Fotbalul – marea iubire a primarului Dan Săraru de la Şirineasa

Dan Săraru a avut mai puţin succes pe plan fotbalistic în acest an. Echipa sa, AS Şirineasa, a terminat pe locul 8, neîndeplinindu-şi, astfel, obiectivul. Pentru noul sezon se anunţă, însă, vremuri mai bune, mai ales că Săraru a scăpat acum şi de emoţiile alegerilor pentru Primărie. De fapt, ele nici nu prea au existat, asta pentru că primarul a câştigat încă din primul tur alegerile, beneficiind de încrederea a 69 la sută din electorat. Toate planurile legate de fotbal depind acum de infrastructură. Dacă se va întâmpla ca proiectul pentru modernizarea bazei sportive să-i fie aprobat, Săraru a promis că va forma o echipă competitivă care să se poată bate chiar pentru promovare.

Ştim că toate acestea nu sunt doar vorbe în vânt. Este un împătimit al sportului-rege, o demonstrează chiar şi ultima experienţă a sa. A făcut eforturi însemnate pentru a merge la Campionatul European din Austria şi Elveţia, de unde s-a întors cu câteva impresii pe care ni le-a făcut cunoscute şi nouă în cadrul unui interviu.  

• Vă număraţi printre vâlcenii norocoşi care-au avut bilete la Euro. Cum a fost, cum aţi ajuns în Elveţia, ce impresii v-a lăsat acest Campionat European?
– La Campionatul European am fost împreună cu copiii mei. La primele două meciuri, împreună cu cel mic, la cel de-al treilea meci, împreună cu cel mare. A fost înţelegerea între noi să vedem fiecare câte un meci pentru că nu am reuşit să achiziţionăm decât un bilet pentru fiecare dintre cele trei meciuri. Şi cel mic a mers la meciul cu Franţa, eu am mers la meciul cu Italia şi cel mare trebuia să meargă la meciul cu Olanda. La meciul cu Olanda am reuşit să achiziţionez şi eu un bilet de pe stradă, de la un bişniţar şi am fost şi la acest meci, deci am văzut două meciuri. A fost mai greu pentru că n-am avut cazare în Elveţia. Am stat în Italia la nişte cunoştinţe, aşa că a trebuit să făceam naveta. Am făcut navetă Italia – Elveţia de două ori. Am dormit şi în Germania, în prima noapte. Am făcut kilometri mulţi.

• Am înţeles că biletele le-aţi câştigat?
– Da, se poate spune şi aşa. Au fost câştigate, dar cu bani. Federaţia Română de Fotbal a primit de la UEFA un anumit număr de bilete. În jur de 4000 pentru fiecare dintre cele trei meciuri. Cum cererea a fost mai mare decât numărul de bilete date de UEFA, a trebuit să fie gândită o modalitate de triere. Şi într-adevăr cererea a fost mai mare, pentru că au fost foarte mulţi din străinătate care au dorit bilete. S-a efectuat astfel o tragere la sorţi pe calculator. Toţi cei care au solicitat bilete au fost obligaţi să depună nişte bani în cont la o bancă. Cei care nu au fost selectaţi să primească bilete şi-au primit banii înapoi. Personal am participat la acea tragere la sorţi cu două bilete, de fapt cu o solicitare de două bilete, a mea şi a băiatului cel mic, în timp ce băiatul cel mare a participat singur. Deşi aveam o probabilitate dublă de a fi selectat, n-am fost eu cel norocos, ci băiatul cel mare.

• Cam câte solicitări de bilete pentru Euro au fost?
– Păi numărul a fost cam dublu. Pentru meciul România – Franţa, să zicem, s-au alocat de către UEFA aproximativ 4000 de bilete, iar cereri din partea românilor au fost vreo 8000-9000. În aceste condiţii a fost nevoie de o tragere la sorţi. Sigur că în tribune au fost mai mulţi români decât cei 4000 anunţaţi deoarece unii şi-au cumpărat bilete de la elveţieni. Abia după ce am fost selectat şi am confirmat electronic că doresc să cumpăr biletul, banii au putut fi utilizaţi, pentru că ei erau doar depuşi la bancă. Oficialii Federaţiei ne-au trimis biletele prin curierat, prin poşta rapidă.

