Acasă Diverse A dispărut tiki-taka!

A dispărut tiki-taka!

122
0

FC Barcelona traversează, probabil, cea mai grea perioadă din ultimii ani. Este o umbră a echipei care câştiga pe bandă rulantă campionatul Spaniei, cupa Regelui, Champions League (2006, 2009, 2011, 2015), Supercupa Europei sau Campionatul Mondial al Cluburilor.

În 2011 a reuşit să căştige chiar tot, adică 5 trofee, performanţă ce nu a mai reuşit-o vreodată cineva. Anii au trecut şi artizanii-artişti ai echipei blau-grana au dispărut rând pe rând, retrăgându-se din activitate sau plecând la alte echipe. Puyol, Ronaldihno, Eto’o, Iniesta, Xavi, Dani Alves sau Neymar sunt cei mai reprezentativi din acest punct de vedere.
Actuala echipă este mult mai slabă faţă de cea care în 2015 cucerea ultimul trofeu important Champions League, după o finală foarte frumoasă, 3-1 cu Juventus, la Berlin. După acel moment, Xavi şi Iniesta, aflaţi la final de carieră, au plecat spre alte campionate în care efortul nu este ca în La Liga. Neymar a ales în vara lui 2017 P.S.G., iar tridentul letal M.S.N.(Messi, Suarez, Neymar) s-a destrămat. A dispărut însă şi siguranţa ofensivă de la mijlocul terenului dată de Iniesta şi Xavi şi susţinută defensiv de către Busquets. Echipa actuală, deşi a câştigat 4 din ultimele 5 campionate (excepţie 2016-2017, Real Madrid), nu impresionează în C.L. pentru că este slabă în apărare, mijlocul este departe de strălucirea din perioada 2006-2015, peste Messi s-au aşezat anii şi, colac peste pupăză, Luis Suarez s-a accidentat grav – ruptură de ligamente încrucişate. Implantul cu Griezmann este deocamdată nereuşit, iar şefii sunt în căutarea unui atacant veritabil, Aubameyang fiind, se pare soluţia.
Problema cea mai mare este însă pe faza de apărare, nu doar din cauza fundaşilor, ci din cauza întregii echipe care nu mai are posesia ce a făcut-o celebră prin acel tiki-taka cu care ascundeau mingea adversarilor…  • prof. Dan SĂRARU