Editorial

„El Clasico” – ediţia 2012

Ne-am obişnuit în ultima perioadă cu foarte multe ciocniri între titanii fotbalului mondial Real şi Barça în aproape toate competiţiile posibile: campionat, cupă, supercupă, Liga Campionilor. Întreaga planetă este conectată la TV de fiecare dată când „extratereştrii” joacă cu „galacticii”. Anul trecut am avut chiar … inflaţie de Real – Barca, nu mai puţin de şapte meciuri (!) disputându-se din aprilie până în decembrie.
Să ni le reamintim cronologic pentru a înţelege mai bine momentul actual: 16 aprilie: Real – Barcelona 0-2 (semifinale Liga Campionilor); 20 aprilie: Real – Barcelona 1-0 (d.p.) (Cupa Spaniei – finala); 27 aprilie: Barcelona –Real 1-1 (semifinale Liga Campionilor); 3 mai: Barcelona –Real 1-1 (Primera Division); 14 august: Real – Barcelona 2-2 (turul Supercupei Spaniei); 17 august: Barcelona – Real 3-2 (returul Supercupei Spaniei); 10 decembrie: Real – Barcelona 1-3 (Primera Division). Toate acestea au fost precedate de un senzaţional Barca – Real 5-0 la sfârşitul lui noiembrie 2010 („una manita” incredibilă la acel moment).
Miercuri noapte, cele două s-au întâlnit din nou în prima manşă a sferturilor de finală din Cupa Spaniei, pe „Santiago Bernabeu”. Catalanii au câştigat iarăşi în capitala Spaniei demonstrând încă o dată – deşi în campionat sunt la cinci lungimi în spatele Realului – că sunt mai buni. Nu a fost un meci foarte frumos, aşa cum ne-am fi aşteptat, pentru că din nou Mourinho a ales acel fotbal urât pe care l-au practicat de-a lungul timpului echipele antrenate de către el în meciurile cu Barcelona. Şaizeci de minute a jucat în sistemul 4-3-3, cu trei mijlocaşi defensivi care (exceptând faza golului de 1-0) nu au reuşit să facă legătura corect cu cele trei vârfuri rămase izolate pe posesia Realului. Barca a creat densitate, a plecat cu construcţia de pe fundul terenului, iar prin calitatea tehnică de excepţie a tuturor jucătorilor săi a avut o posesie zdrobitoare (73%) şi a împins jocul spre poarta lui Casillas. Golurile catalanilor au venit în partea a doua a jocului fiind înscrise de doi fundaşi, Puyol şi Abidal!
Cei peste 80.000 spectatori de pe Santiago Bernabeu şi-au fluierat copios favoriţii la sfârşit, căci în meciurile de acasă cu Barcelona au de vreo câţiva ani senzaţia de „deja vu”.
Miercuri noaptea s-a egalat şi scorul întâlnirilor directe dintre cele două mari rivale, acesta fiind acum 86-86. Barcelona alerga de peste optzeci de ani să „prindă” Realul în meciurile directe. Guardiola l-a învins, din nou, pe Mourinho beneficiind, din nou, de „talismanul norocos” Puyol. Cu el în teren Barcelona a bifat a 51-a partidă consecutivă fără înfrângere şi a cincia victorie pe Santiago Bernabeu în ultimele două sezoane. De la un singur derby a lipsit „el capitano”, în finala cupei de anul trecut, de pe Mestalla, la Valencia şi Barcelona a pierdut în prelungiri cu 1-0 …
Ieri noapte, Cristiano Ronaldo a înscris deschizând scorul în prima repriză, dar nu a mai fost cu noroc ca în finala cupei. Messi nu a înscris, dar a pasat genial la golul lui Abidal. A bifat însă a 300-a partidă oficială în tricoul blau grana, pentru care a marcat nu mai puţin de 213 goluri!
Săptămâna trecută a primit al treilea „Balon de aur” consecutiv şi toată lumea se întreabă când se va opri. Probabil că nu prea curând, căci nu are decât 25 de ani!

•  Dan SĂRARU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button