Diverse

Luni, la Teatrul Anton Pann – „Refracţie”, spectacol cu intrare liberă

Vă invităm la reprezentația din 22 octombrie a spectacolului de teatru document „Refracție”, ce va avea loc de la ora 19.00, la Teatrul „Anton Pann”, din Rm. Vâlcea. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Refracție este un proiect unic în România, realizat pe baza unor materiale adunate și prelucrate de echipa proiectului și care aparțin unor persoane diagnosticate cu autism. Un spectacol performativ de teatru document, urmat de discuții libere și dezbateri.
Turneul Refracție. Dialoguri despre autism a început pe 24 septembrie, la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov și a continuat cu reprezentațiile de la Cluj Napoca (9 octombrie), Suceava (11 octombrie, Teatrul „Matei Vișniec”), Bistrița Năsăud (12 octombrie, Centrul Cultural Dacia) și Câmpulung Muscel (14 octombrie, Școala Gimnazială „Sf. Iacob”).
Turneul se încheie cu reprezentaţia de la Râmnicu Vâlcea, din 22 octombrie. „Refracţie încearcă să creeze un posibil dicţionar al autismului, nu prin inventarierea termenilor, ci prin găsirea unor reprezentări – verbale, vizuale, coregrafice – ale modului de gândire şi simţire al unui copil cu autism”, explică Oana Stoica.
Refracție se adresează atât familiilor persoanelor cu tulburare de spectru autist, elevilor, studenților în formare, cadrelor didactice, specialiștilor implicați direct sau indirect în problematica autismului, autorităţilor publice locale, ONG-urilor, cât și publicului larg interesat de astfel de evenimente.
Ideea realizării acestui spectacol colectiv, produs de Asociația UMA ED ROMÂNIA în 2015, a pornit de la volumul „Mâini cuminți. Copilul meu autist”, semnat de Ana Dragu. Echipa de documentare și creație a fost formată din: Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Velica Panduru, Mihai Păcurar, Ruxandra Bunea (psiholog). Compoziție muzicală: George D. Stănciulescu.
Refracție. Dialoguri despre autism este un proiect cultural educativ organizat de Asociația UMA ED România și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Despre artiști:

Nicoleta Lefter este una din cele mai cunoscute tinere actrițe de la noi, care a colaborat extensiv cu regizorul Radu Afrim. Este actriță a Teatrului Odeon, însă face parte din numeroase proiecte independente. A absolvit în 2007 Facultatea de Teatru a Universității de Arte din Iași la secția Actorie, după care a urmat un masterat în Arta Actorului în cadrul UNATC din București. Este considerată una dintre cele mai versatile actrițe ale generației sale și are la activ zeci de roluri în teatru și film. Este foarte pasionată de ceea ce face, iar pe scenă se simte cu adevărat liberă. Refracție este unul din proiectele de care se simte profund legată emoțional și una dintre cele mai importante realizări artistice ale sale de până acum.

Silvia Călin este coregrafă și dansatoare. A absolvit în 2000 Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, secția Coregrafie. Premiată în anul 2000 la International Eurodans din Iași, Silvia Călin a participat la ateliere de dans contemporan susținute de Pascaline Verrier, Pascal Allio și Christine Bastin și a fost membră a Companiei „Orion Balet”. A semnat coregrafii pentru piese de teatru regizate de Teodora Herghelegiu și de Dragoș Galgoțiu.

Petru Buzoianu este elev în clasa a V-a la Școala Gimnazială Nr. 86 București. La vârsta de 11 ani, Petru este pasionat de desen și a decis șă debuteze în lumea teatrală cu ocazia organizării acestui turneu.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button