Administratie

Funcţionarii din Consiliul Judeţean şi primării se pregătesc să protesteze

Sindicaliştii din administraţia publică locală a judeţului Vâlcea aşteaptă doar un semn de la Bucureşti pentru a declanşa acţiunile de protest. Deocamdată, reprezentanţii SED LEX, sindicat la care este afiliat şi SINDAP Vâlcea, poartă discuţii cu Guvernul pentru modificarea legii salarizării unitare. În cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere, funcţionarii publici şi personalul contractual din instituţiile vâlcene vor ieşi în stradă.

Acţiunile de protest vor începe chiar în această primăvară. Preşedintele SINDAP Vâlcea, Nicolae Jitianu, nu exclude posibilitatea organizării unei greve generale. „Sigur că acum se va discuta, chiar dacă s-a aprobat legea salarizării, modificarea acesteia, ţinând cont că salariile funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală au scăzut cu 50 %. Acesta este un adevăr. În condiţiile în care nu se va ajunge la o revenire asupra anumitor articole din lege, sigur că în primăvara acestui an vom iniţia acţiuni de protest, începând cu grevă de tip japonez, grevă de avertisment, pichetări ale Prefecturii, Guvernului şi grevă generală”, a avertizat Nicole Jitianu. 

Îşi vor sporurile înapoi 

Marea nemulţumire a salariaţilor din CJ Vâlcea, instituţiile subordonate acestuia şi primării este că au rămas cu salarii de mizerie după ce le-au fost tăiate toate sporurile. Angajaţii din administraţie au spus adio în 2010 salariilor de merit, sporurilor şi tichetelor cadou. Salariul simplilor angajaţi a scăzut, în medie, cu 6 milioane de lei vechi, iar cel al personalului contractual cu 8 până la 14 milioane de lei vechi. Un director din instituţie primeşte acum mai puţin de 2 000 de lei, iar un funcţionar debutant doar 600 de lei. „Vreau să vă spun că peste 60 % din salarii nu depăşeau 1.000 de lei, iar cei cu funcţii de răspundere, şefi de servicii, directori, aveau între 2.000 şi 3.000 de lei. Acum, salariile au scăzut la jumătate. Avem colegi care au datorii la bănci şi care nu mai rămân decât cu 10 lei în buzunar, din care să trăiască, după ce-şi plătesc ratele. Cu ce mai plătesc întreţinerea, cu mai cumpără mâncare, cu ce-şi îmbracă copiii?!”, a întrebat retoric sindicalistul. 

Prefectura, ocolită de deciziile anticriză

Dacă angajaţii din CJ şi primării suferă cot la cot din cauza deciziilor anticriză impuse de Guvernul Boc, nu acelaşi lucru se poate spune despre angajaţii Prefecturii Vâlcea. Aceştia şi-au păstrat sporurile doar pentru că instituţia reprezintă Guvernul în teritoriu, iar prefectul este omul PD-L. „În Prefectură, le-au rămas mai multe sporuri, şi ne bucurăm pentru colegii noştri, noi nu suntem pentru tăierea sporurilor lor, ci să ni se dea şi nouă. Ei au sporuri de dispozitiv şi sporuri pentru hrană, acestea fiind date de Guvern, normal că au fost introduse în salarii ori, la noi, dacă le-am avut prin contractul colectiv de muncă, n-au mai fost recunoscute. Deşi contractele colective sunt acte juridice bilaterale între ordonatorul de credite şi salariaţi. Sporul de dispozitiv se acordă când sunt calamităţi, situaţii de urgenţă la care intervin angajaţii. Când a fost gripa aviară, am fost cot la cot cu cei din Prefectură, însă ei primesc sporul, noi nu. Este discriminare. Unii primesc şi sporuri mai multe, şi salarii mai mari, alţii sunt călcaţi în picioare”, a adăugat Nicolae Jitianu. El mai spune că un şef de serviciu din Prefectură câştigă în jur de 50 de milioane de lei vechi lunar, iar un consilier superior aproximativ 30 de milioane de lei vechi, adică cel puţin de patru ori mai mult decât în CJ.

Ioana Maior

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button