Diverse

România şi Ungaria şi-au testat forţele pentru Jocurile Olimpice

• confruntările amicale de săptămâna trecută au evidenţiat nivelul valoric la care se află în acest moment cele două reprezentative

După cele trei partide de verificare disputate în compania Norvegiei, campioana europeană en-titre (atunci când România şi reprezentativa nordică şi-au împărţit oarecum frăţeşte victoriile, fiecare obţinând câte una, pentru ca o partidă să se încheie la egalitate), tricolorele pregătite de antrenorii Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi au susţinut săptămâna trecută alte două meciuri amicale. De data aceasta, adversara fetelor noastre a fost Ungaria, de asemenea o ţară cu un potenţial handbalistic ridicat.

Prima dintre cele două confruntări s-a disputat miercuri, 16 iulie, la Cluj-Napoca şi s-a încheiat cu victoria la limită a naţionalei noastre, cu scorul de 27-25 (13-13). Întâlnirea a fost una extrem de echilibrată, ambele echipe trecând pe rând la conducere, tocmai aceste răsturnări de situaţie făcând deliciul publicului care-a ţinut să fie prezent în tribunele Sălii „Horia Demian”. Tricolorele au început meciul cât se poate de slab, fiind conduse chiar cu 4-0 în minutul 3, însă după un time-out solicitat rapid de Gheorghe Tadici, care s-a soldat inclusiv cu înlocuirea jucătoarei Carmen Amariei de către Adina Meiroşu, lucrurile au mers din ce în ce mai bine pentru românce. În minutul 12, România a egalat (6-6), dar unguroaicele nu au cedat iniţiativa, ci dimpotrivă, au continuat să fie la fel de eficace, interul de geniu Anita Gorbicz fiind şi de această dată principala marcatoare a reprezentativei maghiare. Până la urmă, la vestiare s-a intrat cu un scor egal (13-13), care păstra intact misterul asupra echipei învingătoare.
Dacă în prima repriză portarul Katalin Pallinger a câştigat net duelul cu Luminiţa Dinu şi Tereza Pâslaru, în a doua jumătate a meciului lucrurile au stat cu totul altfel, românca Talida Tolnai fiind cea care-a închis mai bine poarta, iar acest lucru a început să se vadă treptat şi pe tabela de marcaj. Astfel, tricolorele s-au desprins în minutul 49 la trei goluri diferenţă (23-20), dar replica adversarelor nu a întârziat să apară. Deloc împăcate cu gândul că vor putea pierde această partidă amicală, unguroaicele au încercat să revină în joc, însă elevele antrenorilor Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi au avut experienţa necesară pentru a-şi menţine avantajul până la finalul meciului.
Al doilea meci amical dintre cele două reprezentative a avut loc vineri, 18 iulie, la Nyiregyihaza, în Ungaria. Tricolorele au dominat categoric prima repriză, au şi condus la un moment dat cu şapte goluri (în minutul 14, cu 10-3), dar ulterior au slăbit ritmul, poate şi datorită faptului că antrenorii Tadici şi Muşi şi-au permis să ruleze tot lotul de jucătoare pe care-l au la dispoziţie, iar la pauză România nu mai avea decât două „boabe” în plus: 15-13. Avantajate uşor de arbitri, unguroaicele au preluat conducerea în a doua parte a meciului, dar partida avea să se încheie până la urmă la egalitate (28-28).

Bilanţ pozitiv pentru tricolore

România şi Ungaria s-au întâlnit până acum, în ultimii trei ani, de şapte ori în dispute oficiale, iar bilanţul acestor confruntări este favorabil naţionalei pregătite de Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi. Tricolorele au înregistrat în această perioadă trei victorii, trei egaluri şi o singură înfrângere. Înainte de amicalul de la Cluj-Napoca, ultima dispută între cele două reprezentative a avut loc în martie 2008, la turneul de calificare pentru Jocurile Olimpice. Tricolorele au dispus atunci de unguroaice cu 31-29, luându-şi astfel revanşa după înfrângerea cu 31-34 suferită la Mondialul desfăşurat în decembrie 2007 în Franţa. Cea mai importantă victorie în dauna Ungariei a fost fără îndoială cea obţinută în 2005, în semifinalele Mondialului din Rusia, atunci când tricolorele s-au impus cu 26-24). Singurele rezultate de egalitate dintre cele două reprezentative s-au consemnat în partide amicale disputate de fiecare dată în Ungaria (în 2005, la Szekesfehervar, a fost 20-20, în 2007, la Gyor, la Cupa Panonia, s-a terminat 32-32, iar acum, la Nyiregyihaza, a fost 28-28).

