Economie

Miza desfiinţării rafinăriei de la Piteşti nu e neapărat faultarea Oltchim, cât eliminarea bitumului românesc de pe piaţa europeană

• În opinia deputatului PNL Cristian Buican, statul român nu are altă soluţie decât să răscumpere rafinăria de la OMV Petrom

La întâlnirea cu parlamentarii din Vâlcea şi Argeş, reprezentanţii OMV Petrom au anunţat că vor da statului român un termen de şase luni pentru a le face o ofertă pentru rafinăria de la Arpechim Piteşti. Dacă Guvernul nu va manifesta interes pentru cumpărarea acesteia, austriecii au precizat că intenţionează să vândă la fier vechi toate instalaţiile şi echipamentele, iar amplasamentul îl vor folosi pentru amenajarea unor spaţii de depozitare.

Statul român trebuie să cumpere rafinăria de la Arpechim

Deputatul Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea, care a participat la negocierile de la Piteşti, a declarat că, în opinia sa, statul român va trebui să dea curs invitaţiei OMV Petrom. „În caz contrar, închiderea rafinăriei va avea consecinţe nefaste nu numai asupra economiei judeţului Argeş, ci şi asupra noastră, a vâlcenilor, pentru că de funcţionarea pirolizei de la Arpechim şi a rafinăriei depinde şi funcţionarea combinatului chimic Oltchim”, a afirmat parlamentarul PNL. El a adăugat că, în această situaţie, s-a ajuns în special din cauza PD-L. „Am spus că vina le aparţine în special pedeliştilor pentru că actualii guvernanţi au continuat şi chiar au amplificat nişte greşeli făcute în trecut, când s-a privatizat Petrom-ul. În ultimii doi-trei ani, ei au tot minţit că ajută Oltchimul. Nu numai că pedeliştii n-au ajutat până acum combinatul, dar i-au făcut şi mari deservicii. Sper, sincer, că îşi vor spăla păcatele acţionând corect măcar de această dată. Cineva spunea la Piteşti că ar trebui vreo 300 de milioane de euro pentru repornirea la capacitate a acestui sistem (Arpechim-Oltchim), gândit să funcţioneze ca un tot unitar. 100 de milioane pentru repornirea rafinăriei, 100 de milioane pentru asigurarea capitalului de lucru, care, sigur, se adaugă la efortul financiar aferent cumpărării rafinăriei şi întreţinerii ei. Domnul director general de la Oltchim, Constantin Roibu, a avansat o sumă cu mult mai mică, probabil pentru că dumnealui este persoana care cunoaşte cel mai bine acest sistem. Probabil că, şi din această cauză, la prima parte a discuţiilor, dânsul nu a fost invitat. Vreau să vă spun că imediat după ce l-am avut şi pe el alături de noi, cei de la Petrom au cam rămas fără argumente. Pentru că se tot plângeau că rafinăria îi solicită foarte mult din punct de vedere financiar şi că înregistrează pierderi colosale din cauza asta, la un moment dat, noi le-am propus să o vândă statului român pe un preţ modic: un euro sau un lei. Mie mi s-a părut o ofertă de bun simţ, mai ales că, în contractul de privatizare, OMV se angaja să facă nişte investiţii în retehnologizare şi în sensul protecţiei mediului, investiţii pe care nu le-a făcut niciodată la Arpechim şi nici în alte părţi. Poate doar la Petro Brazi… Mai mult decât atât, în contractul de privatizare, se preciza foarte clar că, în situaţii de criză, austriecii nu au voie să facă disponibilizări, să închidă rafinării, adică ceea ce fac ei acum”, a mai spus deputatul Cristian Buican.

Subminarea economiei naţionale

Nu în ultimul rând, deputatul Cristian Buican a avertizat că desfiinţarea rafinăriei de la Piteşti va bloca producţia de bitum din România, lucru care va genera un nou monopol din afară pe piaţa materialelor de construcţii. „Mi-e teamă că se doreşte închiderea cu orice preţ a rafinăriei, cum şi PCC-ul doreşte închiderea Oltchim-ului. De ce? Pentru că, astfel, s-ar elimina bitumul românesc de pe piaţa europeană. Bitumul românesc este cel mai bun din Europa. E, poate, un pic mai scump, dar este de cea mai bună calitate. Dacă se închide rafinăria de la Piteşti, lucrurile sunt foarte clare. Modernizarea drumurilor naţionale, europene, construcţia de autostrăzi în România nu se va mai putea face decât cu bitum din import. Şi ştiţi cine ni-l dă? Austriecii care ne anunţă că doresc să închidă rafinăria din Piteşti şi cărora statul român le-a dat Petrom-ul aşa cum li l-a dat. Asta e miza!”, a concluzionat liderul PNL Vâlcea.
Ceea ce ne aşteptam să mai spună Cristian Buican, dar probabil că, din cauza protocolului semnat de PNL cu PSD, nu i se permite acest lucru, este şi faptul că părtaşi la subminarea economiei naţionale sunt şi social-democraţii, guvernul condus de ei fiind cel care a vândut „pe ochi frumoşi” Petrom-ul.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button