Social

Zilele Constantin Brâncoveanu la Horezu

Zilele Constantin Brâncoveanu, organizate de Fundaţia Alexandrion şi de Primăria Oraşului Horezu, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Râmnicului, s-au desfăşurat în perioada 18-20 octombrie, într-o atmosferă plină de spiritualitate şi cultură istorică, sub acoperământul Mănăstirii Hurezi, ctitorie brâncovenească.

Motivarea organizării acestui eveniment a fost dată chiar de preşedintele Fundaţiei Alexandrion, Nawaf Salameh:  „În România, este necesară promovarea tiparelor comportamentale corecte, juste, valorificând astfel principii de conduită morală. Familia Brâncoveanu ilustrează un model de loialitate, demnitate şi smerenie întru credinţă, urmărind dezvoltatea sănătoasă a generaţiilor următoare. În Fundaţia Alexandrion, valoarea familiei este pusă la rang de cinste şi încercăm să promovăm acest lucru”. Dezbaterea „Constantin Brâncoveanu – Genealogie şi Istorie”, la care a participat şi a vorbit şi academicianul Răzvan Theodorescu, a reprezentat deschiderea oficială a zilelor dedicate Sfântului Martir. Cea de-a doua secţiune a evenimentului, derulată la Casa de Cultură din Horezu, s-a referit la ceremonia de premiere a câştigătorilor concursului de eseistică şi creaţie literară „Sacrificiul lui Constantin Brâncoveanu”, lansat anterior. Anul acesta, competiţia s-a adresat elevilor din cadrul Liceului „Constantin Brâncoveanu”. Din cei 22 de participanţi, câştigători au fost desemnaţi: Maria Teodora Vulpe, premiul I, Anca Drumeşi, premiul al II-lea, Vasile Rareş Prodescu, premiul al III-lea, Andreea Elena Vlăduţ, menţiune, Ţepuşi Raluca Elena, menţiune şi Florentina Ioana Iana, menţiune specială. Un spectacol de dans şi muzică folclorică a precedat festivitatea de premiere a concursului.

Despre Fundaţia Alexandrion

Fundaţia Alexandrion a fost înfiinţată ca urmare a numeroaselor activităţi sociale desfăşurate de firmele din grupul cu acelaşi nume. Astfel, proiectele de responsabilitate socială ale companiei au fost preluate şi au început să fie desfăşurate sub umbrela Fundaţiei Alexandrion de peste 20 de ani. De-a lungul timpului, Fundaţia şi-a pus amprenta şi în susţinerea performanţelor sportului românesc. Trofeele Alexandrion, care onorează performanţa internaţională a sportivilor români, au avut în 2019 cea de-a patra ediţie. Fundaţia a fost alături de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român la Olimpiadele din 2004, de la Atena, din 2008, de la Beijing şi din 2012, de la Londra. Sprijinul acordat s-a concretizat în crearea unor condiţii de pregătire de înalt nivel care să le permită tinerilor sportivi obţinerea unor rezultate cât mai bune. O prioritate a Fundaţiei Alexandrion sunt proiectele culturale, Galele Premiilor Constantin Brâncoveanu şi Matei Brâncoveanu. Fundaţia Alexandrion a organizat prima ediţie a Premiilor Constantin Brâncoveanu în 2014, în cinstea valorilor culturii române şi a personalităţilor care au parcurs o carieră unanim recunoscută. Personalităţile premiate fac parte din toate domeniile culturii, artei şi ştiinţei – fie că vorbim de literatură, istorie, muzică, teatru sau film, ştiinţe sociale sau arhitectură, medicină sau economie. Premiile Constantin Brâncoveanu sunt menite să promoveze valorile şi viziunea unui mare domnitor care a menţinut pacea în ţară timp de 25 de ani şi care a fost un mare susţinător al artei, ştiinţei şi culturii. Fundaţia contribuie la iniţiative de refacere a unor lăcaşe de cult, de lansare de cărţi, de scriere de piese de teatru şi chiar de organizare a unor tabere de creaţie.

Articole Similare

Back to top button