Şi Mihai Persu a fost la EURO

• Aţi mai întâlnit şi alţi vâlceni în Elveţia? 
– Da, m-am întâlnit cu Mihai Persu la primul meci, cel cu Franţa. Cred că l-am văzut pe domnul Tudorică (n.r. Ion Tudorică, fostul preşedinte al CJA Vâlcea) la al treilea meci, cu Olanda, însă nu sunt convins sută la sută de acest lucru. Şi am discutat cu primarul de la Orleşti, Constantin Cârstina, înainte de plecare, să vedem dacă exista posibilitatea să mergem împreună la meciuri, lucru care nu s-a putut. Avea rezervări în altă parte şi era destul de greu să ne întâlnim. Au fost probleme cu cazarea. La primul meci, o noapte am dormit în Germania, într-o staţiune. Am găsit cazare la un preţ destul de piperat, dar tot prin intermediul unor cunoştinţe. În Elveţia nu mai găseai nimic. Foarte aglomerat! Şi în oraşe, şi în Zurich, şi în Berna, unde-a jucat naţionala, era totul plin. La toate balcoanele erau steaguri. Ba ale Olandei, ba ale Portugaliei, ori ale României. Peste tot erau steaguri.

• Regretaţi că aţi făcut aceste sacrificii pentru Europene? Vă întrebăm asta prin prisma meciurilor deloc spectaculoase pe care le-a avut naţionala României.
– Nu, sunt amintiri care nu se vor şterge niciodată. A fost obositor, pentru că am condus, am făcut în jur de 8000 de kilometri. Dar nu regret. Sunt lucruri pe care o să le ţin minte toată viaţa. Mai ales meciul cu Italia care-a fost foarte frumos şi ceea ce am văzut înaintea de începerea partidei cu Olanda pe străzile Bernei. Şi acum mi se ridică părul în cap când mă gândesc. Patru kilometri din drumul care traversează centrul capitalei Elveţiei era o maree portocalie. Zeci de mii, poate chiar peste o sută de mii de olandezi. Practic, ne-au bătut înainte de a începe meciul. Când ai astfel de suporteri, nu poţi să nu dai totul pe teren, să nu câştigi! De asta, după părerea mea, a fost o mare surpriză victoria Rusiei în faţa Olandei.

• Regretaţi că nu aţi fost şi la celelalte meciuri, de exemplu cel dintre Rusia şi Olanda, considerat a fi fost poate cel mai frumos al Campionatului European?
– Nu, nu regret. L-am văzut la televizor. N-am de ce să regret pentru că nu sunt nici fan Olanda, nici fan Rusia. Sunt român! Puteam, într-adevăr, să merg să mai văd şi alte meciuri. Se mai găseau bilete. Unele erau mai scumpe, dar mai puteai să şi negociezi. Am reuşit la meciul cu Olanda să am bilet de Categoria I. Am văzut meciul din tribuna a doua, în zona dintre careul de 6 metri şi punctul de la 11 metri. Aşadar, am văzut acest meci dintr-o poziţie bună, dar nu la poarta la care s-au dat golurile, ci la cealaltă, unde-a fost galeria României.

• Românii, cum vi s-au părut?
– Extraordinari! La meciul cu Olanda, în minutul 65, ne-am ridicat toţi în picioare şi am cântat „Deşteaptă-te române!”. A fost emoţionant. Dar pe teren nu se întâmpla ce ne doream cu toţii. Iar pe bancă dormea cel care trebuia să se „deştepte” primul. Însă, probabil trebuia să se „deştepte” la momentul formării lotului. A fost o mare dezamăgire în rândul suporterilor. Pentru că au venit de peste tot să susţină Naţionala. Din Spania, din Germania, din Italia. Mare parte din suporterii în plus, faţă de cei care au obţinut biletele prin tragere la sorţi, au fost cei care muncesc în străinătate. Cele aproximativ 4000 de bilete date de Federaţie, au mers către românii din ţară. Iar restul românilor care i-aţi văzut pe stadion, au reuşit să cumpere de la bişniţari şi mai ales de la elveţieni, pentru că ţara organizatoare a avut şi ea o anumită cotă din totalul biletelor.

• Alte amănunte mai picante, care nu s-au văzut la televizor, ne puteţi oferi?
– Ceea ce a spus presa, referitor la Marica, am văzut şi eu, pentru că nu eram la o distanţă prea mare. În momentul în care Marica trebuia să intre pe teren, i-am şi spus celui de lângă mine că între fotbalist şi selecţioner s-a iscat un conflict. Şi într-adevăr, atacantul n-a mai intrat, s-a răstit la antrenor, iar Piţurcă l-a pus să se dezbrace pe Florentin Petre, care se aşezase deja pe bancă în ideea că Marica va intra.

