Liga NationalaHandbal

”Mi se pare o glumă așa-zisa propunere a FRH pentru reluarea campionatului. E imposibil de pus în practică”

Lumea handbalului românesc vuiește în aceste zile, după ce în presa centrală a apărut informația că FRH dorește să vină cu o propunere pentru finalizarea campionatului Ligii Florilor și a Cupei României. Aceasta presupune ca, între 5 și 7 iunie să se desfășoare Cupa României, sub forma unui Final Four. SCM Rm. Vâlcea ar urma să întâlnească, în sferturi, Dunărea Brăila, iar CSM București, pe CSM Slatina. Învingătoarele celor două jocuri, alături de celelalte două echipe calificate deja, Rapid București și Gloria Buzău, se vor întâlni în semifinale, apoi învingătoarele, în finală. Practic, două echipe vor juca trei meciuri în trei zile, la prima apariție pe teren după două luni și jumătate de pauză. Între 10 și 12 iunie ar urma să aibă loc restanța dintre Unirea Slobozia și CSM București, dar și jocurile din etapele XX și XXI din Liga Florilor. Între 15 și 21 iunie, echipele din primul eșalon vor disputa etapele XXIII și XXVI-a, în timp ce CSM București și SCM Rm. Vâlcea, care stau în respectivele runde, vor juca în Liga Campionilor, în sferturi, cu Gyor, respectiv Metz. Ar rămâne, totuși, două restanțe, pentru ambele grupări, care ar urma să se desfășoare după încheierea celui de-al doilea turneu. Al doilea turneu din Liga Florilor va fi între 24 și 27 iunie. Echipele ar urma să intre în fiecare zi pe teren, pentru jocurile din etapele XXII, XXIV și XXV, cu mențiunea că Vâlcea și București vor avea câte un meci în plus, cel din restanță. Cu alte cuvinte, un scenariu de-a dreptul halucinant, care ar urma să fie supus spre aprobare săptămâna viitoare, pe 22 aprilie, cu acordul Consiliului de Administrație. Președintele secției de handbal de la SCM Rm. Vâlcea, Florin Verigeanu, nu ia în serios o astfel de variantă.

”Noi n-am primit niciun e-mail, nicio propunere de genul celor lansate în spațiul media. Nu ne-au anunțat nimic. Mi se pare o glumă așa-zisa propunere a FRH pentru reluarea campionatului. E imposibil să fie pusă în practică. Cine poate accepta așa ceva? Deocamdată sunt 7 cluburi care vor încheierea campionatului. Ce facem, ne batem joc de jucătoare? Mi-e greu să comentez așa ceva. Dacă ar fi fost o propunere lansată de cineva care nu a făcut sport, care nu a jucat, poate că aș fi înțeles-o. Ca fost sportiv, cum poți să spui că după două luni și jumătate de pauză poți să începi competiția pe 5 iunie și să joci câte un meci în fiecare zi? Jucătoarele nu au avut atâta pauză în viața lor. Că mai fac niște exerciții prin casă sau pe lângă locuință, nu are nicio legătură.

Singura posibilitate pe care o văd e să nu se mai joace campionatul și să se joace doar Cupa României. Ca să începi pregătirea pe 18 mai, ar trebui să vină jucătoarele la începutul lunii mai. Aeroporturile sunt închise. Nu pot veni din Spania, Danemarca. Serbia e închisă, la fel și Tunisia. Dacă ar putea să se întoarcă pe 15 mai, stau două săptămâni în izolare, iar la începutul lunii iunie încep pregătirea. După 15 iunie, să zic că s-ar putea juca acele meciuri din Cupa României și cele din Liga Campionilor. E clar că o decizie bună pentru toată lumea nu va putea fi luată. Vor fi oricum discuții, dar trebuie să fie una cât mai aproape de adevăr. Ungurii au zis: noi nu umblăm la regulament. E forță majoră, nu avem cum să schimbăm regulile. Nu spun că agreez varianta lor, ci una care să fie mai aproape de realitate. Pentru mine e clar: NU se mai poate juca handbal! Copilăriile astea sunt pentru chibiți care nu au ce face în perioada asta. Am văzut că se discută să joci cu noile achiziții. Cum să joci cu noile achiziții când perioada de transfer a expirat în 31 ianuarie? Nu pot să mai joc cu alte jucătoare decât alea care au fost la 31 ianuarie. Nici nu citesc regulamentele și fac totul după ureche. Iar unei jucătoare care i se încheie contractul la 30 iunie, «La revedere», la 1 iulie trebuie să fie la noua echipă. Nu are putere Federația să dea dispensă unde sunt contracte semnate. Eventual, poate doar să prelungească, acolo unde contractul expiră la 30 mai, cu maxim o lună, până la 30 iunie. Dar nu mai mult. La 1 iulie începe noul campionat. Decât să strici două campionate, îl sacrifici pe acesta și începi noul sezon ca lumea, și mai repede, la 1 august”, a explicat Florin Verigeanu.

 ”Jucăm un meci la finele lunii iunie, cu CSM București, unde și când vor ei. Câștigarea campionatului pentru avantaje financiare nu poate fi o miză. Campioana primește undeva la 7000 de euro”

”Până la urmă, luați trofeul, dați-l lui CSM București, ca să terminăm bâlciul acesta! Faceți ce vreți, numai să nu se joace, pentru că nu ne batem joc de jucătoare. Nu poți să spui că să joace CSM București restanța și atunci e egalitate. Păi nu doar CSM București are restanță. Mai sunt și altele. Până în ultima etapă vor fi diferențe, echipe care au un meci în plus sau unul în minus. Abia în ultima rundă se egalizează numărul de meciuri. În Champions League, înțeleg dorința Federației de a se juca meciurile, pentru că acolo e vorba despre niște bani băgați de sponsorul DELO. La noi, nu se poate vorbi despre așa ceva. Câștigarea campionatului pentru avantaje financiare nu poate fi o miză. Campioana României primește undeva la 7000 de euro. Atât iei dacă câștigi campionatul. Dacă se joacă așa cum vor ei, dacă se accidentează două jucătoare, le plătește Federația Română de Handbal salariul de 4000-5000 sau 6000 de euro, lunar, cât `or avea, timp de un an? Eu cred că nici CSM București nu poate să fie de acord cu așa ceva. Am văzut că ei ar agrea să joace numai restanța. Păi nu e corect nici față de celalalte echipe, care au restanțe. Eu propun altceva: să jucăm un meci, la finalul lunii iunie, ca o finală a campionatului. Dacă ne bat, sunt mai buni, ne strângem mâinile, felicitări și asta e! Jucăm unde și cum își doresc ei, la București, pe terenul lor. Dar nu vor, că le e frică. Concluzionând, e imposibil de pus în practică o asemenea variantă precum cea vehiculată”, a mai spus oficialul liderei Ligii Florilor. (S.S.)

Articole Similare

Back to top button