Economie

Paradoxal, seceta de anul acesta a afectat agricultura românească, dar i-a scos din foame pe minerii vâlceni!

Cumpanasoiu Milorad* producţia de energie electrică pe bază de cărbune a crescut cu mult în 2011, în condiţiile în care hidrocentralele nu au mai funcţionat ca în trecut

Directorul Milorad Cumpănăşoiu ne-a precizat că Exploatarea de Carieră Berbeşti ar putea înregistra o cifră de afaceri de aproximativ 17 milioane de euro în 2012, producţia programată de cărbune la nivel naţional cunoscând o creştere semnificativă în ultima perioadă.
Paradoxal, dacă seceta de anul acesta a afectat profund agricultura românească, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi în industria mineritului. Lipsa precipitaţiilor în întreaga ţară a generat o cerere mare pe piaţa de cărbune, energia electrică fiind produsă tot mai mult prin termocentrale, decât prin hidrocentrale. „Cărbunele rămâne cea mai ieftină sursă de producere a energiei. În România, legislaţia de mediu este foarte stufoasă şi restrictivă, în ceea ce priveşte regimul silvic. Spre exemplu, un hectar de pădure valorează, să spunem, cinci miliarde lei vechi, dar nu produce atâta energie cât 100 de mii de tone de cărbune. Este logic astfel ca micii consumatori care pot să-şi înlocuiască acele dispozitive de încălzit pe lemne sau gaz lichefiat să treacă pe cărbune sau pe cele de tip ecologic, pe bază de peleţi. Lemnul nu e de ars, el trebuie valorificat altfel, deoarece este foarte preţios. Practic, lemnul produce 80 % din energia pe care o poate da lignitul, care nu este un cărbune de cea mai bună calitate”, ne-a spus directorul EM Berbeşti, Milorad Cumpănăşoiu. (L.C.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button