„Fotbalul fricos nu mai e la modă”

• Aţi învăţat ceva din această experienţă de la Euro, să aplicaţi poate şi la AS Şirineasa?
– Să joci mai ofensiv. Fotbalul fricos nu mai e la modă. Dar ca să joci ofensiv, trebuie să ai şi jucători. Din exterior, oricum ne putem da cu părerea toţi. Pentru că ştiţi cum e: la fotbal şi politică se pricepe toată lumea. Dar, părere personală, eu zic că Piţurcă a făcut lotul de apărare şi la momentul la care a fost obligat să atace, nu a avut cu cine să atace.

• Credeţi că o să avem vreun vâlcean la echipa naţională în viitorul apropiat?
– Da, Costea. Referitor la acest aspect au fost şi voci acolo, în Elveţia, ale românilor, cu care am discutat. Îşi puneau întrebări că de ce nu i-a luat Piţurcă pe Ogăraru, Dănciulescu, Bratu, Costea, Trică. Acestea au fost numele vehiculate. Dacă va continua să progreseze, cu siguranţă că Florin Costea va ajunge la Naţională. M-aş bucura dacă s-ar întâmpla acest lucru.

„Echipele unde cântă o singură voce, au succes”

• Să vorbim despre fotbal în ordinea valorii. Ce spuneţi despre CSM, despre faptul că aceasta a fost cedată de municipalitate unor oameni de afaceri?
– N-am ştiut, dar am citit. Nu ştiu sigur în ce condiţii, în ce procente… Este posibil să fie un lucru bun. O să vedem. M-aş bucura să fie un lucru bun. Avem exemple că în general echipele unde cântă o singură voce, reuşesc, au performanţe, îşi îndeplinesc obiectivele. De genul CFR Cluj sau Steaua! Şi uitaţi-vă şi la Dinamo! Eu sunt dinamovist, dar acolo cântă mai multe voci şi uneori cântă fals. Municipalitatea a făcut pentru fotbal destul de mult, dar n-a reuşit să facă posibil saltul în Liga I, acela pe care-l dorim cu toţii cei care iubim fotbalul vâlcean. S-a încercat promovarea şi în 2006, şi în 2007 şi acum, în 2008, dar din păcate nu s-a reuşit! Avem condiţii pentru Liga I, deci n-ar fi fost probleme pentru acordarea licenţei. Am văzut că se schimbă acum şi denumirea echipei. Sper să fie un lucru bun prin cedarea echipei unor oameni de afaceri.

• FC Oltchim este singura echipă vâlceană care reuşeşte să se menţină în Liga a III-a. Ce impresie v-a lăsat această grupare?
– Îmi aduc aminte cu foarte mare plăcere de acea echipă a Oltchim-ului de acum trei ani care a promovat în Divizia B dar care, din păcate, nu a mai activat în cel de-al doilea eşalon fotbalistic al ţării. Şi îmi aduc aminte cu plăcere acum de rezultatele foarte bune obţinute de tânărul antrenor Olaru pe care ţin să-l felicit. Pentru rezultatele obţinute din momentul în care a ajuns în postura de antrenor principal. Oltchim-ul a reuşit o clasare meritorie. Dar, repet, eu când se pronunţă cuvântul Oltchim îmi aduc aminte de echipa care-a promovat în Divizia B şi n-a activat în Divizia B. E posibil să nu se fi dorit.

Hidroelectra?: „O dezamăgire”

• Despre Hidroelectra şi o nouă promovare ratată de vâlceni, ce ne puteţi spune?
– Dezamăgire! Sunt dezamăgit profund de proporţiile scorului, nu neapărat de incidentele care-au avut loc acolo. Pentru că nu o să scrie nicăieri peste 5 ani că au fost eliminaţi nu ştiu câţi jucători. O să scrie scorul acela dureros. Şi este păcat! Este păcat pentru că de ani buni nu mai reuşim să avem măcar încă o echipă în Divizia C.

• De unde credeţi că pornesc problemele?
– Valoarea slabă a campionatului. Am mai spus-o şi o tot repet.

„Dacă se va întâmpla vreodată ca AS Şirineasa să ajungă la «baraj», ne vom şi dori promovarea”

• Credeţi că altă echipă ar fi făcut mai multe decât Hidroelectra?
– Altă echipă… Nu ştiu. Probabil că vă referiţi la cea de pe locul 2, la Dinamo Horezu. Altă echipă, chiar AS Şirineasa, cu lotul de acum, nu avea ce să caute la un meci de baraj. Dacă se va întâmpla să ajungem vreodată acolo, AS Şirineasa va dori să şi câştige acel baraj. Va fi mai bine pregătită decât au fost alte echipe care-au jucat meciuri de baraj. Îşi va dori promovarea. De când sunt în fotbal, eu n-am intrat pe teren decât ca să câştig.

