Diverse

Sărbătoarea ”Pe fir de borangic”, de la Stoeneşti, nu va mai avea loc în acest an

”Dragi şi stimaţi cetăţeni ai comunei Stoeneşti, Primăria Stoeneşti în frunte cu alesul local Gheorghe Dumbravă, vă aduc la cunoştinţă că din cauza condiţiilor create de COVID-19, sărbătoarea „pe fir de borangic”, ediţia a- VI-a, nu va mai avea loc. Pentru noi era un prilej de a ne reuni toţi cetăţenii comunei şi de a schimba diverse opinii într-un mod plăcut şi diferit faţă de cel cotidian, evenimentul în sine fiind dedicat comunităţii noastre. Sărbătoarea „pe fir de borangic” a ajuns la a-VI-a ediţie, însă semnificaţia are rădăcini adânci în utilizarea şi mai ales fabricarea „firului de borangic”. Astăzi comuna noastră STOENEŞTI – VÂLCEA, este singurul loc în care se mai obţine mătase naturală, dar se şi ţese în atelierul doamnei Niculescu Elena.

Borangicul=firul natural de mătase, ţesut cu măiestrie de larvele fluturilor de mătase (BOMBYX-MORI) bine hranite cu frunze de dud. În trecut, în lada de zestre a fiecărei fete de măritat se găsea marama şi cămaşa cu altiţă cusută cu fir subţire de borangic alb sau gălbui. Firele de matase au la bază o substanţă proteică numită FIBROINĂ (70%) +SERICINĂ (30%), ce conferă ţăsăturii rezisţentă, nu se şifonează, este moale şi bună izolatoare împotriva frigului şi a căldurii. Din legenda acestei tradiţii s-au inspirat: Petre Ispirescu, Ioan Slavici în „Crăiasa de borangic, Zâna zorilor”. Chiar dacă pentru unii sunt „doar un moft” al unei vremi apuse, ele, tradiţiile reprezinţă de fapt întreaga moştenire naturalp a „ţăranului român”. Un tot unitar de legende, fabule, basme, înţelesuri profunde, simbolisme ascunse.
Această „IE” de borangic a fost considerată cea mai importantă piesă a costumului popular românesc, dar şi model de inspiraţie pentru mulţi designeri. Pictorul care a pictat cel mai mult această „ie” a fost Grigorescu.

Această sărbătoare are ca scop de fapt păstrarea (conservarea) şi purtarea în timp a tradiţiilor aşa cum au fost create ele, nu cu „adaosuri comerciale”.
Dragi concetăţeni, vă mulţumim pentru înţelegere, vă dorim multă sănătate şi vă oferim tot respectul nostru tuturor celor ce simţiţi româneşte prin prisma tradiţiilor fără de care nu am exista astazi ca popor, ca naţie. De fapt, tradiţiile au rămas singura noastră carte de vizită nepătată înca. De ce? Pentru că rădăcinile sunt „bine înfipte” în trecut, iar „ramurile” se dezvoltă datorită „iubirii de glie, de neam”.

Vă mulţumim încă o dată pentru înţelegere şi vă asigurăm de tot respectul nostru necondiţionat. Dumnezeu să binecuvânteze toţi românii oriunde s-ar afla în lumea asta mare. Ne înclinăm cu o mare reverenţă în faţa dumneavoastră, primarul GHEORGHE DUMBRAVĂ şi Consiliul Local al Primăriei Comunei STOENEŞTI – VÂLCEA!”

Articole Similare

Back to top button