Volei

Antrenorul Mihai Toma este preocupat de viitorul baschetul feminin vâlcean si românesc

Antrenorul Mihai Toma este preocupat de viitorul baschetul feminin vâlcean şi românesc

La începutul sezonului, antrenorul echipei de junioare de la CET Govora, Mihai Toma, era convins că fetele pe care le pregăteşte vor face o figură frumoasă în campionat. Lucru care s-a şi întâmplat de altfel, gruparea vâlceană dominând fără drept de apel grupa din care face parte în prima fază. Cel ce îndeplineşte şi rolul de tehnician secund la echipa de senioare vrea ca fetele sale să-şi păstreze în continuare cadenţa, inclusiv la turneul de sală ce va avea loc la finele acestei săptămâni, mai precis între 6 şi 8 ianuarie la Bucureşti. În dialogul purtat cu Mihai Toma, antrenorul vâlcean ne-a mărturisit şi planurile de viitor în ceea ce priveşte noua sală de sport a clubului CET Govora, ce va fi inaugurată în cartierul Ostroveni. Dar şi intenţiile sale în noua postură de selecţioner al lotului naţional la grupa de vârstă 1991, pe care-a fost nominalizat să-l pregătească.

* S-a terminat prima parte a Campionatului Naţional de junioare I. Sunteţi mulţumit de ceea ce au realizat elevele dumneavoastră?

– Evoluţia echipei de junioare m-a satisfăcut în mare parte, ca şi probabil pe toţi iubitorii de baschet din Vâlcea. Mai ales prin prisma rezultatelor obţinute, deoarece din cinci meciuri am obţinut cinci victorii. Este adevărat, chiar dacă echipele ce formează această serie nu se ridică valoric totuşi la ceea ce ne aşteptam la nivelul junioarelor I. Aşa cum se ştie, în această vară, la CET Govora au fost făcute trei transferuri de marcă, a unor jucătoare bune, care-au participat la un Campionat European la nivel de junioare (cu grupa de vârstă 1988) – Adina Pop (Satu Mare), Irina Borş (Galaţi) şi Andra Haas (Timişoara). Desigur că ele au adus un plus de valoare echipei. A rămas însă o problemă, de a se face concordanţa cu echipa veche, de a se realiza cât mai repede „legăturile” cu fetele de la CET Govora pe care le-au găsit aici. Este cu totul altceva faţă de ceea ce jucau pe unde-au fost, la nişte echipe de club unde cam „făceau legea”, cum se spune, şi nu le certa nimeni. Aici au dat totuşi de câteva jucătoare apropiate valoric lor şi cu o disciplină anume, în special o disciplină tactică desăvârşită.

* Totuşi, rezultatele obţinute au dovedit că lucrurile au fost deja puse la punct în această privinţă?

– Într-adevăr, dar, ca la orice echipă, „sudura” perfectă între jucătoare se face în timp. Pentru a deveni o echipă puternică acestora le trebuie destul de multe jocuri în picioare. Anul acesta, din păcate, campionatul rezervat junioarelor I este foarte scurt, datorită faptului că se joacă până la turneul final doar 15 meciuri. Adică un tur şi-un retur, plus un turneu de sală între ele, care se va desfăşura în perioada 6-8 ianuarie în Sala Floreasca din Capitală. Vă daţi seama că doar cu 15 meciuri deja se ajunge la turneul final. Eu zic că sunt destul de puţine meciuri, mai ales pentru acest nivel, unde, pentru a forma o echipă cât de cât mai închegată şi pentru a avea o viziune asupra unui „cinci” stabil, îţi trebuie cel puţin 30-40 de partide. Cum a fost anul trecut la junioare II, un campionat destul de bine organizat aşa cum l-am considerat eu, în care fiecare echipă a organizat câte un turneu acasă, s-au jucat câte 5-6 meciuri de fiecare dată, iar în total, inclusiv cu turneul final, s-au strâns vreo 40-50 de partide. La nivelul junioarelor I, sunt destul de puţine meciuri, dar sper că fetele vor începe să prindă din mers cum stau lucrurile. „Fetele vor să câştige şi la turneul din Capitală toate meciurile”

* Care-ar fi obiectivul echipei pe care-o antrenaţi la turneul care se va desfăşura între 6 şi 8 ianuarie în Capitală?

