Diverse

Din focul evenimentelor, din inima Barcelonei, dramaturgul Josep Miró vine la sfârşitul acestei săptămâni la Teatrul Anton Pann

Eveniment. Dramaturgul spaniol Josep Miró va veni la Rm Vâlcea la sfârşitul acestei săptămâni, mai precis în zilele de sâmbătă 21 si respectiv duminică 22 octombrie. Vine din inima Barcelonei, din focul evenimentelor care au loc acolo pentru a vedea cum s-a montat “Nerium Park”, piesa scrisă de el în 2012 şi regizată de Tudor Lucanu în premieră naţională la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea. Poate mulţi se întreabă cine este Josep Miró?
Dramaturg şi regizor, Josep Maria Miró, născut în 1977 la Barcelona, este licentiat în regie de teatru şi dramaturgie al Institutului de Teatru din Barcelona şi în jurnalism al Universităţii Autonome din Barcelona. Din 2013 face parte din conducerea artistică a Teatrului Naţional din Catalonia-Barcelona. Este autor a peste 14 piese de teatru, una dintre cele mai cunoscute fiind Principiul lui Arhimede(2011). Spectacolele pe textile sale s-au pus în scenăîn Argentina, Mexic, Marea Britanie, Franţa, Italia, Statele Unite ale Americii, Germania, bRzilia şi altele. A primit de două ori prestigiosul Premiu Born pentru creaţiile sale dramatice. Nerium Park a apărut în volum în anul 2012, iar premiera spaniolă a avut loc în anul 2013. Nerium Park a apărut în volum în anul 2012, iar premiera spaniolă a avut loc în 2013.
“Nerium Park” prezintă povestea unor tineri, Gerardo şi Marta, care se mută într-un apartament dintr-un complex rezidential care se află la marginea oraşului. La început totul pare perfect, leandrul cu flori roz (nerium oleander) care străjiueşte aleea pe carea trebuie s-o parcurgă până ajung la bloc, apartamentul de peste 90 m pătraţi, piscina, liniştea din jur, amândoi cu servicii bune, ea la resurse umane, el IT-ist, toate aceste mici amănunte le dau speranţa că ratele pe o perioadă de 30 de ani nu ar fi o problemă. Povestea spusă de cei doi actori este o poveste a tinerilor nostri care încercă să-şi facă un rost în viaţă. Dacă vor reuşi sau nu, vom vedea în cele 90 de minute de spectacol.
Reka Szasz, în rolu Martei şi Alexadru Beteringhe sau Vladimir Purdel care joacă alternativ rolul lui Gerardo, aşa se explică şi cele două spectacole, suntem siguri că vă vor transmite toate acele stări prin care trec cei doi.
Chiar dacă are colaborări la cele mai importante teatre din tară, trebuie menţionat că regizorul acestui spectacol, Tudor Lucanu, este pentru a treia oară la Teatrul Anton Pann. Spectacolele puse în scenă aici ”Eşti un animal, Viskovitz! “de Alessandro Boffa şi “Ubu Rege” de Alfred Jarry s-au bucurat de aprecierea publicului, a criticii de specialitate şi au câştigat numeroase premii. Tudor Lucanu, maestrul în ceea ce priveşte arta construcţei unui spectacol, îşi pune semnătura şi pe scenografie.
Încă o data vă spunem, făceţi-vă timp şi haideţi în zilele de sâmbătă 21 şi duminică 22 octombrie la Teatrul Anton Pann ca să vă bucuraţi de un spectacol bun care se va juca chiar în prezenţa autorului. Mai rar veţi vedea prezenţa unui dramaturg străin într-un teatru din provincie care vine să vadă montarea pieselor sale. Este onorant pentru Vâlcea, este onorant pentru Teatru Anton Pann, asta înseamnă recunoaşterea valorii Teatrului Anton Pann la nivel european.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button