Administratie

Munca la negru, pedepsită aspru de ITM Vâlcea

Aşa cum ne-a obişnuit, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea a continuat seria controalelor la unităţile economice din judeţ. Acţiunile de control au fost sistematizate pe campanii, fiind avute în vedere mai multe domenii de activitate. Mai multe informaţii cu privire la aceste campanii ne-au fost oferite de către şeful ITM Vâlcea, Ion Nicolăescu. În luna iunie, ITM Vâlcea a desfăşurat campania în domeniul construcţiilor, atât pe segmentul de securitate a muncii cât şi pe cel al relaţiilor de muncă. 16 din cele 65 persoane depistate că munceau fără forme legale au fost descoperite numai în ultima săptămână a lunii iunie, pentru acestea angajatorii fiind amendaţi cu 24.000 lei. În total, firmele care aveau angajaţi la negru au fost obligate să plătească 124.000 lei.

Pe securitatea muncii au fost acordate amenzi de 4.000 lei. Au fost verificate 22 firme iar cele mai frecvente abateri de la normele de securitate a muncii au fost: lipsa proiectelor de execuţie, lipsa echipamentelor de protecţie, nerespectarea prevederilor privind întocmirea proiectelor de execuţie precum şi folosirea mijloacelor de protecţie improvizate.
O altă campanie desfăşurată de ITM a fost cea privind fabricile de mobilă, respectiv procesul de lăcuire. Au fost verificate 18 unităţi economice, fiind acordate amenzi de 32.000 lei pe securitatea muncii. Un număr de 47 echipamente tehnice au fost oprite pentru că nu respectau cerinţele minime în vederea asigurării integrităţii corporale a lucrătorilor.
Pe toată durata lunii iunie, ITM a dat amenzi în valoare de 213.000 lei, din care 156.000 lei pe Relaţii de Muncă şi 57.000 lei pe Securitatea Muncii. În perioada ianuarie-iunie 2008 au fost date amenzi în valoare de 1.278.700 lei, 324.000 lei fiind acordate numai în luna februarie. În această lună au fost depistate 110 persoane care munceau la negru, 80% dintre acestea activând în sectorul construcţiilor. De la începutul anului au fost depistate 377 persoane care munceau la negru, faţă de 420 câte au fost găsite pe toată perioada anului 2007.
„Anul trecut a crescut numărul salariaţilor cu 4.500 iar în primele 6 luni ale lui 2008, numărul acestora a crescut cu 4.477. Datorită faptului că am depus o muncă mai intensă, în acest an a ieşit mai mult la suprafaţă munca la negru. Angajatorii fac evaziune fiscală prin neplata contribuţiilor la asigurările sociale, de sănătate, şomaj precum şi a celorlalte dări către stat. Îi sfătuiesc pe angajatori să nu mai angajeze la negru, pentru că riscă o amendă de 1.500 lei pentru fiecare persoană, sumă care acoperă taxele datorate statului pe un an şi jumătate. Pe angajaţi îi sfătuiesc să nu mai accepte să lucreze la negru pentru că se pot accidenta oricând iar majoritatea angajatorilor nu anunţă accidentele. Angajaţii la negru nu au asigurată pensia pentru când vor fi în vârstă. În caz de îmbolnăvire, ei vor trebui să-şi plătească spitalizarea, neavând contracte de muncă. De asemenea, în caz de disponibilizare, nu vor beneficia de şomaj. În plus, nefiind angajat cu forme legale, angajatorul va putea oricând să abuzeze de el”, ne-a declarat Ion Nicolăescu.  O.H. 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button