Administratie

În proiectul de 222 mil. euro privind extinderea infrastructurii de apă şi canalizare din Vâlcea, au rămas 36 de localităţi. 10 au picat

Robert Schell, primarul oraşului Brezoi şi preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea, a dezvăluit faptul că, recent, s-a finalizat Studiul de Fezabilitate pentru proiectul de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţ, ce va fi derulat prin APAVIL.

Investiţia, estimată la aproximativ 222 de milioane de euro, va fi realizată cu finanţare europeană, prin POIM 2014-2020. Din păcate, vestea proastă este că, din cauza regulilor foarte dure impuse de UE, lista cu localităţile incluse în proiect a fost periată destul de mult. „Pe bună dreptate, unii primari s-au supărat. După ce, ani de zile, li s-au cerut situaţii şi au fost amăgiţi că vor beneficia de acest proiect, au apărut nişte modificări în ghid, prin care se înăspresc condiţiile de eligibilitate. De exemplu, acum, nu mai eşti eligibil dacă n-ai branşament la o distanţă mai mică de 50 de metri. Deci, dacă ai un sat izolat şi vrei să duci până acolo apă sau canalizare, nu mai poţi face asta. Astfel, au fost scoase vreo 10 localităţi. Laloşu este una, Voineasa a rămas doar cu apa. Canalizarea a picat, deşi este o staţiune importantă şi trebuia să se ţină cont de numărul de turişti. Noi, ADI APA, vrând, nevrând, ne-am asumat că, prin alte finanţări, prin PNDL sau ce vom putea, vom rezolva cu canalizarea în localităţile prinse în final doar cu apă. (…) La ora actuală, în proiect, au rămas 36 de localităţi. Pe mine, însă, mă îngrijorează şi mai mult un alt aspect. Ni s-a sugerat că sunt şanse mai mari să semnăm contractul de finanţare în condiţiile în care venim cu un aport mai mare, adică undeva spre 10 % din valoarea totală. Aceşti bani trebuie să-i pună operatorul – APAVIL. De unde să pună APAVIL 22 de milioane de euro?”, a detaliat preşedintele ADI APA Vâlcea. Şi, într-adevăr, operatorul regional de apă şi canalizare nu dispune de asemenea sume, în condiţiile în care, oricum, încă mai trage de nişte credite pentru proiectul pe primul POIM. În această situaţie, cel mai probabil, cererea de finanţare va fi depusă cu o contribuţie minimă, chiar dacă asta presupune o aşteptare mai mare. „Cel târziu în iunie, vom avea SF-ul în Consiliul Judeţean, spre aprobare. Va fi modificat, bineînţeles, Masterplanul, iar în ianuarie 2020, cel târziu, vom începe licitaţiile. Dacă nu vor fi contestaţii, în iunie, după alegerile locale, vor fi demarate lucrările, iar termenul de execuţie… nu va fi mai devreme de 2023. Vreau să vă spun că, la ora actuală, nici pe primul POIM nu s-au încheiat lucrările. Mai avem trei şantiere. Nu ştiu, dar în ultima vreme nu mai sunt constructori interesaţi de lucrări. Poate sunt prost evaluate… Nu se întâmplă doar la noi. La Sibiu, este şi mai rău”, a concluzionat Robert Schell. Edilul a reamintit că, prin noul proiect, se vor introduce în jur de o mie de kilometri de reţele de apă şi aproape la fel de mulţi de canalizare. De asemenea, vor fi construite mai multe de staţii de epurare de mare capacitate.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button