Economie

Situaţie explozivă la CET Govora! Gutău a declanşat şi „planul B”

• primarul Râmnicului se teme că, pe actualii administratori, îi interesează doar comisioanele, nu oraşul

Vineri, primarul Mircia Gutău a anunţat că, în această perioadă, va continua întâlnirile cu reprezentanţii CET Govora S.A., Chimcomplex (fostul Oltchim), Ciech Soda România şi CJ Vâlcea pentru a discuta problema termoficării oraşului. Nefiind dispus să rişte şi simţind că n-ar fi exclus să se o apropie o criză fără precedent, edilul PER pregăteşte şi un plan B.


Aşa că a angajat un consultant – chiar cel care a proiectat CET Govora S.A. – pentru a identifica cea mai bună soluţie „în aşa fel încât locuitorii Râmnicului să nu rămână fără apă caldă şi agent termic”. „Există mai multe variante. Prima opţiune ar fi de solidaritate, mai ales că vorbim de câteva dintre cele mai importante companii din municipiu. Ideal ar fi ca societăţile să se înţeleagă cumva şi să mergem pe co-generare. Aşa cum ştiţi, aburul este un produs secundar şi, în cazul în care Primăria Râmnicului nu l-ar mai vrea, ar trebui făcute cheltuieli colosale pentru a fi transformat în aşa fel încât să poată fi eliminat prin canal. Vom lua o decizie şi în legătură cu oferta făcută de administratorul judiciar – de a vinde o parte din active la preţul de 8,2 milioane de euro. E o problemă delicată!”, a declarat primarul Râmnicului.

Se vând active în valoare de 8,2 mil. euro de la CET Govora

Întrebat ce presupune „planul B”, Mircia Gutău a explicat că se gândeşte la construirea unui cazan în zona „Ambient”. „Lângă staţia de epurare, avem gaze, dar este aproape şi conducta CET-ului. Putem face un cazan care să asigure apa caldă, iar cu surplusul de energie pe care îl asigură cazanul 6, de la CET, putem asigura şi căldura, iarna viitoare. Asta ne-a propus, la prima strigare, consultantul de la Bucureşti. Sau… putem reface o parte din punctele termice din oraş. Mă interesează, în fiecare variantă, cât ajunge preţul gigacaloriei, dacă e suportabil, cât putem suporta noi şi ce rămâne să plătească populaţia. Sunt lucruri spinoase, dar sigur le vom rezolva”, a adăugat edilul. Referindu-se la firma de insolvenţă care administrează CET Govora de câţiva ani, fără rezultate spectaculoase, Mircia Gutău a avut un punct de vedere surprinzător.

Administratorii judiciari au salarii de 50.000 de euro, dar şi comisioane

„Părerea mea este că acestor societăţi li s-a dat o putere mult prea mare. Au pe mână patrimoniul statului şi îl fac cum vor muşchii lor. CET-ul nu e al municipiului, ci al Consiliului Judeţean, dar nu mai are nicio putere. E spectator! Administratorii judiciari au salarii de 50.000 de euro pe lună şi au comisioane din tot ce vând. Ei ştiu că, atunci când se apropie iarna, suntem cu buza umflată şi vor încerca să forţeze. De-aia încerc să fac o variantă separată. Nu e simplu! Îmi fac cazanul meu, conductele sunt ale mele. Li le-am dat doar în administrare. Pun stop şi reziliez contractul! Mi-ar fi simplu aşa, dar mă gândesc şi la ceilalţi de pe platformă. Eu încă mai sper să lăsăm deoparte politica, ambiţiile şi interesele financiare. Să facem ce e bine pentru comunitate! De abur şi de CET, depind şi Întreprinderea Minieră, Chimcomplex Borzeşti – cum e acum, Soda… Toate depind una de alta şi cum pică o verigă, reacţia este în lanţ!”, a concluzionat primarul municipiului Rm. Vâlcea.

Dinu demisionează, revine Prală

În ceea ce priveşte zvonurile cum că Dinu Constantinescu s-ar pregăti să demisioneze din funcţia de administrator special pentru a facilita revenirea lui Ştefan Prală în acest post, Gutău nu s-a prefăcut că nu ştie, ci a sugerat că, din punctul său de vedere, n-ar fi o mutare rea, deoarece acesta din urmă este mai bătăios şi le-ar ţine piept mai bine administratorilor judiciari, ale căror interese n-ar fi neapărat comune cu cele ale râmnicenilor.

 

 

 

Articole Similare

Back to top button