Liga V

Premieră în fotbalul judeţean! / Profesorul Gheorghe Popescu a lansat o carte dedicată echipei Petrolul Zătreni

Cine nu-l cunoaşte pe profesorul Gheorghe Popescu, din Zătreni? Microbist de-o viaţă şi suporter înrăit al echipelor de fotbal din comuna Zătreni, acesta este o prezenţă constantă şi la celelalte evenimente fotbalistice care au loc în judeţ.
Recent, Gheorghe Popescu a realizat o premieră în fotbalul judeţean sau mai bine zis şi-a îndeplinit unul dintre visele sale mai vechi. Este vorba de lansarea unei cărţi dedicată echipei Petrolul Zătreni, una dintre primele din actualul judeţ Vâlcea care au evoluat într-un campionat de nivel regional (Oltenia), care era ca un fel de Divizia C.
În treacăt fie spus, poate că ar trebui ca şi alţi iubitori ai fotbalului din judeţ, din comune unde au existat echipe de tradiţie în urmă cu câteva decenii, să aibă iniţiative identice cu ale profesorului Gheorghe Popescu, din Zătreni. Doar astfel, nu vor putea fi date uitării, niciodată, multe dintre poveştile frumoase ale sportului-rege din Vâlcea.

„Petrolul Zătreni – O echipă de neutitat (1960-1963)”

Cartea „Petrolul Zătreni – O echipă de neuitat (1960-1963)” este – aşa cum se observă şi din titlu – o amplă culegere a rezultatelor înregistrate de formaţia din sudul judeţului la nivel regional, în cei trei ani de existenţă. Totodată, în pagini sunt inserate comentarii şi alte date ale profesorului Gheorghe Popescu, despre desfăşurarea competiţiei, despre lotul de jucători etc. Pe de altă parte, mai sunt dezvăluite şi alte lucruri inedite din fotbalul care se practica în urmă cu aproape 60 de ani. Cartea este ilustrată şi cu câteva fotografii ale echipelor aliniate şi a unora dintre jucătorii emblematici pe care Petrolul Zătreni s-a bazat în acea perioadă.

Echipa din Zătreni a fost vicecampioană regională în 1961

Cel mai bun sezon al echipei Petrolul Zătreni la acel nivel a fost chiar primul (1960-1961), când trupa din sudul judeţului a terminat turul pe locul 1 în serie, însă în retur a picat pe poziţia secundă (dintr-un total de 14 participante), fiind întrecută de Dinamo Craiova. În cel de-al doilea campionat (1961-1962), formaţia din Zătreni a avut o primă parte bună (locul 7), dar a încheiat anul pe locul 15 (retrogradabil). FRF a reorganizat însă competiţia, iar echipa petroliştilor din Zătreni a fost admisă şi în anul următor în campionatul regional.

Petrolul s-a desfiinţat după turul campionatului 1962-1963

În fine, în sezonul 1962-1963, Petrolul Zătreni nu a rezistat decât în tur, când a acumulat doar 7 puncte şi o singură victorie, ocupând ultima poziţie în serie. Din retur, locul la acel nivel a fost luat de Progresul Bălceşti, care a preluat şi rezultatele din tur. Motivul pentru care s-a produs această modificare a fost acela că Întreprinderea de Foraj din Zătreni s-a mutat la Tg. Cărbuneşti, unde au ajuns şi mulţi dintre fotbalişti echipei. Nici Progresul Bălceşti nu a obţinut rezultate pozitive, a terminat tot pe ultimul loc în serie şi a picat în campionatul raionului Olteţu.
Până în 1968, când s-a făcut noua împărţire administrativă a ţării, nicio echipă de fotbal n-a mai activat în Zătreni sau Bălceşti. Echipele care au apărut după 1968 au fost Olteţul Zătreni (sub comanda profesorului Gheorghe Popescu) şi Olteţul Bălceşti (condusă de fostul jucător al Petrolului Zătreni, Sandi Cruceru). Acestea au dus mai departe dorinţa pentru fotbal a tinerilor din cele două localităţi. (N.C.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button