Diverse

FRF a introdus experimental sistemul cu patru schimbări de fiecare echipă într-un meci

* deocamdată, acesta va fi aplicat doar în meciurile din Cupa României şi în barajele de promovare de la nivelul Ligii I şi Ligii a III-a şi doar în prelungiri

În această săptămână, Federaţia Română de Fotbal a anunţat că, din actualul sezon al Cupei României, dar şi în meciurile de baraj pentru promovare de la nivelul Ligii I şi Ligii a III-a, va aplica, experimental, sistemul cu patru schimbări de fiecare echipă într-un meci. Oficialii din Capitală au făcut însă precizarea că pentru ca echipele să poată apela la cea de-a patra înlocuire este nevoie ca aceasta să fie efectuată doar în reprizele de prelungiri şi doar dacă celelalte trei modificări permise au fost deja epuizate în timpul regulamentar de joc (90 de minute). „În faza naţională, în toate jocurile se pot efectua maximum trei înlocuiri de jucători pe toată durata jocului. În sezonul 2017-2018 este permisă efectuarea unei a patra înlocuiri de jucători numai în reprizele de prelungiri şi doar în situaţia în care celelalte trei schimbări au fost efectuate pe durata celor 90 de minute regulamentare”, se spune în articolul 30.11, din ROAF.
Forul condus de Răzvan Burleanu a precizat că România a fost aleasă special de FIFA, prin IFAB (International Football Association Board), pentru testarea noului sistem cu patru schimbări de fiecare echipă în noul sezon. Aşa cum se cunoaşte, regula a mai fost aplicată de FIFA, sub formă de probă, la Campionatul Mondial al Cluburilor, din 2016, unde spaniolul Alvaro Morata a fost primul fotbalist din istorie care a intrat pe teren ca a patru schimbare într-un meci oficial internaţional.

FIFA testează şi modificarea sistemului de executare a penaltiurilor de departajare

Tot în acest sezon, FIFA va testa şi o modificare a sistemului de executare a penaltiurilor de departajare, pentru meciurile de Cupă care se termină la egalitate. Acesta va fi aplicat însă doar în Anglia, în competiţiile eliminatorii. Noua regulă (supranumită ABBA) o va înlocui pe cea veche (ABAB), unde A era echipa care executa prima un penalti, iar B era echipa care executa a doua un penalti. Loviturile de departajare de la 11 metri, nu vor mai fi executate alternativ, de către fiecare echipă, ci după sistemul aplicat într-un meci de tenis de câmp, în tie-break, când jucătorii beneficiază de câte două serve la rând. Astfel, după ce echipa A execută primul penalti, echipa B le va executa pe următoarele două, după care la rând va veni, din nou, echipa A, cu două lovituri de la 11 metri şi tot aşa. Ideea care a stat la baza schimbării sistemului de executare a loviturilor de departajare a fost aceea de a nu mai oferi în continuare un avantaj echipei A la „loteria penaltiurilor”. În acest sens, FIFA a dat publicităţii şi o statistică IFAB, prin care peste 60 la sută din meciurile ajunse la penaltiuri au fost câştigate de prima echipă care a executat un „11 metri”. „Jucătorul care execută al doilea penalti se află sub o presiune mentală mai mare decât primul”, au spus oficialii FIFA, pentru a justifica modificările pe care vor să le aplice la executarea penaltiurilor. Sistemul ABBA pentru penaltiuri a fost testat deja anul acesta şi la Campionatul European Under 17, din Croaţia. (N.C.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button