Liga Nationala

Vâlcea nu vrea titlul la ”masa verde”!

În ciuda lungilor dezbateri şi a deciziilor anunţate de FRH în ultima perioadă, viitorul actualului sezon competiţional din handbalul românesc, cel puţin din cel feminin, continuă să fie incert. Lucrurile s-ar putea clarifica pe 18 mai. Luni, 11 mai, FRH va avea o şedinţă, în mediul virtual, cu reprezentanţii echipelor de la masculin, iar marţi, 12 mai, vor fi consultate şi cluburile de la feminin cu privire la modul în care văd posibilă încheierea sezonului. Concluziile vor fi anunţate după aceste dezbateri, iar o decizie finală se va lua, cel mai probabil, la câteva zile după expirarea stării de urgenţă, mai exact pe 18 mai, când va avea loc o nouă şedinţă, prin videoconferinţă, a Consiliului de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal. Totodată, atunci vor fi mai clare şi restricţiile ce vor fi menţinute de autorităţi pentru prevenirea răspândirii noului virus în următoarele săptămâni. Ținând, însă, cont de indiciile şi indicaţiile de până acum, inclusiv de ordinul emis de MTS pentru reluarea antrenamentelor, în mod normal Liga Florilor nu are cum şi când să se mai încheie pe teren.

”Cluburile trebuie să dispună de o bază proprie, cu spaţii de cazare, bucătărie, spaţii medicale, terenuri de antrenament, săli de forţă sau alte utilităţi”

Ministrul Ionuţ Stroe a anunţat condiţii stricte pentru reluarea pregătirilor sportivilor. ”Vreau să fiu sincer şi direct: condiţiile stabilite sunt destul de complexe, în regim foarte strict de testare, cantonament şi izolare. Sportivii vor sta într-un regim închis şi-şi vor desfăşura activitatea controlat. Cluburile trebuie să dispună de o bază proprie, cu spaţii de cazare, bucătărie, spaţii medicale, terenuri de antrenament, săli de forţă sau alte utilităţi. Baza sportivă are nevoie de personal administrativ şi de suport care să fie utilizat prin rotaţie, în ture de minimum 14 zile. În interiorul bazelor vor exista măsuri şi reguli clare pentru sălile de antrenament, vestiare, spălătorie şi zonele medicale. Trebuie să existe şi spaţii pentru persoanele suspecte de COVID-19, dacă vor exista asemenea cazuri. Pentru ca sportivii să-şi reia antrenamentele, ei trebuie, în mod obligatoriu, să stea o perioadă de 14 zile în izolare totală. La ieşirea din izolare, aceştia trebuiesc testaţi pentru COVID-19. Doar cei care au rezultatul negativ vor fi admişi în bazele de cantonament desemnate”, a sintetizat Ionuţ Stroe. Pentru orice formaţie din Liga Florilor, indiferent de buget, condiţiile sunt aproape imposibil de respectat. Şi totul, pentru ce? De ce ar trebui să fie obligată o echipă cu un buget redus, precum HCM Slobozia, aflată în lupta pentru evitarea retrogradării, să facă toate aceste eforturi pentru a disputa un singur meci, cu CSM Bucureşti (care nu a fost amânat din dorinţa sa), în care e considerată victimă sigură? Ştim răspunsul: că aşa e corect. Pentru cine? Bineînţeles, pentru CSM Bucureşti, că doar nu pentru Slobozia. În cele mai multe dintre campionatele puternice ale Europei, unde lupta pentru titlu a fost echilibrată, precum în România, s-a decis îngheţarea competiţiei, fără a fi desemnată o campioană. În România, pare imposibil acest lucru. A fost găsit un singur exemplu, în Norvegia, unde s-a împărţit numărul de puncte la numărul de meciuri şi aşa s-a decis campioana. E singura variantă în care, dacă s-ar îngheţa campionatul, CSM Bucureşti ar primi titlul pe care nu l-a putut obţine anul trecut din cauza SCM-ului. Şi aceasta pare să fie cea mai corectă şi cea mai bună, în opinia unora.

”În contextul actual, consider că o decizie corectă ar fi «îngheţarea» campionatului”

Altfel, deşi e pe primul loc, în condiţiile în care reluarea meciurilor oficiale pare imposibilă, SCM nu-şi doreşte un titlu obţinut la ”masa verde”.
”Am păstrat permanent legătura cu jucătoarele. Informaţiile se schimbă de la o zi la alta, dar încercăm să le ţinem la curent cu noutăţile. Am făcut demersuri pentru a le aduce în ţară, însă multe aeroporturi sunt închise. Sunt jucătoare pe care le-am putea aduce în România pe 20 mai, dar şi cazuri în care nu putem face nimic până spre sfârşitul lunii. Aşteptăm o decizie clară din partea autorităţilor şi a Federaţiei, să vedem când şi în ce condiţii ne putem relua pregătirile. Sigur că suntem cu toţii nerăbdători să ne reluăm activitatea, dar cea mai importantă este sănătatea jucătoarelor şi toţi ar trebui să se gândească la o variantă în care acestea să nu fie supuse unor riscuri majore. Nu-mi doresc un titlu obţinut la «masa verde». Bineînţeles că mi-aş fi dorit să poată continua campionatul şi să ne jucăm şansa până la capăt pe teren. Din păcate, a apărut această pandemie, iar noi am intrat într-o pauză forţată. Sunt deja două luni de când nu am mai jucat un meci oficial, nu ne-am mai antrenat la comun. În condiţiile date consider că o decizie corectă, echidistantă, atât din perspectiva luptei pentru primul loc, cât şi a celei pentru evitarea retrogradării, ar fi îngheţarea campionatului, fără acordarea titlului şi fără să retrogradeze cineva”, a declarat Florentin Pera, antrenorul campioanei. (S.S.)

Articole Similare

Back to top button