Liga 6

Pearcu, de la Tomşani: normal ar fi ca AJF să aibă toleranţă zero şi faţă de arbitrii puşi pe rele

Dumitru Pearcu, primarul comunei Tomşani, nu vede un viitor prea bun pentru fotbalul vâlcean şi pentru sport în general. Ba din contră, se aşteaptă ca, în câţiva ani, foarte puţini să mai rămână implicaţi în acest fenomen. O prima cauză o reprezintă preocupările tinerilor din ziua de azi, atraşi tot mai puţin de mişcare şi mai mult de tehnologie, distracţii, fast-food şi alte lucruri nesănătoase şi neortodoxe.

Din punctul său de vedere, nici fotbalul nu mai este ceea ce a fost cândva, iar cei care coordonează acest domeniu, la Vâlcea, nu fac mai nimic pentru a schimba lucrurile în bine. “Avem şi noi o echipă, Unirea Tomşani, şi sunt destul de aproape de fenomen. Am tot auzit noua conducere a AJF cu treaba aceasta – că are toleranţă zero faţă de jucătorii şi de suporterii violenţi. Sunt de acord, este corect, chiar dacă n-am eu ce să-i fac unuia din tribună care înjură. Dar eu vreau să văd şi altceva: că AJF Vâlcea începe să aibă toleranţă zero şi faţă de arbitrii… incorecţi… ca să nu spun mai mult”, a argumentat Dumitru Pearcu. Încercând să dea şi câteva exemple, primarul de la Tomşani a amintit de ceea ce s-a întâmplat la un meci de juniori pe care l-a avut cu echipa la Rm. Vâlcea.

„Pe un băiat de la Alunu, Munteanu, ni l-au băgat în spital. Este cu piciorul rupt şi acum. S-a dus delegatul nostru la arbitru, să-i ceară să oprească meciul, iar ăla, în loc să facă ceea ce era normal, să lase copilul să iasă de pe teren, să primească îngrijiri medicale, i-a dat cartonaş roşu lui Dumitrescu şi l-a suspendat două luni. Cu două – trei lovituri d-ăstea, un arbitru reuşeşte să distrugă o echipă. Iar asta în condiţiile în care noi, comunităţile locale, facem nişte eforturi foarte mari să ţinem echipele de fotbal.

Vă mai dau un exemplu: pun meciurile miercurea, când peste 80 % dintre jucătorii noştri sunt la muncă, la Sibiu, Bucureşti, Tg. Jiu şi aşa mai departe. Unii sunt profesori, au ore. Alţii, mă refer la juniori, sunt elevi, învaţă după-amiaza. Unii sunt olimpici – Surcel, Şodolescu etc.. Cum să-i aduc eu la orele 15 – 16, în mijlocul săptămânii? AJF trebuie să înţeleagă că noi nu suntem echipe profesioniste şi că nu avem jucătorii într-o cutie, să-i scoatem când vrem. Nu putem să le impunem nimic, pentru că joacă de plăcere. Unii mi-au mai fost elevi, la liceu, la facultate, aşa i-am mai adus. Noi abia ne ţinem cu cheltuielile cu deplasările ş.a.m.d.”, a detaliat edilul.

O altă întâmplare care i-a lăsat un gust amar a fost în prima duminică a lunii octombrie. „Tot aşa, am avut meci cu juniorii afară. A dat un băiat de la noi gol de la 25 de metri, iar arbitrul l-a anulat, din cauză că, pe extreme, aveam două extreme înaintate şi, vezi Doamne, portarul de la adversari s-a uitat la ăia, nu după minge. Aşa ceva… m-a dezgustat profund! Suntem de râsul curcilor! Recent, un alt arbitru de … pomină… m-a luat pe mine, personal, cu „Hai, bă! Hai, pa!”, deşi l-am tratat cu respect. Trebuie făcut ceva! AJF trebuie să facă ceva. De acord cu toleranţa zero faţă de huligani, faţă de bătăi, dar să fie la fel şi în cazul arbitrilor. Până acum, eu n-am văzut să se ia vreo măsură împotriva unui arbitru care a trântit un meci. Ştiu şi situaţii în care cineva a arbitrat trei meciuri într-o zi şi era obosit. A fost la Mădulari, apoi la Valea Mare şi pe urmă a venit la Tomşani. Dar sunt şi situaţii în care le simţi din priviri ura sau că vin croiţi pe un lucru. Vă aduceţi aminte ce s-a întâmplat în prima etapă din Superligă. Am fost acolo, că dacă îmi povestea altcineva, poate nu credeam. Ne-a dat sancţiuni de ne-a terminat: 5 roşii, 5 titulari, nu ştiu câte etape suspendare, pe nişte faze de cascadorii râsului. De-asta zic că e o luptă incorectă şi că arbitrii fac ce vor. La Comisie, au sau n-au dreptate, nu contează, oricum este ca ei, iar la meciuri, observatorii copiază ce scriu ei. Ei fac legea, fac ce vor, ei taie şi spânzură. În primul meci cu Chimia, 1-0 pentru noi la pauză, Truşcă sau cum îl cheamă pe arbitru tuna şi fulgera. Era în stare să dea el în minge să ne dea gol. Mi-a incitat jucătorii într-un stil… În final, le-a dat cartonaşe fără număr. Am ajuns la Comisia de disciplină. Acolo, secretar era chiar observatorul meciului, domnul Rîmniceanu. Îi doresc sănătate, că are o vârstă şi e şi bolnav, dar eu mă îndoiesc că omul acesta vede la 10 metri în faţă, darămite un meci. Ca să nu vă mai spun că mi-a pus şi cuvinte în gură”, a mai afirmat Pearcu.

Întrebat dacă a încercat să-i comunice lui Adi Comănescu, preşedintele AJF, toate aceste nemulţumiri, primarul de la Tomşani a răspuns afirmativ. „M-a ascultat, da, da, dar doar atât. Nu s-a întâmplat nimic. Îl respect, dar din punctul meu de vedere a început cu stângul organizarea activităţii fotbalistice în judeţul Vâlcea”, a conchis Dumitru Pearcu, cu menţiunea că lipsa de reacţie a AJF şi atitudinea arbitrilor rău intenţionaţi îi demobilizează atât pe finanţatorii echipelor, cât şi pe tinerii care doresc să joace fotbal.

E.D.


Articole Similare

Back to top button