• Vă propuneţi în viitorul apropiat să câştigaţi campionatul Ligii a IV-a şi să ajungeţi în Liga a III-a?
– Nu în viitorul apropiat. Eu sunt dependent de infrastructură. În momentul în care voi reuşi să am infrastructura dorită pentru un eşalon superior o să găsesc şi soluţii pentru formarea unei echipe competitive.

„Îmi propun un eşalon superior în momentul în care voi rezolva problemele de infrastructură”

• Am văzut anul acesta ce înseamnă o echipă susţinută de Primărie. Se fac planuri, poate echipa este valoroasă şi are şanse chiar să promoveze, dar se întâmplă să se schimbe primarul şi celui care-l înlocuieşte să nu-i placă fotbalul. Astfel, peste noapte, totul se năruie. De exemplu, dumneavoastră, vă propuneţi acum promovarea, dar peste patru ani s-ar putea întâmpla să se schimbe conducerea administraţiei locale. Deci riscurile sunt mari pentru echipele susţinute de primării.
– Eu îmi propun să ajung într-un eşalon superior, dar nu am spus că anul acesta, ci la momentul în care voi avea infrastructură. Dar este adevărat. O echipă care este dependentă de o unică sursă de finanţare, e posibil, în anumite momente, să aibă probleme. A se vedea Bacăul, cu Sechelariu.

Drăgăşani-ul, asemănător cu Ploieşti-ul din punct de vedere fotbalistic?

• Sunt multe incertitudini în privinţa campionatului care urmează. Nu se ştiu exact echipele care se vor înscrie, cine se desfiinţează, cine cu cine va fuziona şi multe altele de acest gen. Poate ne lămuriţi dumneavoastră.
– Informaţia cea mai credibilă se poate afla de la conducătorul fiecărei echipe în parte. Dacă se va întâmpla, de exemplu, la Drăgăşani, cum am văzut prin ziare că mai apar zvonuri, ca Alma Lex să nu mai dorească să continue, iar CSM să nu mai fie sprijinită, există riscul să se întâmple exact ce s-a întâmplat acum câţiva ani cu fotbalul ploieştean. Au fost două echipe în Divizia A, Petrolul şi Astra. Au zis: „N-aveam putere financiară să susţinem două echipe la acest nivel, aşa că mai bine facem din două echipe, una tare!” Şi au făcut una „tare”, de a retrogradat în anul următor! Ar fi culmea să se întâmple şi la Drăgăşani la fel. A fuzionat Petrolul II cu Alma Lex şi acum dispare şi echipa asta.

Nemulţumit de echipă şi conducerea tehnică

• Despre evoluţia echipei dumneavoastră şi, în general, despre campionatul Ligii a IV-a, ce ne puteţi spune?
– Am reuşit o clasare mai jos decât ceea ce ne propusesem şi nu sunt mulţumit. Nu sunt mulţumit nici de echipă, nici de conducerea tehnică. Este prima dată când dau o astfel de declaraţie. Pentru că ne-am propus unul din primele 6 locuri şi am terminat pe locul 8, cu minus la clasamentul „adevărului”. Dacă eram măcar pe „0” la „adevăr”, să zicem că aş fi trecut cu vederea anumite lucruri.

• Asta ce înseamnă, că veţi lua măsuri?
– Asta nu înseamnă nimic. Este o declaraţie pe care v-o dau dumneavoastră, că sunt nemulţumit de echipă şi conducerea tehnică. Nu comentez ideea dacă voi lua sau nu măsuri. O să vedem. V-am spus asta vizavi de comportarea echipei mele. Vizavi de celelalte, dacă ar fi un campionat puternic, echipele câştigătoare ale Ligii a IV-a, ar câştiga barajul de promovare în Liga a III-a. N-a câştigat nici cea de anul trecut barajul, n-a câştigat nici cea de anul acesta. Îmi aduc aminte de ultima promovare. A fost Lotru Brezoi în 2005, direct! Fără baraj. În 2006, Cozia Călimăneşti a ratat la Tg. Jiu, 2-1 a fost scorul, din câte îmi amintesc şi până la urmă aceea a fost cea mai onorabilă înfrângere. Apoi Sportul, anul trecut, a luat bătaie cu 2-0 şi acum „ruşinea”, cu 5-0.

