Social

După o sută de ani, şcolile din Popeşti au fost refăcute aproape de la zero şi arată WOW!

Aurora Măgură confirmă faptul că un primar gospodar poate fi şi femeie. În doar trei ani de mandat, reprezentanta comunităţii de la Popeşti a reuşit să rezolve foarte multe dintre problemele cu care se confrunta localitatea şi, în continuare, dovedeşte foarte multă inspiraţie, perseverenţă şi putere de muncă.

Dispensar modern, în zona centrală a localităţii

Una dintre cele mai recente realizări ale Aurorei Măgură este dispensarul din zona centrală a localităţii. De curând, s-a finalizat modernizarea acestuia, iar în câteva zile se va monta şi centrala. Obiectivul, executat impecabil de compania CAZICOM, s-a realizat prin PNDL şi a presupus un efort financiar de aproximativ 600 de mii de lei.

Căminul cultural din Popeşti, unul dintre cele mai cochete din Oltenia

O altă investiţie remarcabilă a primăriţei de la Popeşti este căminul cultural. Fără doar şi poate, este cel mai cochet din regiune, iar asta datorită faptului că Aurora Măgură a urmărit îndeaproape lucrările şi a ales personal nuanţele pentru scenă, draperii, scaune, mese şi celelalte elemente folosite. Acum, aşezământul nu mai este o ruină şi rivalizează cu orice sală de festivităţi din mediul urban. „În partea din spate, am amenajat şi o bucătărie foarte încăpătoare, dotată cu frigider şi nu numai. De asemenea, am izolat termic clădirea, în aşa fel încât pierderile de căldură să fie minime, la fel şi costurile de întreţinere. De acum înainte, acest cămin va găzdui cam toate evenimentele artistice, culturale, inclusiv festivităţile elevilor, de Crăciun, de Paşti, de final de an şcolar ş.a.m.d.. Sigur însă că, în condiţiile în care oamenii vor dori să-l închirieze pentru nunţi sau botezuri li-l vom pune la dispoziţie. (…) În prezent, caut soluţii pentru a moderniza şi terenul de sport din spatele căminului şi nu mă voi lăsa până când nu le voi găsi”, ne-a asigurat Aurora Măgură.

Aurora Măgură a atras de la Guvern un milion de euro pentru şcoli

Probabil însă că cea mai mare satisfacţie i-o oferă rezultatul lucrărilor de modernizare a şcolilor din Urşi şi Dăeşti. Pentru prima dintre acestea, Aurora Măgură a reuşit să atragă aproximativ un milion de lei de la Guvern, prin PNDL. Interioarele, grupurile sanitare, clase, holurile, cancelaria, laboratorul de informatică şi sala de festivităţi arată extraordinar de bine, mobilierul şi dotările sunt noi, iar acoperişul şi tâmplăria au fost înlocuite. „Lucrările sunt executate în proporţie de peste 99 %, iar constructorul este firma lui Robert Dican, Hispano Construct. Mai sunt mici retuşuri de făcut. Pe parcurs, trebuie să vedem ce fonduri folosim pentru a mai amenaja curtea şi un loc de joacă între grădiniţă şi stradă. Pentru cealaltă şcoală, de la Dăeşti, pe care o modernizăm cu societatea Contrust, am reuşit să obţinem de la Guvern aproape 3,6 milioane de lei. Clădirea este puţin mai mare şi necesită mai multe intervenţii. Totuşi, la începerea noului an şcolar, vreau să am şi acolo măcar 4 clase gata pentru elevi. Până terminăm, maxim două săptămâni, vom avea unii elevi dimineaţa şi alţii după amiaza. Este un deranj pentru copii, pentru cadrele didactice, inclusiv pentru părinţi, dar la final, când investiţia va fi gata, eu cred că vom fi acord cu toţii că a meritat. (…) Nu a fost deloc simplu să ne apucăm simultan de ambele şcoli, în condiţiile în care nu s-a intervenit la această manieră de când au fost construite, cu aproape un secol în urmă. Le-am refăcut aproape de la zero pentru că nu mai puteam sta cu ele aşa cum erau”, a detaliat primăriţa de la Popeşti, bucuroasă că cei aproape 300 de elevi din comuna sa, dar şi cei care vor veni după aceştia, vor beneficia de condiţii ca la oraş.

Două proiecte de modernizare a drumurilor, deblocate şi finalizate

O altă problemă rezolvată de Aurora Măgură în această perioadă a fost deblocarea proiectului de asfaltare a drumului Meieni – Firijba (5 kilometri), care rămăsese în „adormire” din 2010. Se pare că, timp de 6 ani, compania Strabag, care câştigase lucrarea, nu a fost lăsată să înceapă execuţia. De ce? Numai Dumnezeu şi fostul primar ştiu. Din fericire, în 2016, s-a schimbat Executivul local, constructorul s-a putut apuca de treabă şi, în doar câteva luni, obiectivul a fost realizat. O situaţie similară a fost şi cu drumurile de tarla. Execuţia, câştigată de aceeaşi societate. „Modernizarea drumurilor de tarla (7 kilometri) s-a finalizat în 2017. La fel, n-am înţeles cum a fost posibilă blocarea acestui proiect, dar mă bucur că l-am deblocat şi l-am dus la bun sfârşit”, a mărturisit, pe acest subiect, primarul comunei Popeşti.

Din prima parte a anului 2020, 4 sate vor beneficia de canalizare

În ceea ce priveşte proiectul privind introducerea sistemului de canalizare menajeră în satele Popeşti, Meieni, Dăeşti şi Curtea, pe o distanţă de 25 de kilometri, o investiţie foarte aşteptată de localnici, Aurora Măgură ne-a precizat că startul s-a dat în noiembrie 2018, finanţarea (9.38 milioane de lei) este asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar executant este SC Bogdan Construct SRL. „Aceasta este o investiţie care trebuie încheiată obligatoriu în prima parte a anului 2020, iar constructorul mi-a promis că se va încadra în termen”, a conchis Aurora Măgură, primarul comunei Popeşti. (va urma)

Articole Similare

Back to top button