„Suntem în creştere”

Evoluţia elevelor sale din meciurile cu Ungaria l-a mulţumit oarecum pe selecţionerul Gheorghe Tadici, care-a admis că echipa pe care-o pregăteşte se află pe un drum ascendent, evidenţiat şi de rezultatele din ce în ce mai bune din această campanie pre-olimpică. A fost mai întâi egalul (24-24), apoi înfrângerea (25-28) cu Norvegia, după care a urmat o victorie în faţa nordicelor (28-22), iar acum un succes şi meci nul împotriva Ungariei (27-25 la Cluj-Napoca, respectiv 28-28 la Nyiregyihaza). „Rezultatele pozitive fac bine, însă am avut multe greşeli, în special în faza de apărare. Am primit cam multe goluri. A fost şi o lipsă de concentrare la finalizări, din situaţii clare. Una peste alta suntem în creştere”, a spus Tadici după „dubla” cu Ungaria.

Naţionala feminină pleacă în Franţa

Naţionala de handbal feminin a ţării noastre va susţine în această săptămână ultimele teste înaintea plecării la Jocurile Olimpice. Tricolorele se vor deplasa în Franţa, în oraşul Albertville, acolo unde se va desfăşura un important turneu amical, la startul căruia se vor alinia patru echipe reprezentative, care se află de asemenea în plină perioadă de pregătire înaintea turneului de la Beijing. La întrecerea din Hexagon, handbalistele pregătite de Tadici şi Muşi vor întâlni pe rând naţionala ţării gazdă (joi, 24 iulie), campioana mondială, Rusia (vineri, 25 iulie) şi respectiv campioana Americii de Sud, Brazilia (duminică, 27 iulie). Tricolorele vor pleca spre Beijing pe 1 august, noul căpitan al echipei naţionale de handbal feminin, Valeria Beşe, urmând a purta portdrapelul delegaţiei române la festivitatea de deschidere a Olimpiadei de la Beijing.

Tadici şi Muşi au decis lotul pentru Bejing
• Raluca Ivan şi Camelia Balint nu vor face deplasarea la Jocurile Olimpice din China

După ce Steluţa Luca a renunţat să mai răspundă convocării la echipa naţională, iar Oana Şoit a fost prima care-a părăsit cantonamentul echipei naţionale imediat după meciurile amicale cu Norvegia, antrenorii Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi au renunţat săptămâna trecută la încă două dintre jucătoarele care s-au pregătit de la începutul lunii iulie, în cantonamentul de la Moieciu. Cele două ghinioniste, care vor rata astfel Jocurile Olimpice de la Beijing, sunt pivotul Raluca Ivan (Oltchim Rm Vâlcea) şi extrema stângă Camelia Balint (HCM Baia Mare). Dacă în privinţa Cameliei Balint decizia era oarecum previzibilă, a surprins oarecum trimiterea acasă a Ralucăi Ivan, handbalistă care-a făcut parte din lotul României atât la Mondialul din Rusia (din 2005), cât şi la cel din Franţa (din 2007). „Chiar dacă au părăsit cantonamentul echipei naţionale le-am spus să rămână pe poziţii pentru că în cazul în care se accidentează vreo jucătoare dintre ele două vom alege o înlocuitoare”, a declarat Tadici.
Săptămâna trecută, FR Handbal a comunicat şi Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) lista oficială cu cele 15 jucătoare din naţionala României care vor face deplasarea în China.
• Lotul României pentru Jocurile Olimpice:
Luminiţa Dinu, Tereza Pîslaru, Talida Tolnai – portari
Valentina Elisei Ardean, Ramona Maier, Adriana Nechita Olteanu – extreme
Ionela Stanca, Florina Bîrsan – pivoţi
Narcisa Lecuşanu, Aurelia Brădeanu, Carmen Amariei, Valeria Beşe, Mihaela Senocico, Cristina Neagu şi Adina Meiroşu – interi

Cine va fi rezervă?

Conform regulilor impuse de Comitetul Olimpic Internaţional, la Jocurile Olimpice pot face deplasarea şi pot fi înscrise pe foaia de joc doar 14 jucătoare. A cincisprezecea va fi rezervă, urmând a fi folosită doar după faza grupelor. Conform regulamentelor în vigoare, handbalista de rezervă va fi cazată în afara Satului Olimpic, nu va avea voie să asiste la meciuri şi se va întâlni cu coechipierele doar la antrenamente! Deşi selecţionerii naţionalei române au declarat în dese rânduri că a 15-a jucătoare ar putea fi unul dintre portari, ultimele declaraţii ale lui Tadici au aşternut şi mai multă ceaţă în jurul acestui aspect. „Nu am decis care va fi handbalista nominalizată pentru a fi rezervă, dar pot să spun că nu e neapărat sigur că va fi un portar. O să vedem în perioada următoare cum vor răspunde la pregătire jucătoarele de câmp şi poate-i vom opri în lot pe toţi cei trei portari, care sunt foarte valoroşi. În aceste condiţii, ne este foarte greu să numim unul care să rămână în afara lotului”, a precizat Tadici. 
Tehnicienii singurei echipe participante la Beijing vor trebui să se decidă asupra handbalistei de rezervă cel mai târziu până pe 24 iulie, ultima zi în care se pot da listele cu delegaţiile oficiale participante la Olimpiadă.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button