• Cui credeţi că aparţine vina pentru toate aceste promovări ratate?
– La momentul unui insucces trebuie ca fiecare dintre părţile care sunt angrenate în susţinerea unei echipe, cum este şi cazul naţionalei României, vina este cumulată. Nu este numai vina unei singure persoane, sau numai vina conducerii tehnice, sau numai vina conducerii administrative, este o vină comună. O mare parte din vină o are şi valoarea scăzută a campionatului. Şi anul acesta au fost, se pare, şi jocuri de culise cu care eu nu am fost de acord niciodată.

• S-a vorbit şi despre „blat” la acest meci de baraj…
– Nu comentez. N-am fost în anturajul echipei, n-am date vizavi de ce s-a întâmplat mai exact, aşa că nu comentez astfel de afirmaţii. Sunt lucruri care mai devreme sau mai târziu vor ieşi la iveală. Eu nu cunosc amănunte legate de acel meci pentru că a fost în perioada în care au avut loc alegerile, după care eu am plecat la Campionatul European. N-am apucat să vorbesc cu cineva pentru a afla mai multe despre acel meci. Doar ce am citit în presă. Domnul Bucuroiu şi toţi ceilalţi implicaţi la Hidroelectra, fiind în „familie”, ştiu mai bine ce s-a întâmplat. Dar este greşit a se arunca vina asupra jucătorilor sau vina asupra antrenorului sau vina asupra conducerii tehnice, asupra AJF-ului sau vina asupra arbitrilor. Deci sunt mai mulţi factori care contribuie la un insucces. Unii cu pondere mai mare, alţii cu pondere mai mică.

• Ca membru în Biroul Executiv, ce aţi propus şi câte s-au aprobat din cele pe care le-aţi propus?
– În şedinţele Biroului, anumite propuneri pe care le-am făcut au fost legate de orele de joc, obligativitatea introducerii echipelor de juniori, eu fiind portavocea celor care-au solicitat lucrul acesta. În general, s-au aprobat în birou. Deci nu au fost probleme de genul acesta. Cea mai importantă chestiune care s-a aprobat, este cea legată de campionatul de juniori, decizie pe care o consider benefică.

• Dacă aţi fi preşedinte al AJF, ce-aţi face pentru ca acest campionat să devină mai puternic?
– Aş asigura corectitudine din toate punctele de vedere. Şi aş „tăia în carne vie” acolo unde se dovedeşte că sunt implicaţi alţi factori decât cei de natură fotbalistică. Cred că nu s-a făcut acest lucru până acum.

„E posibil ca un campionat cu 16 echipe să fie mai puternic”

• Un altfel de campionat credeţi că ar fi mai benefic decât cel de acum, cu 18 echipe?
– Poate cel cu 16 echipe. N-am fost niciodată pentru un campionat pe serii. A fost experimentul cu campionatul din 2002-2003, care-a fost considerat de unii, bun, dar eu nu l-am considerat astfel. Deşi am ajuns în play-off şi am terminat pe 6 atunci, dacă nu mă înşel. Dar nu l-am considerat bun, pentru că n-au fost lucruri care să ajute din punct de vedere financiar echipele. E posibil ca un campionat cu 16 echipe să fie mai puternic şi mai avantajos. În momentul în care sunt multe echipe, se diluează, pentru că sunt două trei echipe sau chiar mai multe care au valoarea scăzută şi trag în joc campionatul. Iar asta o demonstrează şi scorurile astronomice care s-au înregistrat în anumite partide, scoruri care nu fac cinste unui campionat de Divizia D.

• Vă aşteptaţi să retrogradeze echipele care-au retrogradat?
– După valoare, da. Au retrogradat, după părerea mea, până la urmă echipele care-au fost mai slabe valoric.

