a subliniat în continuare Alexie, criticând deciziile AJF-ului de anul acesta.

„Primarul Nicolae Stănişor habar n-are de fotbal”

Nu în ultimul rând, Alexie a atacat dur administraţia din comuna Mateeşti, în frunte cu actualul primar, Nicolae Stănişor, pentru faptul că în anii care au trecut nu s-a ocupat deloc de amenajarea bazei sportive din localitate. De asemenea, preşedintele a declarat că nici nu se gândeşte ca echipa să activeze pe vreo bază dintr-o altă localitate, deoarece fotbalul nu mai are niciun farmec. Astfel, Alexie a completat: „Anul trecut, au fost prezenţi la meciuri chiar şi câte 300 de spectatori, ceea ce indică faptul că fotbalul este foarte iubit în comună. De aceea nu dorim să activăm pe alte stadioane, pentru că noi jucăm în primul rând pentru locuitorii din comuna Mateeşti şi, de aceea, este logic că vrem să activăm pe teren propriu. În acelaşi timp, nu pot să trec cu vederea lipsa totală de respect pe care o are primarul Stănişor prin simplul fapt că nu a investit nimic în baza sportivă din comună. Cred că echipa pe care am reuşit să o creăm a dovedit că este o forţă în campionat, dar devine prada – ca şi multe altele – a unor interese meschine ale AJF-ului”.

Care va fi soarta echipei?

Conducerea echipei de fotbal ALX Port Vale Mateeşti urmează să ia o decizie oficială joi, 31 iulie, când va avea loc o şedinţă în care să se discute mai atent dacă această grupare va ceda locul unei alte echipe sau îşi va încerca un an „norocul”, chiar dacă va fi greu de suportat din punct de vedere financiar, în Liga a IV-a. „Împreună cu alţi doi susţinători ai echipei, în speţă Manasia şi Mitu, vom analiza în detaliu problema şi ne vom pronunţa dacă vom face sau nu saltul spre următorul nivel competiţional. Totuşi, este păcat, pentru că aceşti băieţi au muncit pentru a ajunge aici, dar AJF-ul nu se gândeşte deloc la situaţia financiară a echipelor de la ţară. Până nu va veni cineva competent la conducerea acestui organism defectuos, nu vom înregistra nicidecum o creştere valorică a fotbalului judeţean şi vor mai trece ani buni până când o să avem cel puţin trei echipe în Liga a III-a. Din păcate, acesta este fotbalul cu care se mândreşte AJF-ul! În pofida acestui aspect, noi ne-am reluat pregătirile şi efectuăm două antrenamente pe săptămână. Vom disputa şi câteva meciuri amicale”, a încheiat preşedintele de la ALX Port Vale Mateeşti, Valerian Alexie.
Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button