Administratie

Primarii nou aleşi, săriţi de concediu în acest an

Cei mai mulţi dintre primarii proaspăt aleşi în funcţii nu îşi vor lua concediu în această vară. Un sejur de o zi pe care l-am făcut vineri în sudul judeţului ne-a confirmat această bănuială.

La Bălceşti, Curelaru îşi începe mandatul asfaltând Otetelişul

De exemplu, primarul de la Bălceşti ne-a declarat că n-are timp de vacanţe şi distracţie, nu pentru că i-ar strica un mini-concediu după campania electorală, ci pentru că are prea multe probleme de rezolvat în oraşul său. De altfel, în ziua în care l-am vizitat, împreună cu viceprimarul Ion Beiu şi consilierul judeţean Marin Victor, social-democratul Ion Curelaru inspecta un drum aproape impracticabil din zona Oteteliş, spre târg.

Primarul doreşte să-şi respecte promisiunea făcută locuitorilor din această suburbie, în acest sens el insistând, alături de colegii săi, pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Ion Cîlea, care i-a promis sprijin pentru asfaltarea respectivului drum. Tot în perioada imediat următoare, primarul din Bălceşti şi-a propus să modernizeze şi piaţa, reţelele pentru utilităţi, precum şi câteva artere intens circulate din oraş.

În Valea Mare,
Pentru Briceag, infrastructura e mai importantă decât vacanţa

Nici primarul de la Valea Mare nu are gânduri de plecare la mare sau la soare, deşi mărturiseşte că ofertele de sezon nu sună rău. Constantin Briceag spune că îşi va programa concediul după ce va reuşi să materializeze câteva proiecte legate de infrastructură. „Avem depuse la Craiova documentaţii pentru asfaltări, însă, întâmpinăm unele probleme. Am fost azi la sediul SAPARD şi, din fericire, am găsit înţelegere şi sprijin concret pentru rezolvarea situaţiei. Mi s-au cerut nişte acte, pe care le pregătesc. Ne-au ajutat europarlamentarul Marijean Marinescu şi un consilier judeţean de Dolj, provenit din Valea Mare. Este vorba despre fostul director al SIDEX Galaţi, de pe timpul lui Ceauşescu. Vă spuneam de curând că, dacă voi ieşi primar, voi reînfiinţa echipa de fotbal – Tineretul Valea Mare. Sigur, nu am renunţat la această idee, dar deocamdată, oamenii au probabil de la mine alte aşteptări. Multora li se poate părea ciudat, dar voi fi atât antrenor cât şi jucător (mijlocaş central) la noua noastră echipă. Vreau să amenajez şi două terenuri de sport, cu gazon artificial. Pentru început, însă, repet, mă preocupă situaţia infrastructurii. Restul sunt lucruri uşoare, pe care le putem rezolva în paralel. De asemenea, trebuie să finalizăm noul sediu de primărie. Mai avem de realizat podul din Valea Drăganului, deteriorat în proporţie de 90 la sută, precum şi o punte mai mare ce face legătura cu comuna Fârtăţeşti. De fapt, este chiar pod, pentru că poate fi traversat şi de maşini mici sau mari. Aici, lucrările au început în 2000 dar nu s-au terminat nici până acum. În lista de priorităţi avem şi extinderea canalizării, pe o distanţă de 13 kilometri, pentru că din reţea s-au executat până acum doar 5 kilometri. Nu în ultimul rând, ne vom strădui să impulsionăm retrocedările, pentru că şi la acest capitol suntem puţin în urmă. Sunt foarte multe alte lucruri de făcut, deci nici vorbă de concediu”, informează Costel Briceag.

Vară fără concediu şi pentru edilul din Măciuca
Maria Floroiu vrea să recredibilizeze instituţia primăriei şi să modernizeze infrastructura

Şi noul primarul de la Măciuca, liberala Maria Floroiu, are multe lucruri de rezolvat înainte de a se gândi la concedii. În primul rând, ea doreşte să recredibilizeze instituţia primăriei, aşa că, pentru început, va impune în instituţie un nou stil de lucru şi o conduită profesională a funcţionarilor publici diferită de cea de până acum. Mai exact, angajaţilor primăriei iuţi la mânie li se va interzice să mai zbiere la cetăţeni şi li se va aminti, probabil prin metodele clasice, în slujba cui sunt puşi. Totodată, Maria Floroiu doreşte să impulsioneze rezolvarea problemelor legate de retrocedări, apărute tot din cauza unor funcţionari care nu şi-au luat prea mult rolul în serios. Reprezentanta PNL se arată convinsă că poate realiza toate aceste schimbări fără să fie nevoită să dea afară pe cineva, însă, după o vreme va decide dacă trebuie aplicat sau nu un nou plan. „Nu vreau să las pe nimeni fără pâine, dar doresc ca toţi angajaţii primăriei să fie corecţi, principiali şi să respecte programul de lucru. De asemenea, eu nu admit abateri de la lege. Săptămâna trecută, la Măciuca, a fost ales şi viceprimarul, în persoana domnului Victor Catrinoiu, aşadar, am toate motivele să cred că tot ceea ce ne-am propus vom şi realiza. După cum ştiţi, prioritatea noastră o reprezintă modernizarea infrastructurii, drumuri, poduri, utilităţi şi tot ceea ce ţine de această zonă”, a subliniat primarul din Măciuca. Întrebată ce părere are despre situaţia de la Consiliul Judeţean şi dacă se aşteaptă să aibă probleme în privinţa alocării fondurilor, ca urmare a formării unei majorităţi PSD-PDL, Maria Floroiu a adăugat ferm: „Cred că domnul Ion Cîlea este un om politic îndeajuns de înţelept încât să nu facă deosebire între primarii PNL şi cei ai PSD sau PD-L”. În plus, reprezentanta PNL a precizat că un bun primar nu stă la mâna Consiliului Judeţean pentru fonduri, ci realizează proiecte. De altfel, pentru a avea mai multă mobilitate, Maria Floroiu şi-a întocmit dosarul pentru şcoala de şoferi. După ce va obţine carnetul de şofer, liberala are de gând să îşi aloce o mare parte din timp alergând la Bucureşti după fondurile de care comunitatea sa are nevoie.
Eduard Dulăcioiu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button