Volei

Marius Mărgărit şi Denisa Stoicănescu, invitaţi să decidă formula de organizare a fazelor semifinale din Campionatele Naţionale de volei

În urmă cu două săptămâni, s-a încheiat prima fază din cadrul Campionatului Naţional de volei, rezervat echipelor de juniori şi junioare. Cum se cunoaşte, la finele lunii februarie, s-a pus punct primei părţi a sezonului competiţiilor şi în întrecerile de cadeţi şi cadeţi. Cele 24 de echipe de fete şi cele 16 de băieţi, care sunt calificate în etapele următoare ale campionatelor, de la fiecare categorie de vârstă, vor trebui să aştepte însă până în luna mai pentru a putea participa la turneele semifinale.
Iar asta deoarece, recent, conducătorii Federaţiei Române de Volei au hotărât să schimbe sistemul de desfăşurare al fazei semifinale. Decizia a fost luată ca urmare a participării echipelor naţionale de juniori şi junioare la turneele de calificare pentru Campionatele Europene (care vor avea loc în perioada 26-29 aprilie), precum şi a reprezentativei de cadete la turneul final al Campionatului European (14-21 aprilie)

Turneul semifinal de juniori are loc între 9 şi 13 mai, iar cel de junioare se va disputa în perioada 21-25 mai

Astfel, în sezonul acesta, nu vor mai avea loc două runde semifinale, ca anul trecut, ci o singură etapă. De aceea, reprezentanţii tuturor echipelor calificate în următoarea fază a competiţiilor au fost invitaţi să-şi expună părerile în legătură cu formula de disputare pe care o aleg, până cel târziu sâmbătă, 10 martie. La final, opiniile vor fi centralizate şi se va anunţa care dintre variante a fost cea mai votată.
La feminin, delegaţii au de ales între sistemul cu şase serii regionale de câte patru echipe fiecare (din care prima clasată va accede la turneul final) şi cel cu patru serii de câte şase formaţii (astfel că în ultimul act al Campionatelor Naţionale de junioare şi cadete se vor califica primele două clasate). În schimb, la masculin, ambele variante includ patru serii de câte patru echipe fiecare, deosebirea fiind aceea că într-o formulă ar urma să acceadă la turneul final opt echipe (adică primele două clasate din fiecare serie), iar în cealaltă se vor califica doar şase formaţii (câştigătoarelor seriilor şi cele mai bune două grupări de pe locul 2).

Cei doi antrenori de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” vor ca la turneele finale să participe câte opt echipe

La cadeţi, turneele semifinale vor avea loc în perioada 2-6 mai, iar la cadete – între 15 şi 19 mai. În schimb, la juniori, meciurile din faza semifinală vor fi programate între 9 şi 13 mai, iar la junioare – în perioada 21-25 mai. Aşa cum se cunoaşte, judeţul Vâlcea va mai fi reprezentat în această fază doar de două echipe, ale Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”. Este vorba de cea de juniori (antrenată de Marius Mărgărit) şi de cea de junioare (antrenată de Denisa Stoicănescu).
Chestionaţi în privinţa celui mai mod de desfăşurare al turneelor semifinale din acest an, ambii tehnicieni de la CNMB au optat pentru variantele cu opt echipe calificate în ultima fază a competiţiei. „Este evident că pe noi ne avantajează formula din care se vor califica la turneul final primele două clasate din fiecare grupă semifinală. Astfel, vor avea şanse să ajungă în ultimul act mai multe echipe. Cred că toţi delegaţii din ţară vor alege până la urmă sistemul cu opt echipe, chiar dacă turneul final va fi mai lung decât în varianta cu şase formaţii. Federaţia a propus aceste modificări, deoarece echipele naţionale juvenile ale ţării noastre sunt calificate la câteva turnee europene, iar din acest motiv s-au amânat şi competiţiile naţionale până în luna mai”, ne-a declarat Marius Mărgărit, coordonatorul secţiei de volei de la CNMB. (N.C.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button