Diverse

Dezbateri istorice, concursuri, festival cercetăşesc, muzică de calitate şi voie bună la Zilele Comunei Perişani

Sâmbătă, 19 octombrie şi duminică, 20 octombrie, la Perişani au fost comemoraţi eroii căzuţi pe câmpul de luptă în primul Război Mondial, în Ţara Loviştei. De asemenea, s-a sărbătorit împlinirea a 689 de ani de la marea izbândă a lui Basarab I în faţa armatei ungare, o pagină de istorie importantă pentru eliberarea Ţării Româneşti de sub tutela maghiară. Ca de fiecare dată, primarul Ion Sandu a onorat cum se cuvine aceste evenimente. Au fost două zile pline de activităţi, culturale, istorice, artistice şi chiar sportive.

Sâmbătă, s-au derulat concursuri istorico-geografice, au avut loc dezbateri istorice, iar spre seară, pe insulă s-a desfăşurat Festivalul Cercetăşesc „Posada, în lumina istoriei”. Duminică, după şedinţa festivă a Consiliului Local şi comunicări despre istoria locurilor, Ion Sandu împreună cu invitaţii săi au participat la slujba de pomenire a eroilor şi ceremonialul militar, acestea fiind urmate de o sesiune de depunere a coroanelor la mormintele eroilor necunoscuţi, de pe Insula Posada.

După-amiază, atmosfera a fost întreţinută de mai mulţi artişti de muzică populară. Printre cei care au urcat pe scenă s-a regăsit şi renumita interpretă Nineta Popa, fiică a Ţării Loviştei, artistă originară din Boişoara. „Aniversăm 689 de ani de la data când Basarab I, în luna noiembrie a anului 1330, nimicea trufaşa armată ungară condusă de Carol Robert de Anjou şi aniversăm 103 ani de la lupta purtată de soldaţii români în primul Război Mondial. Localitatea Perişani este cea care a fost hărăzită de destin să fie vatra naşterii Ţării Româneşti, locul unde dacii, romanii, austriecii, nemţii şi alte naţionalităţi au lăsat urme vizibile ale trecerii sau locuirii lor pe aceste meleaguri. Din anul 2000 şi până în prezent, administraţia locală din Perişani a încercat şi reuşit în mare parte să scoată la iveală realitatea istoriei locale, pentru că ani la rândul dispăruse o mare parte din identitatea ei. Azi, după 20 de ani, mulţi români cunosc că actul de naştere al Ţării Româneşti a fost semnat cu sângele bravilor eroi la Perişani, în defileul satului Pripoare. (…)

Faptul că localitatea Perişani este unica din România care sărbătoreşte în continuu această răsunătoare izbândă arată recunoştinţa vie ce noi, locuitorii acestor ţinuturi, o purtăm pentru bravii noştri eroi”, a transmis, printre altele, primarul din Perişani.
La evenimentul din Ţara Loviştei, alături de Ion Sandu au fost Aurora Gherghina, subprefectul judeţului Vâlcea, Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea, Adrian Mihăilă. administratorul public al judeţului Vâlcea, dar şi alţi reprezentanţi ai unor formaţiuni politice sau alte entităţi. (S.S.)


Articole Similare

Back to top button