AdministratieEveniment

50 de ani de Brâul de Aur, la 500 de ani de existenţă a comunei Bărbăteşti! Constantin Banacu, aflat la ”vârsta” majoratului ca primar

Joi, 8 septembrie, de Sfânta Marie Mică, la Bărbăteşti tradiţia a fost reluată. După anii grei, de pandemie, s-a organizat cea de-a 50-a ediţie a Festivalului Brâul de Aur. A fost cu adevărat specială. Manifestările prilejuite de acest eveniment au început în jurul prânzului, cu parada portului popular. Pe scena amenajată în punctul La Hotar, lângă stadionul din localitate, au urcat ansambluri reprezentative din judeţ, din multe localităţi vâlcene şi nu numai. Alunu, Băbeni, Costeşti, Copăceni, Prundeni, Rm. Vâlcea, Sălătrucel, Slătioara, Şirineasa, Vaideeni, Răşinari, din judeţul Sibiu, dar şi două formaţii din Bărbăteşti au încântat asistenţa cu portul şi dansurile pregătite pentru festival. De asemenea, au răspuns invitaţiei şi ”Fetele de la Cernişoara”, care şi-au făcut debutul la un festival-concurs de curând, la Băbeni. Între două reprezentaţii, primarul Constantin Banacu le-a mulţumit oficialităţilor pentru prezenţa la Brâul de Aur, printre care şi preşedintelui CJV, Costi Rădulescu. Fiecare echipă prezentă pe scenă a primit din partea gazdelor premiul Brâul de Aur.

Ulterior concursului, a avut loc o altă festivitate de premiere. Au fost recompensaţi tinerii ajunşi la vârsta majoratului, cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie, dar şi câţiva dintre cei care au pus bazele sau au participat la prima ediţie a Festivalului Brâul de Aur, în 1970. Din ultima categorie fac parte: Isaiia Avrămoiu, Lucreţia Avrămoiu, Gheorghe Boboacă, Gheorghe Deaconu, Petre Mladin, Ana Neacşu-Tolea, Constantin Opriţa, Cecilia Pajişteanu, Marcu Parasiste, Elena Stoica, Maria Vasilescu. Au împlinit 18 ani şi au fost sărbătoriţi de întreaga comunitate: Alexandra Bacin, Vasile Constantin Bognar, Denis Cîrjan, Andrei Deaconu, Sebastian Dumitraşcu, Cosmin Luncaşu, Rosalia Mărăscu, Alexandra Nicolaescu, Georgiana Rădescu, Rebeca Raicu, Rareş Vasile Ilie, Alexandru Vasile, Cristina Zăt. Familiile Predescu şi Croitoru au sărbătorit nunta de aur. Toţi cei enumeraţi au primit din partea Primăriei Bărbăteşti premii simbolice, dar şi în bani, în valoare de 500 lei. Primarul Constantin Banacu s-a aflat, de asemenea, la ceas aniversar. A ajuns la vârsta majoratului. Sunt 18 ani de când este primar al Bărbăteştiului.
Înainte de spectacolul de muzică populară şi de petrecere, Banacu i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru tot şi pentru faptul că şi de această dată vremea a fost bună şi nu a plouat, la fel ca în precedente 17 ediţii pe care le-a organizat, de când e primar. I-a felicitat pe toţi locuitorii şi le-a urat ”La mulţi ani” cu ocazia sărbătorii Naşterii Maicii Domnului şi a amintit faptul că a fost lansată Monografia Bărbăteştiului, comună al cărei certificat de naştere a fost emis la data de 4 septembrie, 1520. Sunt, aşadar, mai bine de 500 de ani de existenţă. În iarnă, probabil în decembrie, se va organiza un eveniment special pentru prezentarea monografiei.

În încheiere, Constantin Banacu a amintit şi despre investiţiile care urmează să fie realizate. ”Ca noutate, mai vine acest proiect pe Anghel Saligny pentru care am obţinut o finanţare de peste 170 miliarde lei vechi. Lucrăm la documentaţie şi când o avem gata va fi depusă astfel încât să începem cât mai curând lucrările. Schimbăm cei 2,2 kilometri de ţeavă de fier pe strada Băltăreţ, iar pe absolut toată diferenţa dintre rigole şi asfaltul existent vom turna beton. Se vor crea nişte trotuare, astfel încât cetăţenii şi copiii să poată circula fără să mai aibă frică de maşini. În plus, de la Bîrzeşti până la Papa, pe cei 5,6 kilometri, vor fi construite rigole betonate, la instituţii, şcoli, tip pişcot şi vom avea peste 120 de podeţe la intrarea în curţile oamenilor. Va fi ceva frumos, vă asigur. După cum ştiţi, am terminat parcarea la şcoală, am terminat de reabilitat un drum. Se poate trece perfect de la Măgură în dealul Dobriceniului”.
A urmat o petrecere de pomină, cu ”regele saxofonului”, Petrică Nicoară şi formaţia, Ramona Călean, Fane Bănăţeanu şi alţi artişti îndrăgiţi. La miezul nopţii, toate privirile s-au îndreptat spre cer. Un foc de artificii spectaculos, ca în marile oraşe, la trecerea dintre ani, a încheiat a 50-a ediţie a Festivalului Brâul de Aur.

Articole Similare

Back to top button