Acasă Baschet Încă o performanţă pentru Cristi Achim! Vâlceanul s-a calificat, din nou, în...

Încă o performanţă pentru Cristi Achim! Vâlceanul s-a calificat, din nou, în finala Ligii Naţionale de baschet masculin

80
0

Antrenorul Cristian Achim are parte de un nou sezon de excepţie la cârma echipei de baschet masculin CSM CSU Oradea. Zilele trecute, tehnicianul vâlcean a reuşit să se califice, din nou, în finala Ligii Naţionale, după ce gruparea bihoreană a dispus, cu 3-1, în semifinalele play-off-ului, de BC CSU Sibiu.
CSM CSU Oradea a câştigat la limită primul meci, din deplasare, cu scorul de 81-78, dar sibienii şi-au adjudecat apoi cel de-al doilea joc, de pe teren propriu, cu 85-78. Bihorenii au fost însă imposibil de învins în cele două partide pe care le-au jucat, ulterior, în Sala „Antonio Alexe”, unde s-au impus, pe rând, cu 76-64 şi 71-61.

În ultimul act, CSM CSU Oradea va înfrunta CSM Steaua Eximbank Bucureşti

În finala Ligii Naţionale, trupa antrenată de Cristi Achim o va înfrunta pe CSM Steaua Eximbank Bucureşti, care a trecut, surprinzător, cu 3-2, de campioana en-titre, „U” BT Cluj-Napoca. Ardelenii au câştigat primele două meciuri de acasă, cu 89-79 şi 85-75, dar şi steliştii şi-au fructificat apoi avantajul terenului propriu, prin două victorii: 79-71 şi 86-78. Meciul decisiv s-a jucat la poalele Feleacului şi a revenit, contrar aşteptărilor, trupei din Capitală, cu scorul de 76-72.
Prin prisma poziţiilor superioare pe care le-a ocupat în sezonul regulat şi în Top Group, CSM CSU Oradea va avea avantajul de a disputa mai multe meciuri pe teren propriu în finala play-off-ului. Primele două partide vor avea loc în vestul ţării: luni, 4 iunie, şi miercuri, 6 iunie. Ambele vor începe la ora 20.00 şi vor fi transmise LIVE de Digi Sport. Ulterior, cel de-al treilea joc e programat duminică, 10 iunie, tot de la ora 20.00, în Capitală. Şi în acest an, finala Ligii Naţionale de baschet masculin se va disputa după sistemul „cel mai bun din cinci meciuri”.
Pentru antrenorul vâlcean, aceasta va fi cea de-a doua încercare de a câştiga un trofeu în sezonul actual, după ce a pierdut, pe 13 februarie, finala Cupei României, în faţa echipei „U” BT Cluj-Napoca (cu scorul de 64-61).

Cristi Achim atacă al doilea titlu naţional, după cel cucerit în urmă cu doi ani

Cristi Achim este tehnicianul care se află de cel mai mult timp pe banca unei formaţii din toate sporturile de echipă din România, iar asta deşi se spune că viaţa antrenorilor este cea mai ingrată! Este un lucru remarcabil, mai ales în baschet, unde câteva înfrângeri la rând te pot lăsa imediat „fără slujbă”. Vâlceanul se află la CSM CSU Oradea din luna noiembrie 2009, iar în cei aproape nouă ani care au trecut de atunci a obţinut o grămadă de rezultate notabile cu gruparea bihoreană.
Cea mai mare performanţă a fost titlul naţional cucerit în 2016, când a dispus cu 3-2 în finală de BC Mureş Tg. Mureş. Succesul din urmă cu doi ani a fost urmat de un parcurs excelent în Liga Campionilor, unde CSM CSU Oradea s-a calificat în a două fază a grupelor şi a fost la un pas să acceadă chiar în optimile de finală ale competiţiei.
Cu Achim la timonă, formaţia bihoreană a mai cucerit titlul de vicecampioană în sezonul 2013-2014 şi de două ori medaliile de bronz în Liga Naţională, în 2013-2014 şi 2016-2017. Altfel, în ultima perioadă, CSM Oradea a mai disputat şi două finale ale Cupei României, în 2016 şi 2018, însă le-a pierdut pe ambele. (N.C.)