Social

Situaţie explozivă la Vâlcea! Gutău, dispus să preia Cazanul 7, de la CET Govora

În ultimul deceniu, economia vâlceană a primit câteva lovituri extrem de dure şi, aparent, concertate, sub privirile neputincioase ale instituţiilor statului român sau, în unele cazuri, chiar cu complicitatea unor funcţionari de rang înalt. Prima a fost lipsa dorinţei guvernelor de a sprijini combinatul chimic, fiind inventate tot felul de pretexte. Împingerea Oltchim-ului spre insolvenţă a fost urmată de asaltul asupra CET Govora S.A., societate care şi acum se zbate între viaţă şi moarte, deşi o firmă privată a fost şi este plătită regeşte pentru a revigora societatea. Nu numai că acest lucru nu s-a întâmplat, dar Opoziţia acuză că „în continuare, se fură ca-n codru”, iar din acest motiv costurile de producţie, la CET, sunt exagerate, afectând deopotrivă populaţia, Ciech Soda România şi ceilalţi agenţi economici din zonă.

Miercuri, economia vâlceană a primit o nouă lovitură, aproape letală. Aşa cum avertizase, Ciech Soda România (fostul USG) a încetat producţia la Rm. Vâlcea, după ce CET Govora i-a oprit alimentarea cu abur industrial. „CIECH Soda România a intrat în faza de stand-by la unitatea sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie, după ce alimentarea cu abur industrial a fabricii a fost suspendată în urma denunţării unilaterale a contractului de către unicul său furnizor, CET Govora. Acceptarea noului preț al aburului, propus de CET Govora, ar duce la pierderi și mai mari pentru companie, operațiunile sale urmând să devină nesustenabile din punct de vedere economic. Peste jumătate dintre cei 637 angajați ai fabricii au semnat deja oferta pentru plecarea voluntară, care rămâne deschisă. Compania asigură că deocamdată nu a luat decizia de a se retrage din țară și că analizează toate opțiunile”, au transmis reprezentanţii CIECH Soda România, lăsând loc pentru o singură concluzie: costurile de producţie tot mai mari de la CET Govora sunt cauzate de un management neperformant.

Vâlcenii aşteptau miercuri un mesaj de la conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea, dar nu l-au primit. Simţind că nu urmează ceva bun şi că intrarea Ciech Soda România în standby ar putea avea efectul unui bumerang, întorcându-se împotriva CET Govora, tot mai mulţi râmniceni caută soluţii să-şi monteze centrale de apartament. Politicienii care până mai deunăzi trasmiteau că nu sunt motive de îngrijorare şi că totul este perfect au amuţit. Singurul care a abordat subiectul a fost Mircia Gutău, primarul Râmnicului. “Trebuie făcută urgent o analiză. Am vorbit cu preşedintele Consiliului Judeţean şi mi-a spus că, orice s-ar întâmpla, Cazanul 7, care a fost modernizat cu bani europeni şi asigură încălzirea oraşului, nu se va închide. Până la urmă, vom fi obligaţi să-l preluăm de la Consiliul Judeţean. Dacă lucrurile se complică, vom face această solicitare… mai devreme, mai târziu… nu contează cine va fi la conducere. Că va fi PSD, PNL, ideea este aceeaşi: locuitorii municipiului trebuie să aibă căldură”, a anunţat edilul PER, îngrijorat de cele întâmplate. Mircia Gutău a adăugat că, pe această temă, s-a consultat şi cu primarul de la Arad. “Diferenţa este că, la ei, CET-ul este al municipiului şi a accesat fonduri europene. Aşa cum este CET Govora acum, cu atâta “balast”, eu nu-l pot prelua. Pot prelua doar Cazanul 7. Nu-mi asum restul şi nici în asocieri cu alţii, cu atât mai puţin cu firme private, nu mă bag. Ar fi o nebunie… în câteva luni te leagă! Nu, preluăm Cazanul 7 şi atât. Oricum, reţelele din oraş sunt ale noastre, punctele termice sunt ale noastre. Avem nevoie doar de Cazanul 7 pentru a asigura căldura oraşului”, a concluzionat Mircia Gutău.   

Articole Similare

Back to top button