Administratie

Funcţionarii, obligaţi prin lege să colecteze selectiv deşeurile pe care le produc

Începând din acest an, colectarea selectivă deşeurilor a devenit obligatorie, cei care nu se conformează noilor reguli riscând să fie amendaţi cu 10 milioane lei vechi. Aceeaşi lege prevede amenzi de 100 milioane lei vechi pentru preluarea deşeurilor care nu sunt colectate selectiv de către operatorul economic autorizat.
Totuşi, respectiva lege are şanse reduse de aplicare în Vâlcea. Nu neapărat pentru că judeţul nostru are doar doi operatori, ci pentru că gropile de gunoi sunt ilegale, iar depozitarea deşeurilor se face la grămadă, în aceeaşi groapă. Mai nou, gunoiul râmnicenilor e dus la Măldăreşti, o operaţiune care încarcă facturile, iar asta pentru că în groapa de la Feţeni nu se pot depozita deşeurile menajere.
În luna iulie, anul de graţie 2010, a intrat în vigoare Legea nr.132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor, prilej de dezbatere în şedinţa Colegiului Prefectural de vineri, 10 septembrie. Daniela Ştefoane, prim-comisarul Comisariatului Judeţean Vâlcea al Gărzii Naţionale de Mediu le-a prezentat directorilor deconcentatelor vâlcene obiectul prezentei legi, respectiv obligativitatea colectării selective a deşeurilor în instituţiile publice. Conform legii, cetăţenii vor fi obligaţi să se doteze cu trei coşuri de gunoi: unul  pentru deşeuri de hârtie şi carton; unul pentru deşeuri de metal şi plastic şi altul pentru deşeuri de sticlă.
Operaţionalizarea colectării selective în instituţiile publice se realizează prin organizarea colectării selective a deşeurilor în interiorul instituţiei publice şi încheierea unui contract de predare a deşeurilor colectate selectiv cu un operator economic autorizat, care să preia deşeurile colectate selectiv în vederea reciclării/valorificării corespunzătoare a acestora.
Fiecare instituţie publică este obligată să elaboreze un plan de măsuri privind colectarea selectivă a propriilor deşeuri, pe categoriile prevăzute mai sus, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Depozitul de la Feţeni, operabil doar pe jumătate

La Vâlcea şi nu numai, chiar dacă angajaţii şi-ar colecta selectiv deşeurile, operatorii nu ar avea posibilitatea de a depozita selectiv aceste deşeuri, deoarece toate depozitele din judeţ sunt neconforme, adică ilegale. Singurul depozit care corespunde normelor UE este cel de la Feţeni, care funcţionează doar pe jumătate. În aceste condiţii, în prezent, gunoiul râmnicenilor este depozitat la groapa de la Măldăreşti, depozit care face obiectul unui proces în instanţă.
Daniela Ştefoane a recunoscut că aplicabilitatea acestei legi ţine mai mult de un scenariu SF, dar Guvernul i-a impus să o prezinte şi s-a conformat. „Legea a intrat deja în vigoare şi va produce efecte foarte curând. Este foarte adevărat că, deocamdată, deşi se face colectarea  selectivă a deşeurilor, acestea sunt depozitate de cei doi operatori în acelaşi loc. Încă nu avem altă soluţie. Singurul depozit care corespunde normelor este cel de la Feţeni, dar şi acolo situaţia este foarte ciudată. Din câte ştiu, operatorul duce deşeurile într-un antedepozit, unde îl selectează şi după aceea îl depozitează în depozitul iniţial, pentru că acolo deşeurile menajere nu pot fi depozitate şi atunci este mai convenabil ca acesta să fie transportat la Măldăreşti. Depozitul este neconform, dar a rămas funcţional”, a declarat prim-comisarul Daniela Ştefoane.
Directorii instituţiilor publice riscă amenzi cuprinse între 500 şi 3.000 lei dacă nu reuşesc să încheie un contract de predare a deşeurilor colectate selectiv către un operator economic autorizat pentru reciclarea/valorificarea acestora. Primarii, la rândul lor, sunt disperaţi şi spun că, dacă vor fi lăsaţi fără operatori, vor fi obligaţi să cumpere din banii lor pubelele, un efort financiar pe care nu şi-l permit.

Dana Nedescu

Articole Similare

One Comment

  1. Mangementul deseurilor este la inceputuri in intreaga lume.
    Nu poti rezolva peste noapte o problema care dureaza de sute de ani. Iar daca traiesti in Europa de Est cu atat mai putin.
    Ca si in toate celalate, Romania este cu cativa ani in urma, dar in 3-5 ani asta va fi si la noi realitatea si atunci poate ne va parea ceva mai civilizata tarisoara noastra.
    Adevarul este ca pana nu ai infrastructura care sa sustina activitatea, e destul de dificil de gestionat lucrurile. Poate ai norocul sa colecteze oamenii, dar ce faci daca nu ai unde sa duci deseurile? Infrastructura + amenzi = colectare selectiva, din pacate. Insa cred ca daca se face asa in cativa ani vom colecta natural, fara sa fim chiar atat de mult obligati. Pana la urma … romanul invata repede.

Lasă un răspuns

Back to top button