Mihăeşti-ul, pregătit din toate punctele de vedere pentru Liga a IV-a

• Ce ziceţi despre nou promovate?
– Vorbesc acum despre nou promovate din punctul de vedere al bazelor sportive. Încerc să le iau la rând. AS Mihăeşti – felicitări pentru ce a făcut acolo conducerea administrativă, conducerea tehnică şi echipa. Sunt prieten bun cu domnul Stănică şi cu antrenorul, cu „Mara” şi de foarte multe ori în timpul campionatului am făcut meciuri amicale la Mihăeşti. Cred că avem 5 sau 6 meciuri amicale cu ei şi prin prisma acestui lucru aş putea spune că am contribuit şi noi la succesele lor, că i-am ţinut în „priză”. Au bază sportivă şi din câte ştiu acolo trebuie să rezolve doar problema apei calde. În rest, eu zic că e pregătit Mihăeşti-ul din toate punctele de vedere să aibă echipă în Liga a IV-a. La Frânceşti înţeleg că sunt probleme… S-a tot vorbit că există sau nu există condiţii. Dacă îmi aduc bine aminte, în 2001-2002 a existat Tineretul Surupate care a activat acolo, pe terenul de la Surupate, în Divizia D. Nu ştiu cât de regulamentar era din punct de vedere la lăţimii, era şi un pic în pantă, dar era la momentul acela o baracă cu două compartimente şi i s-a permis acelei echipe să activeze în campionatul Diviziei D pe acel teren. Anul următor mi se pare că au plecat de acolo la Rm. Vâlcea. Sau peste doi ani. Nu ştiu exact. Se vorbeşte de mult timp că s-ar moderniza baza sportivă din centrul comunei Frânceşti. Dar am văzut şi eu că nu se mai joacă pe terenul central care avea o suprafaţă bună. Ţin minte de când mergeam cu echipa din Cernişoara şi jucam acolo. La Mateeşti, nu ştiu unde au jucat. Au avut la un moment dat echipă în Divizia D, dar pentru o scurtă perioadă, în anul acela cu două serii, cu play-off. Dar echipa s-a retras sau a terminat pe ultimul loc. Nu ştiu unde-au jucat, că nu au fost în serie cu noi. Şi a patra, Damila Măciuca. O revenire în Divizia D, după doi sau trei ani. Acolo, dacă se implică financiar mai mult Dan Niţu, probabil că echipa va putea să aibă o comportare bună în Liga a IV-a. Atâta ştiu că terenul de la Măciuca nu avea apă, nici măcar apă curentă. Şi a jucat mulţi ani în Divizia D, fără să aibă asigurate minimum de condiţii care sunt obligatorii.

În fiecare an au fost făcute concesii de toţi preşedinţii AJF de până acum

• Credeţi că anul acesta se vor mai accepta echipe în campionat care să nu îndeplinească anumite condiţii? Se vor mai face concesii?
– Păi ştiţi de când am auzit eu placa asta cu „de anul acesta nu mai facem compromisuri, cine nu are condiţii, salut”!?. În fiecare an au fost făcute concesii atât de profesorul Zbârnea, de domnul Constantin, cât şi de Mihai Persu sau Pintilie. Toţi au spus la fel: „De anul acesta, gata! Cine nu are condiţii, nu joacă”. Le mai dăm un termen, îl prelungim apoi şi ne facem că uităm şi aşa se termină turul şi returul şi tot aşa s-a jucat. Şi poate că e şi unul din motivele pentru care nu mai avem succes la baraj. Poate!

„Se pierd extrem de multe talente pentru că nu au unde să joace în judeţul Vâlcea”

• Poate totuşi nici o echipă nu şi-a dorit cu adevărat promovarea. Obiectivul principal a părut a fi în ultimii ani câştigarea campionatului Diviziei D, dar nu şi a meciului de baraj…
– Nu cred că se poate întâmpla aşa ceva. Că cineva luptă degeaba un campionat întreg, cheltuieşte bani mulţi, cu jucători, cu meciuri „acasă”, cu meciuri în deplasare, cu transport, cu masă sau cu sandvişuri, cu răcoritoare, cu tot ce ţine de buna funcţionare a unei echipe. Îmi este greu să cred că în momentul în care ajungi aproape de promovare, se poate pune problema să nu-ţi doreşti promovarea. Nu înţeleg de ce te zbaţi să câştigi campionatul Diviziei D, dacă nu să ajungi în Liga a III-a. Este păcat, aşa cum vă spuneam şi la începutul interviului. Sunt generaţii întregi de copii care termină junioratul. Şi în momentul acesta eu sunt într-o astfel de situaţie. Şi aici s-ar putea să simt că mă doare. Sunt generaţii de copii care termină junioratul şi care nu pot să continue la nivel de performanţă. Se plafonează la nivelul Diviziei D sau la Onoare şi se pierd. Se pierd extrem de multe talente. Pentru că nu au unde să joace în judeţul Vâlcea. Cel puţin la nivelul Diviziei C! Că nu toţi pot să facă saltul de la echipa de juniori imediat la Divizia B. Dau exemplu CSM-ului, aici. Şi atunci trebuie să se rodeze o jumătate de an, un an sau doi la o echipă de Divizia C. Şi la noi, unde să se rodeze? Oltchim-ul are propriul centru de copii şi juniori care-i produce jucători. Bineînţeles că orice antrenor doreşte să-i promoveze pe cei care i-a avut acolo, de pregătirea cărora s-a ocupat. Şi atunci, cu aceşti copii, ce se întâmplă? Se pierd. De ani de zile se pierd generaţii valoroase.