Încercăm să câştigăm şi acolo toate cele cinci meciuri, pentru a sta cât mai liniştiţi în retur. Ştim că va urma şi pentru echipa mare un retur de foc şi câteva din componentele formaţiei de junioare fac parte şi din garnitura senioarelor, deci fetele vor fi şi puţin afectate de rezultatele echipei mari. Ne aşteptăm totuşi la apariţia mai multor „probleme”, pentru că, după ce am disputat două meciuri în Bucureşti am văzut şi cum stă treaba cu arbitrajele din seria noastră. Vor încerca să ne lucreze şi acum, ca să zic aşa, însă e puţin probabil că vor şi reuşi să facă acest lucru. Este păcat că cei de la federaţie nu s-au gândit deloc că l-au pus prea devreme acest turneu, la nici o săptămână după Anul Nou. Practic, fetele intră în sală direct din vacanţă! Poate că era mai bine să se desfăşoare pe 13-15 ianuarie, o săptămână mai târziu, aveam şi noi mai mult timp de pregătire.

* Mai aveţi în intenţie de a organiza turneul final de junioare I la Rm. Vâlcea?

– Da, am vorbit deja în acest sens chiar şi acum recent, când am fost la Bucureşti. Aşa cum am mai spus-o, sperăm ca acest lucru să le dea fetelor o motivaţie în plus pentru a se bate la o medalie în faţa propriului public. * După ce aţi muştruluit-o zdravăn într-un timp, Loredana Cătănoiu şi-a revenit, a făcut meciuri bune şi la echipa mare, iar la junioare a devenit o lideră.

Cum vă explicaţi acest fapt?

– Era normal să se întâmple aşa, pentru că Loredana Cătănoiu este o jucătoare de valoare. Anul trecut, putea să joace chiar la turneul final al CE de junioare. A fost acolo, în lot, dar din câte am înţeles, în nici un meci nu a fost folosită. Eu zic că putea să joace mult mai bine decât multe dintre fetele care-au intrat pe teren. Poate că tocmai acea „pasă neagră” pe care-a avut-o atunci a ambiţionat-o mai mult şi-a făcut-o să joace acum mult mai bine decât a făcut-o în trecut. „Sala din Ostroveni va fi destinată creşterii unor tinere talente”

* În curând se va inaugura o sală de sport, mai precis de baschet, în Ostroveni, despre care preşedintele clubului, Dorin Vlad, ne-a spus că va fi folosită în special pentru antrenamentele junioarelor?

– La cât este campionatul actual de lung, nu ştiu cât de mult vom mai apuca să folosim această sală în pregătire. Probabil vreo 2-3 luni, până la turneul final din aprilie. Sala e însă proiectată pentru grupele noastre de copii (numai fete) pe care sperăm să le înfiinţăm neapărat chiar din luna ianuarie a acestui an. În acest sens, vrem să facem o selecţie la nivelul judeţului Vâlcea, chiar şi prin unele localităţi vecine judeţului! Avem de gând să aducem cel puţin 200 de fete de perspectivă, din care, evident că nu vor rămâne toate, poate că se vor mai pierde pe parcurs din ele. Dar, din cei 200 de copii pe care-i vom alege, peste 6-7 ani sperăm să avem din nou echipă de junioare competitivă, din care, automat, pe câteva să le promovăm şi la echipa de senioare. Pentru că eu zic că dacă se lucrează cu atenţie, după un program bine stabilit, se poate face treabă. Acum rămâne de văzut şi cine va lucra cu aceşti copii, pentru că este nevoie să fie cel puţin 4-5 profesori antrenori, iar toţi aceştia să aibă în grupe câte 30-40, în acest fel putându-se lucra optim în pregătirea viitoarelor talente. Mai mult pentru acest proiect va fi inaugurată sala din Ostroveni, exclusiv creşterea de talente.

* Ce vârste trebuie să aibă fetele pe care le veţi chema la selecţie?

– Selecţia se va face pentru fetele născute în anii 1998, 1999 şi chiar 2000, deci care sunt în primul an de şcoală generală. Şi, după 6-7 ani, vor ajunge la junioare III, după ce vor participa succesiv la multe turnee de mini-baschet. Deja, de pe acolo poţi să vezi cam pe unde se află din punct de vedere valoric, dacă pot să facă faţă mai târziu, dacă sunt departe de ceea ce se cere sau dacă sunt pe drumul cel bun şi pot să aibă performanţe în continuare. Să nu uităm că şi această echipă de junioare, dacă stăm să ne gândim bine, la mini-baschet a obţinut un loc 8, un loc 12, deci a fost acolo în finale. Iată că an de an fetele au tot crescut valoric, odată cu trecerea de la junioare III la junioare I. A venit locul 7, locul 5, apoi locul 4… Anul acesta sperăm să fie o medalie. Poate că nu vor fi campioane, dar cred că o medalie merită să le încununeze şi munca acestor fete de atâţia ani. (Nicolae CIUCESCU)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button