Politica

Eugen Neaţă: ”Cu cât este mai ezitant Statul, cu atât devine mai haotic poporul. Comunicatorii oficiali ar trebui să renunţe la verbele lor la viitor”

Deputatul Eugen Neaţă a recomandat guvernanţilor să renunţe să vorbească la viitor în aceste zile grele pentru toată lumea şi să apară în faţa oamenilor cu soluţii concrete, imediate, nu ”bâjbâieli”.
”Trebuie să înceteze ezitările operaţionale şi bâlbâielile guvernamentale. Nu suntem copii. Situaţia prin care trecem nu este un joc în curtea şcolii, unde decidem ce reguli se respectă şi ce nu. Lovitură de pedeapsă la trei cornere şi lovitură liberă la patru faulturi. Aici este vorba despre un război epidemiologic, cu un duşman nevăzut, foarte agresiv, mortal. Nu merge cu azi aşa şi mâine altfel. Şi nu merge aşa, nu pentru că virusul s-ar îngrijora de lipsa de fermitate a oamenilor şi de deciziile lor schimbate de pe o zi pe alta. Virusul nu urmăreşte decât moartea oamenilor, nu îndreptarea lor, indiferent de funcţia şi de locul pe care îl ocupă ei. Oamenii, cei mulţi, se pot îngrijora de lipsa de personalitate a celor pe care i-au pus să ia decizii în numele lor. Cu cât sunt mai ezitanţi şefii, cu atât sunt mai speriaţi subalternii. Cu cât sunt mai ezitante instituţiile, cu atât sunt mai mari dezastrele. Cu cât este mai ezitant Statul, cu atât devine mai haotic poporul. Am urmărit succesiunea ordonanţelor militare, cele care ar fi trebuit să evolueze în gravitate şi în stricteţe pe măsura evoluţiei acestei crize. Au făcut-o într-o oarecare măsură. În cea mai mare parte însă, au revenit cu îndulciri la ediţia anterioară, cu lămuriri pentru cârcotaşi şi organizări ale adunărilor din curtea bisericii. Am urmărit ordonanţele guvernamentale. Se produc în ediţii revăzute şi adăugite în văzul unui public din ce în ce mai derutat. Miniştrii aruncă cu facilităţi economice şi financiare pe deasupra populaţiei şi le retrag a doua zi fără să prezinte motivele retragerii, ale modificării şi ale răzgândirii. Îndoiala în faţa lipsei de fermitate si de acţiune coordonată a Statului creşte printre oameni şi se poate transforma în neîncredere. Nu întâmplător actele de nesupunere socială au crescut într-atât încât au trebuit supradimensionate amenzile. Fenomenele acestea pot avea o legătură unele cu altele, ar spune sociologii, dacă ar fi întrebaţi. Apariţia publică a decidenţilor trebuie ea însăşi reglementată de cineva pentru a nu produce mai mult rău decât pandemia însăşi. Şi, pentru început, comunicatorii oficiali ar trebui să renunţe la verbele lor la viitor, de tipul vom face, vom drege, pentru că viitorul nu pare să fie în preocuparea nimănui la ora la care vorbim. Am făcut şi am dres sunt verbele pe care le aşteaptă oamenii acum”, transmis deputatul PSD, Eugen Neaţă.

Articole Similare

Back to top button