• Echipele nou promovate sunt favorite la retrogradare?
– Păi nu ştiu. Întâi să vedem dacă se înscriu, dacă au condiţii, dacă comisia de omologare a bazelor le va permite să activeze oricum în Divizia D. Deci nu ştiu. Oricum, e nebuloasă totală.

• Conexin Runcu, Posada Perişani, şi-au exprimat dorinţa că ar vrea în Liga a IV-a…
– Şi eu aş vrea în Liga a III-a. Dar au condiţii ca să joace? Doar să trăim în continuare numai cu compromisuri, să se facă din nou concesii.

• Revenind la componenţa Diviziei D, cum credeţi că va arăta acest eşalon din toamnă, dat fiind faptul că se va reintroduce şi campionatul de juniori şi multe echipe par a nu fi pregătite pentru a îndeplini această condiţie?
– Chiar nu ştiu. Este şi schimbarea de ştafetă în anumite localităţi cu echipe care au beneficiat de sprijinul autorităţilor locale şi nu se ştie dacă echipele noi care-au venit acolo, adică primarul viceprimarul, vor dori să continue să ofere sprijin financiar pentru echipele de fotbal. A mai existat această incertitudine şi prin vara lui 2004 când chiar şi eu am fost dezamăgit, deşi câştigasem al doilea mandat. Am fost dezamăgit de anumite lucruri care s-au întâmplat în campionatul 2003-2004 şi m-am retras pentru o perioadă, dacă vă aduceţi aminte. În toamna lui 2004 eu n-am mai fost în anturajul echipei AS Şirineasa. A reuşit să continue, bineînţeles, după ce tot eu am dirijat un anumit grup de persoane pentru a prelua echipa şi a continua în Divizia D.

• Pe cine vedeţi favorită la câştigarea campionatului Ligii a IV-a?
– Păi deocamdată nici nu ştim cine participă.

• Poate Dinamo Horezu sau Ghecon, cum se pare că se va numi echipa?
– Păi nu se spunea că vor cumpăra loc că li-l lasă pe cel din Divizia D celor din Popeşti? Am mai declarat eu o dată… Domnul Mazilu a avut posibilitatea să demonstreze că doreşte performanţă în fotbal la momentul în care a promovat în Divizia C. Dar în anul în care a promovat, a şi retrogradat. Dacă chiar îşi doreşte să facă performanţă, să dea Dumnezeu să reuşească. Să cumpere loc, să promoveze şi la anul să avem încă o echipă în Liga a III-a. Dar am serioase îndoieli. Am văzut şi implicarea domniei sale în campionatul acesta. A fost la margine de tot.

• Credeţi că vor fi probleme cu echipele de juniori?
– Va fi mai dificil, dar trebuie să se conformeze pentru că e hotărâre luată de Adunarea Generală care-au votat ca din 16 august, în deschiderea meciurilor de seniori, să se dispute meciurile de juniori, după programul care era acum patru ani. Anumite grupe de copii şi juniori care nu au competiţii tari sau care sunt angrenate în cele organizate de AJF, ar putea accepta colaborări cu echipe de Liga a IV-a. Nu cred că am vorbit vreodată despre asta, dar eu am făcut o echipă de juniori pe care am introdus-o în afara concursului în returul campionatului juniorilor născuţi în 1993 sau mai mici, organizat de AJF. Se retrăsese o echipă pe programul căreia am intrat noi, dar apoi s-a retras şi Cozia Călimăneşti şi tot mai puţine au rămas. Dar măcar nu erau două jocuri care să nu se dispute. A fost doar unul.

AS Şirineasa, pe locul 2 ca vechime în Divizia D

• Se acceptă grupe diferite pentru fiecare dintre echipele de juniori?
– Regulamentul spune că trebuie să aibă minim 15 ani sau pot să joace şi cei de 14 ani dacă au adeverinţă de la medic că sunt dezvoltaţi şi pot să joace, să participe în campionat. Dar, în general, s-au primit copii de 14 ani. Deci, revenind la întrebare, se acceptă juniori de minim 14 ani. Pot juca şi cei de 17 ani şi jumătate cu cei de 14. Aici e problema. Fac un „remember”. AS Şirineasa intră în al nouălea an în Divizia D. Nu suntem cea mai veche echipă din Divizia D. Electra este cea mai veche şi apoi noi. Electra a revenit în 2000 şi de atunci şi noi şi ei am activat în Divizia D. Revenind la juniori, în campionatul 2000-2001, când am promovat noi, nu am fost pregătiţi cu echipă de juniori, n-am avut unde să formez copiii şi atunci am luat grupa de copii şi juniori de la Sporting, antrenată de Cristi Bora, acea grupă frumoasă de copii şi juniori, născuţi în 1986-1987. Şi aia a jucat, deşi unii copii nu aveau 14 ani. Aveau 12 ani şi jumătate până la 14 ani şi jumătate. Cam în jurul acestei vârste se aflau. Acea grupă a câştigat campionatul deşi era mai mică de vârstă decât celelalte.

