Politica

Şedinţă cu scântei a BPT al PNL

Săptămâna trecută, în cadrul Biroului Permanent Teritorial, liberalii vâlceni au validat lista definitivă a candidaţilor pentru alegerile parlamentare care vor avea loc, cel mai probabil, în luna noiembrie a acestui an. Şedinţa de validare, care s-a întins pe durata a trei ore şi jumătate, nu a fost lipsită de tensiuni. S-au spus cuvinte grele, s-au aruncat jigniri iar la un moment dat, întâlnirea a fost la un pas să se lase cu bătaie. Până la urmă, cei 26 de membri BPT prezenţi la şedinţă au votat lista finală a celor nouă candidaţi ai PNL pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Compromis

Zvetlana Preoteasa, venită cu gânduri mari la şedinţa BPT, a suferit o înfrângere usturătoare. Iniţial, Preoteasa a cerut conducerii organizaţiei să candideze pentru un mandat de deputat în colegiul Bălceşti, considerat eligibil de către majoritatea liberalilor. Ministrul secretar de stat s-a izbit însă de candidatura lui Cătălin Harnagea, fost şef al SIE, rugat de Emilian Frâncu să candideze la Vâlcea. În aceste condiţii, Emilian Frâncu a încercat o variantă de compromis: l-a rugat pe doctorul Gheorghe Folea – individ controversat, care se şi vede senator, să accepte cedarea candidaturii sale pe Colegiul Senatorial Bălceşti-Drăgăşani, Zvetlanei Preoteasa. Deşi iniţial a acceptat propunerea, o dată pusă aceasta în discuţie în plenul şedinţei, Folea a cerut supunerea la vot a chestiunii, solicitând membrilor BPT să decidă cine merită mai mult să candideze pe acest colegiu. Aşa cum era de aşteptat, Zvetlana Preoteasa a fost înfrântă şi a trebuit să se mulţumească, în final, cu o candidatură formală pe Colegiul Drăgăşani pentru Camera Deputaţilor.

Jigniri şi ameninţări

Un alt moment tensionat al şedinţei a fost cel în care Viorel Dumitrache l-a acuzat pe Emilian Frâncu de furt. Apostrofându-l pe liderul PNL Vâlcea cu apelativul „bă”, Dumitrache l-a sfătuit să nu mai încerce manevrarea voturilor membrilor BPT. Mai mult decât atât, Dumitrache a intrat în conflict deschis şi cu proaspătul ministru secretar de stat Adrian Toader. Acesta din urmă a cedat nervos după ce Dumitrache l-a luat peste picior, ameninţându-l că „dă cu el sub masă”. Până la urmă, spiritele s-au domolit iar lista finală a candidaţilor pentru Parlament a fost aprobată. Acesta urmează a fi validată în Delegaţia Permanentă a conducerii centrale a PNL care are loc în cursul zilei de azi.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button