PoliticaAdministratie

Ion Cîlea nu vrea să mai audă de Tabără

cilea ionÎn luna septembrie, imediat după numirea noului ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea, i-a transmis acestuia un memoriu prin care îi solicita să sprijine judeţul nostru în soluţionarea gravelor probleme provocate calamităţi.

„Am făcut acest demers îndemnat de faptul că, într-un mandat anterior, tot de ministru al Agriculturii, prof. univ Valeriu Tabără a manifestat o preocupare specială în promovarea unui program interesant în domeniul îmbunătăţirilor funciare. Tocmai de aceea, am sperat că, ajuns din nou în fruntea agriculturii româneşti, va relua proiectele lansate cu ani în urmă şi le va pune în operă”, şi-a justificat demersul Ion Cîlea. „Se cunoaşte faptul că, după calamităţile dezastruoase din anii 2005 şi 2006, ploile din primăvara şi vara acestui an au reactivat alunecările de teren în 59 de localităţi ale judeţului Vâlcea şi s-au accentuat eroziunile de maluri pe cursurile de apă din interiorul judeţului, respectiv pe Luncavăţ, Muereasca, Topolog, Olăneşti, Cerna, Bistriţa etc. În acelaşi timp, a fost grav afectată structura de rezistenţă a mai multor case din comunele Goleşti, Măciuca, Stoeneşti, Mateeşti şi, din această cauză, a trebuit să dispunem evacuarea unor familii din zonele de risc. Pentru refacerea infrastructurii compromise de calamităţile naturale, am elaborat şi înaintat Ministerului Administraţiei şi Internelor, în serie, câteva proiecte de Hotărâri de Guvern, cerând, într-o primă etapă, fonduri totale în valoare de 12.062.457 lei. Din păcate, majoritatea acestora au rămas fără răspuns. Pe de altă parte, am solicitat Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare să intervină în regim de urgenţă cu lucrări specifice pentru stoparea alunecărilor de teren, combaterea fenomenelor de eroziune la suprafaţă şi corectarea torenţilor, cu deosebire în localităţile Runcu, Vlădeşti, Pietrari, Tomşani, Şirineasa, Popeşti etc”, a detaliat liderul social-democrat.
El a reamintit că o situaţie extrem de delicată a apărut încă din anul 2005 în cătunul Mosoroasa, din Păuşeşti Măglaşi. De atunci şi până astăzi, 46 de familii trăiesc sub teroarea alunecărilor de teren. Pentru corectarea stărilor de lucruri şi prevenirea unui dezastru, acolo trebuiau executate 25 de podeţe, o reţea de canale pentru colectarea şi evacuarea apelor în exces, drenaje de mare adâncime, până la 9 m, refacerea drumului de acces, precum şi alte lucrări care să asigure stabilizarea versanţilor din zonă.
„Din păcate, apelul meu către ministrul Tabără a ajuns la o uşă închisă. În locul domniei sale, răspunsul la memoriul pe care i l-am adresat a venit din partea Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare. Un răspuns sec, rezumat doar la o simplă listă de lucrări investiţionale, de întreţinere şi reparaţii, iar în final au mai fost adăugate câteva intenţii vagi şi mult prea anemice faţă de amploarea şi gravitatea situaţiei din judeţul Vâlcea. (…) Cazul de la Mosoroasa este numai un exemplu pentru că neduse până la capăt vor rămâne şi celelalte promisiuni ale şefului Unităţii de Administrare ANIF Vâlcea, Marian Mirea care s-a angajat că, până la sfârşitul lunii noiembrie 2010, va finaliza toate obiectivele din programul pe acest an. De altfel, nici nu ar putea să-şi onoreze promisiunea atâta vreme cât totalul fondurilor de investiţii alocate judeţului Vâlcea pentru îmbunătăţiri funciare s-au rezumat la penibila sumă de … 700.000 lei!”, a adăugat preşedintele CJV.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button