• Aveţi un antrenor pentru grupa de copii şi juniori?
– Da, pe Ilie Sporea. Această echipă de juniori pe care am înscris-o în campionat a fost antrenată de Sporea, unul dintre jucători, veteranii echipei AS Şirineasa. Este un antrenor cu licenţă, a participat la cursul acela de antrenori organizat de AJF şi are categorie corespunzătoare pentru a antrena. Şi, dacă va dori să continuăm colaborarea, el va fi antrenorul echipei de juniori al AS Şirineasa.

• Şi, pentru acest sezon, care-ar fi obiectivul, să câştigaţi campionatul măcar la juniori, dacă la seniori nu se poate?
– Nu, nu ne-am gândit la acest lucru. Ca şi în sezonul trecut, obiectivul este clasarea pe unul dintre locurile 1-6. Şi la seniori şi la cei mici.

• Şi dacă se va întâmpla, printr-o minune, să terminaţi pe primul loc?
– Vom juca cu ardoare „barajul”, pentru a promova. Să vedem ce se întâmplă şi cu baza sportivă. În 15 august suntem programaţi la cancelaria primului ministru să depunem documentaţia şi vom vedea dacă ni se aprobă proiectul. Sperăm ca după intrarea în competiţie, să fie eligibil proiectul, să fim aprobaţi pentru programul de finanţare.

• Ce noutăţi pregătiţi pentru noul sezon? Cine pleacă, cine vine?
– Păi suntem în vacanţă acum. Echipa se reuneşte în jurul datei de 20 iulie. Nu avem în program un cantonament. Şi oricum cantonamentul de vară nu este, după părerea mea, indicat. În vara anului 1998 am făcut un cantonament de vară cu echipa din Cernişoara şi îl regret şi acum acel cantonament. Din punct de vedere financiar, m-a costat foarte mult iar rezultatele nu s-au văzut.   

• Aveţi doi băieţi. Amândoi sunt fotbalişti, dar niciunul nu joacă la AS Şirineasa…
– Da, am doi băieţi care joacă la CSM. La republicanii A, cel mare. A fost la turneul de la Constanţa, a jucat titular în primele două meciuri, dar nu şi în al treilea. Şi cel mic e la juniorii republicani B. A fost titular în majoritatea partidelor din tur, dar s-a accidentat grav în noiembrie, a avut dublă fractură de claviculă, dar a revenit şi pe finalul campionatului a prins din nou loc de titular la juniorii B republicani ai CSM-ului. Şi în ultima etapă din Divizia D a debutat în acest eşalon. La 15 ani şi jumătate! A debutat în meciul de la Călimăneşti, în care CSM II a retrogradat pe Viitorul Călimăneşti, într-un meci care s-a jucat doar pe teren, aşa cum ar fi trebuit să se joace toate meciurile din acest campionat.

• Vă gândiţi ca pe viitor să-i înregimentaţi la AS Şirineasa? Poate în Liga a III-a?
– Să trăim să fim sănătoşi. I-am văzut acum, la „Cupa Şirineasa”. Nu-i mai văzusem de mult jucând, mi-a plăcut şi sunt mulţumit de ei.

„Ne grăbim cu începerea campionatului”

• Începe campionatul pe 16 august. N-ar mai fi atât de mult timp la dispoziţie pentru rezolvarea tuturor problemelor organizatorice…
– Eu zic că ne grăbim cu începerea campionatului. Iniţial s-a dorit mai devreme să ne întoarcem din vacanţă, dar până la urmă s-a decis să înceapă campionatul pe 16 august. E devreme şi aşa pentru că echipele nu vor fi pregătite cu juniorii şi multe altele care trebuie rezolvate. Au fost campionate pe care le-am început la sfârşitul lui august sau la începutul lui septembrie. Alea sunt campionate bune. De frica nu ştiu căror intermediare am decis să începem mai devreme. Dar intermediare au fost întotdeauna şi vor fi întotdeauna. Este căldură monstruoasă în august! În plus, a apărut obligativitatea echipelor de juniori şi o să vedeţi ce greu le va fi anumitor echipe să găsească juniori, să facă tot ce trebuie pentru a activa cu echipa de juniori.
Simona SIMA
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button