Acasă Superliga Şi totuşi, Superliga judeţeană de fotbal va porni la drum cu 12...

Şi totuşi, Superliga judeţeană de fotbal va porni la drum cu 12 echipe

715
0

Marţi, 14 august, conducerea AJF Vâlcea s-a întâlnit cu mai mulţi delegaţi din judeţ pentru a stabili componenţa Superligii judeţene de fotbal, formula de desfăşurare a campionatului, precum şi „ţintarul” etapelor din prima fază, în speţă din sezonul regulat. Iniţial, ediţia 2018-2019 a întrecerii de elită trebuia să pornească la drum cu doar 10 echipe, probabil cele mai puţine de când exista fotbal în Vâlcea! – aşa cum s-a exprimat de altfel şi unul dintre oficialii prezenţi.

Viitorul Valea Mare a renunţat în ultima clipă să mai joace la cel mai înalt nivel

Chiar înaintea tragerii la sorţi, oficialii AJF au aflat că Viitorul Valea Mare, campioana Seriei Vest din Liga a IV-a, nu va mai intra în horă. Din câte se pare, cauza pentru care primarul Constantin Briceag a renunţat să-şi înscrie formaţia în Superligă e legată de faptul că sponsorul principal din Craiova nu i-a mai acordat acelaşi sprijin financiar ca şi în sezonul precedent. Pe de altă parte, cealaltă grupare despre care s-a spus că ar putea să ia startul în elită, Cavalerul Trac Şirineasa (fostă Cernişoara), a declinat oferta de a evolua la cel mai înalt nivel al fotbalului judeţean. Singura formaţie care a acceptat wild-card-ul oferit de AJF a fost nou-înfiinţata Chimia 1973 Rm. Vâlcea. Aceasta a preluat locul fostei Chimia 2012, trupă ce, în urmă cu un an, a vândut Minerului Costeşti locul său din Superligă.

DCM Rm. Vâlcea şi Stejarul Vlădeşti 2009 au solicitat loc în elită, iar programul a fost modificat

S-a stabilit un program pentru 10 participante, susţinut de Mihai Diaconescu, de la Unirea Tomşani. Astfel, în prima fază, în sezonul regulat, echipele ar fi trebuit să dispute câte 18 meciuri. Ulterior, primele patru formaţii clasate urmau să evolueze mai departe în play-off, unde s-ar fi bătut pentru titlul de campioană judeţeană, iar ultimele şase ar fi jucat în play-out pentru evitarea retrogradării.
Noutatea faţă de sezoanele precedente era aceea că, în play-off, cele patru echipe s-ar fi întâlnit de câte patru ori fiecare cu fiecare (două tururi şi două retururi), ceea ce însemna că ar fi fost 12 etape în total. Practic, de-a lungul întregului campionat, cele patru fruntaşe s-ar fi întâlnit de nu mai puţin de şase ori între ele! În schimb, în play-out, s-ar fi menţinut sistemul de anul trecut, cu 10 etape. Grupările din play-off ar fi disputat în total 30 de meciuri (18 în sezonul regulat şi 12 în Top 4), iar cele din play-out cu două în minus, adică 28, deoarece în cea de-a doua fază a campionatului vor fi doar 10 runde. La final, din Superligă ar fi retrogradat o singură echipă, ultima clasată din play-out

Primele şase clasate vor participa în play-off, iar ultimele şase vor juca în play-out

Calendarul stabilit în prima instanţă a fost însă modificat în cursul zilei de joi, 16 august, după ce alte două grupări au solicitat să fie acceptate în elită. Este vorba de DCM Rm.- Vâlcea şi Stejarul Vlădeşti 2009, care iniţial se înscriseseră în Liga a IV-a. Astfel, AJF Vâlcea a alcătuit un alt calendar competiţional, pentru 12 participante. Practic, este vorba de o revenire la sistemul din ultimii doi ani. După cele 22 de etape din sezonul regulat, primele şase clasate vor participa mai departe în play-off, iar ultimele şase vor juca în play-out. În a doua fază a campionatului, în care atât echipele din Top 4, cât şi cele din subsolul ierarhiei, vor porni la drum cu toate punctele acumulate în sezonul regulat, vor mai avea loc aşadar încă 10 runde.

Până la finele acestui an, se vor disputa primele 17 runde din sezonul regulat

În ceea ce priveşte calendarul competiţional, campionatul 2018-2019 va demara tot în acest week-end, mai precis sâmbătă, 18 august. Deşi unii dintre delegaţi au spus că startul este totuşi cam timpuriu, având în vedere vremea toridă din această perioadă, preşedintele Constantin Pintilie şi secretarul general Daniel Demetrescu au susţinut că e obligatoriu ca sezonul să înceapă acum, în caz contrar urmând a fi fixate multe intermediare.
Potrivit „ţintarului”, până la finele acestui an, în Superligă se vor disputa primele 17 etape din sezonul regulat (adică, 11 din tur şi şase din retur). Ultima rundă din 2018 va avea loc sâmbătă, 24 noiembrie. Celelalte cinci etape din prima fază a elitei sunt programate în lunile februarie şi martie 2019. Tot în primăvara anului viitor, vor avea loc şi cele 10 runde din play-off şi play-out. În a doua fază, atât echipele din Top 4, cât şi cele din subsolul ierarhiei, vor porni la drum cu toate punctele acumulate în sezonul regulat.
Deşi conducătorii fotbalului judeţean i-au asigurat pe delegaţii prezenţi la tragerea la sorţi de marţi, 14 august, că dacă sezonul va demara week-end-ul acesta NU VOR FI FIXATE etape la mijlocul săptămânii, planurile s-au schimbat peste noapte. După ce calendarul s-a lungit, AJF Vâlcea a bătut în cuie două intermediare, care vor avea loc pe 29 august şi 12 septembrie. (N.C.)