Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Diverse

EDITORIAL / Remember Euro 2000

Acum de când cu nenorocirea care s-a abătut asupra noastră avem timp şi de aduceri aminte pe tărâm fotbalistic, întrucât prezentul nu este darnic cu noi pe acest subiect.
TVR 1, televiziunea cu care ne-am născut cei trecuţi de 30 de ani are şi emisiuni care au lipici la public precum „REPLAY”, emisiune moderată de Marian Olaianos care îl are ca invitat permanent pe inegalabilul Marius Mitran. Începută în primăvara anului 2007 emisiunea are menirea de a arăta celor foarte tineri, dar şi de a reaminti celor mai puţin tineri, momente memorabile din istoria fotbalului românesc, atât la nivelul echipelor de club cât şi al echipei naţionale. Ultima emisiune vizionată, cea de duminică seara, şi-a propus să ne arate momente din campania de calificare la Euro 2000 şi întâmplări din cantonamentul naţionalei înainte de primul meci din grupă, cel cu campioana europeană „en titre” la acel moment, Germania. Ne calificasem de pe primul loc al unei grupe grele cu Portugalia sub noi, dar care avea să meargă şi ea la turneul final de pe locul 2 şi…să cădem din nou în aceiaşi grupă la tragerea la sorţi!
O grupă a „morţii” formată din Germania, Anglia, Portugalia şi România. Avea să fie cântecul de lebădă al generaţiei celor născuţi în anii şaptezeci reprezentată de opt fotbalişti ai „generaţiei de aur”: Stelea, Prunea, Dan Petrescu, Belodedici, Gică Popescu, Lupescu, Hagi, Dorinel Munteanu trecuţi de treizeci de ani la acel moment, cu Belo şi Gică veterani de 36 respectiv 35 de ani. Avea să fie primul şi ultimul turneu final de campionat european la care am depăşit faza grupelor în decursul timpului ( fusesem eliminaţi dramatic de Ungaria în barajul de la Belgrad în 1972, nu trecusem de grupă la Euro 1984 , iar mai apoi în 2008 şi 2016 am ratat deasemenea ieşirea din grupe). Naţionala României era la acel moment (ca întotdeauna, de altfel) un mix al generaţiilor: cea prezentată mai sus, cea a celor cu vârsta în jurul a 25-30 de ani (Contra, Filipescu, Ciobotariu, Florentin Petre, Hîldan, Gâlcă, Roşu, Adrian Ilie, Ionel Ganea şi Viorel Moldovan), dar şi generaţia „lupilor tineri” de la acel moment cu Lobonţ, Lincar, Mutu şi mezinul Chivu (20 de ani).
Şi atunci, ca şi acum la naţională „grosul” venea din… diaspora: cinci jucători din Spania, trei din Turcia, câte doi din Germania şi Olanda şi câte unul din Anglia, Italia şi Belgia. Campionatul intern era reprezentat de 7 fotbalişti, câte trei de la Dinamo şi Steaua şi unul de la U Craiova. Am făcut 1-1 cu Germania, am pierdut 0-1 pe final cu Portugalia şi am câştigat cu 3-2 după un meci nebun cu Anglia. În sferturi am fost eliminaţi de o Italie care avea să joace (şi să piardă cu Franţa) finala, o echipă mult prea puternică pentru noi la acel moment.
• Profesor, Dan Cătălin Săraru

Articole Similare

Back to top button