Frâncu le face în ciudă duşmanilor şi nu demisionează
• liderul judeţean al PNL demontează speculaţiile potrivit cărora liberalii vâlceni ar fi suferit un imens eşec în alegeri
Liderul judeţean al PNL nu are de gând să-şi dea demisia, în ciuda sugestiilor anumitor grupuri interesate de scoaterea sa din jocul politic. Potrivit unui clasament realizat zilele trecute, reiese că organizaţia condusă de Emilian Frâncu a obţinut locul întâi pe ţară în ceea ce priveşte numărul de mandate de primari obţinute – 35.
Locul I pe ţară la capitolul „număr de aleşi obţinuţi”
Filiala PNL Vâlcea ocupă un loc fruntaş şi la capitolul număr de aleşi locali – 343, care îi asigură poziţia a doua în topul celor mai puternice structuri liberale. Preşedintele Emilian Frâncu susţine că rezultatele obţinute sunt peste aşteptări şi îl mulţumesc peste măsură, însă regretă în continuare pierderea, la mustaţă, a preşedinţiei Consiliului Judeţean.
„Suntem singurul partid din judeţ care are aleşi locali în toate oraşele şi comunele. De asemenea, conducem detaşat în faţa celorlalte formaţiuni în privinţa numărului de consilieri, cu 50 în faţa PSD şi 100 în faţa PD-L. Asta demonstrează că nu s-a minţit spunându-se că Vâlcea nu mai este roşie, ci galbenă ori că structurile noastre din teritoriu s-au consolidat şi extins. Suntem pe locul 15 pe ţară în ceea ce priveşte numărul mandatelor de consilieri judeţeni obţinute şi pe 7 – dacă ne referim la cumularea rezultatelor la judeţ şi europarlamentare”, a precizat deputatul Emilian Frâncu.
Fără paraşutaţi de la centru la parlamentare
Rezultatele foarte bune obţinute de liberalii vâlceni, apreciate de altfel şi de conducerea centrală a PNL, le vor permite acestora să-şi desemneze, fără directive de la Bucureşti, candidaţii pentru Camera Deputaţilor şi Senat, în perspectiva alegerilor din toamnă. Cum parlamentarele vor avea loc prin sistemul de vot uninominal, Emilian Frâncu declară că s-a declanşat deja campania internă, astfel încât potenţialii pretendenţi la funcţii în Parlament să aibă timp suficient pentru a-şi face cunoscute ideile şi programele. Biroul Politic Teritorial al PNL a stabilit şi criteriile ce vor sta la baza desemnării candidaţilor: „Se va ţine cont de numărul de voturi favorabile obţinute după un vot secret al membrilor de partid din colegii, de procentele celor intraţi în cursa internă în sondajele de opinie realizate de firme specializate, angajate în acest sens de conducerea centrală a PNL. Ultimul criteriu ţine de votul BPT pentru activitatea depusă anterior. Termenul final de depunere a candidaturilor este 3 iulie, ora 19.00”.
Competiţia internă pentru parlamentare începe după 3 iulie
Vor fi şase colegii pentru deputaţi şi trei pentru senatori. Dintre acestea, liberalii au propus ca unul să fie stabilit în nordul judeţului, iar unul care să cuprindă aproximativ 75 la sută din Râmnic. Restul de 25 la sută din municipiu va acoperi puţin peste 20 de mii de votanţi şi va fi alipit de câteva localităţi limitrofe pentru a forma alt colegiu electoral. Al patrulea colegiu va fi în zona Horezu, al cincilea pe zona Bălceşti, iar ultimul va fi axat pe zona Drăgăşani. Colegiile pentru Senat vor fi stabilite cel mai probabil prin alipirea a câte două colegii pentru Camera Deputaţilor, iar campania liberală internă pentru alegerea candidaţilor va dura cel mult o lună. Validarea tuturor candidaţilor lansaţi în competiţia pentru alegerile parlamentare va avea loc pe data de 19 septembrie, la Bucureşti.
Eduard Dulăcioiu