Acasă Diverse Echipa de fotbal din Valea Mare şi Biserica din Pietroasa, veche de...

Echipa de fotbal din Valea Mare şi Biserica din Pietroasa, veche de două secole, au un sponsor comun: Gabi Preotu, fostul director de la Sidex Galaţi

139
0

În comuna Valea Mare, există trei parohii şi 9 biserici. Radu Dumitru este preot la Pietroasa şi se ocupă de 3 dintre aceste lăcaşuri de cult – „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, „Cuvioasa Parascheva”, din satul Valea Mare şi „Sf. Ierarh Nicolae” (Toteşti). În zona Mărgineni, slujeşte pr. Ioan Făurar. Aceasta are în grijă bisericile „Sf. Gheorghe”, „Sf. Nicolae” (Bătăşani) şi „Cuvioasa Parascheva” (Ţărcăneşti).
A treia parohie (Drăganu), de care se ocupă Ioan Făurar, cuprinde bisericile „Sf. Voievozi”, „Sf. Nicolae” (Tortoieşti) şi „Sf. Voievozi Mihail şi Gavril”. Întreţinerea şi conservarea acestora este posibilă datorită celor trei preoţilor amintiţi, comunităţii locale, primarului Constantin Briceag, dar şi unui fiu al comunei care niciodată nu a uitat de unde a plecat şi, periodic, se întoarce în locurile natale pentru a ajuta. Este vorba despre omul de afaceri Gabi Preotu, fost director al combinatului Sidex Galaţi, cunoscut în zonă atât datorită sprijinului oferit la echipa locală de fotbal, cât şi însemnatei sale contribuţii la renovarea Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, de la Pietroasa, construită în urmă cu aproape 200 de ani. Gabi Preotu are legătură profundă cu acest lăcaş de cult deoarece, mai bine de un secol, înaintaşii săi au fost preoţi aici. Stând de vorbă cu domnia sa, am aflat că nu regretă alegerea unui alt drum. Ba din contră, are câteva mulţumiri care îi întăresc această convingere: este omul cu cele mai multe invenţii în metalurgie şi a construit o companie care se dezvoltă continuu. Aceasta are sediul la Craiova şi îi permite nu doar să le asigure un viitor frumos celor patru fiice ale sale şi nepoţilor, ci şi să-şi ajute, cum spuneam, semenii. La rândul lor, aceştia îşi amintesc şi preţuiesc gesturile lui Gabi Preotu, rugându-se pentru el şi familia acestuia mai ales în perioade ca aceasta, când se apropie Paştele.