Acasă Economie Reprezentanţii CJV şi ai CET Govora, deloc impresionaţi de ameninţările polonezilor de...

Reprezentanţii CJV şi ai CET Govora, deloc impresionaţi de ameninţările polonezilor de la Ciech Soda

204
0

Vineri dimineaţa, aşa cum vă informam şi prin intermediul www.arenavalceana.ro, polonezii de la Ciech Soda România au transmis un nou comunicat de presă prin care au ameninţat că opresc producţia şi închid fabrica de la Rm. Vâlcea din cauza preţului la care CET Govora S.A. le asigură cea mai importantă materie primă – aburul industrial (cu 135 % mai scump decât în 2018).

„Compania CIECH Soda România este forţată să demareze procesul de oprire a producţiei la uzina sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie 2019. În cazul unei opriri pe termen lung, compania va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru majoritatea angajaţilor săi. Cu toate că a depus mari eforturi pentru a menţine în viaţă singura fabrică de sodă calcinată din ţară, CIECH este forţată să ia astfel de decizii din cauza recentelor majorări ale preţului aburului industrial până la un nivel nesustenabil, operate de către unicul său furnizor, CET Govora. Aflată în insolvenţă încă din 2016 şi afectată de recenta alunecare de teren de la mina Alunu, societatea CET Govora a denunţat în mod unilateral, în 18 iunie, contractul pentru livrarea aburului industrial către CIECH Soda România. Asta în condiţiile în care preţul actual abia fusese stabilit pe 1 aprilie şi trebuia să fie valabil până la 31 decembrie 2020. Conform noilor condiţii, este impusă o nouă creştere a preţului aburului, a doua din acest an – cu aproape 135% mai mult faţă anul trecut (incluzând certificatele CO2)”, s-au plâns reprezentanţii Ciech Soda România (fostul USG).

Din tabăra adversă, aflăm însă că actuala conducere a Consiliului Judeţean Vâlcea, ca şi CET Govora, vede diferit întreaga situaţie, considerând „ieşirile” polonezilor drept o formă de presiune apropiată de şantaj. Totuşi, polonezii o ţin pe-a lor. „CIECH caută cea mai bună soluţie, printre opţiunile disponibile fiind dezvoltarea unui plan pentru obţinerea aburului dintr-o nouă sursă eficientă din punctul de vedere al costurilor, în cooperare cu parteneri externi. CSR rămâne deschisă negocierilor cu CET dar, în acelaşi timp, derulează o analiză profundă şi în detaliu a conservării fabricii din România, în vederea unei posibile reluări a producţiei în viitor. Deciziile privind aceste aspecte vor fi luate până la sfârşitul acestui an. În cazul în care va fi necesară oprirea producţiei pe termen lung, CIECH Soda România va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru 500 dintre cei 600 de angajaţi ai săi. O parte vor rămâne în uzină pentru mentenanţa instalaţiilor, astfel încât să poată fi reluată producţia la momentul potrivit. Pentru mai mult de 100 de angajaţi va fi oferită posibilitatea unei relocări la fabricile din Polonia sau Germania ale Grupului.

Salariaţilor li se va acorda o ofertă de plecări voluntare, având asigurat un pachet compensatoriu cuprinzător. Suplimentar ofertei, ei vor putea cere sprijin companiei pentru găsirea de noi joburi, datorită unui program special de plasare a forţei de muncă (consiliere în carieră, dezvoltarea competenţelor / recalificare profesională, asistenţă în găsirea de oferte de muncă)”, au detaliat reprezentanţii Ciech Soda România, nereuşind însă să provoace reacţia dorită din partea Consiliului Judeţean Vâlcea şi a CET Govora S.A..